Reisadvies Congo Democratische Republiek

Kaart Congo, Democratische Republiek
Datum: 30 september 2015
Geldig op 14 februari 2016

Laatste update

Naargelang de evolutie van het politieke klimaat in de DRC, kan de veiligheidssituatie snel keren. Het is aangeraden zich continu te informeren via de lokale pers, dit reisadvies en de Facebookpagina van de Ambassade in Kinshasa.

Niet-essentiële reizen worden afgeraden naar de provincies Noord-Kivu, Zuid-Kivu, het noorden en het oosten van de Province Orientale en het noordoosten van Katanga.

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Kinshasa en de rest van de Democratische Republiek Congo gereisd worden.

Travellers OnlineExterne link

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Noord- en Zuid-Kivu, in Ituri, en in het noordoosten van Katanga, is het erg onveilig en onrustig omwille van de activiteiten van gewapende groepen in deze gebieden. Bezoeken aan natuurparken gelegen ten oosten van het land (Garamba, Kahuzi-Biega, Virunga, Upemba en Kundelungus) dienen vermeden te worden.

Als gevolg van de problemen in de Centraal Afrikaanse Republiek verblijven in de noordelijke provincie Equateur momenteel grote groepen vluchtelingen, wat de spanning in deze provincie doet toenemen.

Hoewel de situatie in de rest van het land en in de meeste grote steden kan worden omschreven als rustig, blijft de veiligheid aldaar nog steeds precair, vooral vanwege de criminaliteit, het risico van sociale onrust en de algemene veiligheidssituatie in veel regio's .

Criminaliteit

De criminaliteit in Kinshasa valt naar Afrikaanse normen mee, maar blijft een punt van waakzaamheid. Er wordt in alle omstandigheden afgeraden om zich te voet in Kinshasa te verplaatsen.

Specifieke veiligheidsmaatregelen. 

• Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.beExterne link
• In het oosten is het aangeraden om de evolutie van de situatie op de voet te volgen en de grootst mogelijke voorzichtigheid aan de dag te leggen.
• De reiziger vraagt bij voorkeur aan vrienden of kennissen om hem/haar op de luchthaven van N'Djili te komen afhalen, om de reis per privéauto naar het stadcentrum voort te zetten.
• Verplaatsingen te voet zijn in alle omstandigheden afgeraden.
• Bij verplaatsingen per wagen is het steeds aangeraden alle deuren te vergrendelen.
• Er wordt eveneens afgeraden om juwelen en grote sommen contant geld bij zich te hebben.
• Wees op de hoede voor politiecontroles (echte of onechte)
• Militaire versperringen dienen strikt gerespecteerd te worden.
• Het wordt ten stelligste afgeraden om deel te nemen aan manifestaties en protesten. Publieke betogingen worden best vermeden.

Vervoer

Vervoer

Veiligheid/weg info

Het wegennet in Kinshasa is, op enkele hoofdwegen na, zo goed als vernield. Het gebruik van het openbaar vervoer is af te raden. Het is mogelijk voertuigen te huren in Kinshasa (liefst met chauffeur). Om Kinshasa te verlaten is een 4x4 onmisbaar.

Verplaatsingen 's nachts zijn te vermijden. Voor langere afstanden is het aanbevolen zich in een konvooi van minstens twee voertuigen te verplaatsen, teneinde risico's ingevolge panne te vermijden. Een toelating van de "Direction Générale de Migration" (DGM), het Ministerie van Binnenlandse Zaken of van het Ministerie van Mijnen is vereist, wanneer men wenst naar strategische zones of naar mijngebieden te reizen.

Bij een ongeluk is de risicodekking door de enige verzekeringsmaatschappij uiterst problematisch.

Veiligheid/luchtvaart info

Internationale verbindingen:

De verbinding met Europa wordt verzekerd door twee maatschappijen:

• Brussels Airlines vliegt dagelijks tussen Zaventem en Nd'Jili.
• Air France verzorgt vier vluchten per week tussen Roissy-CDG en Nd'Jili.
Andere internationale verbindingen:
• South African Airways verzekert de verbinding tussen Nd'Jili en Johannesburg. • Kenya Airways vliegt tussen Nd'Jili en Nairobi.
• Ethiopian Airways verzekert de verbinding tussen Nd'Jili en Addis Abeba.
• Royal Air Maroc verbindt Rabat met Kinshasa
• Turkish Airlines voert vijf wekelijkse vluchten tussen Istanbul en Kinshasa uit..

Binnenlandse verbindingen:

Verschillende private maatschappijen verzekeren de verbinding tussen de voornaamste steden met kleine of middelgrote toestellen: Matadi, Lubumbashi, Mbuji Mayi, Kananga, Tshikapa, Mbandaka, Kikwit, Kisangani, Goma. Behalve de internationale luchthavens (Kinshasa en Lubumbashi), laat de luchthaveninfrastructuur te wensen over. De luchtvaartautoriteiten voldoen evenmin aan de internationale normen, waardoor alle binnenlandse luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst van de EU staan. 

Veiligheid /spoorwegen en bus

Het gebruik van trein en bus is af te raden.

Veiligheid/waterwegen

Een dagelijkse verbinding tussen Kinshasa en Brazzaville wordt verzekerd per boot (behalve op zondag). Men moet ongeveer 30 minuten voor de 7 km lange oversteek rekenen. Het is alle buitenlanders afgeraden per boot van Kinshasa naar Kisangani te reizen. Het traject tussen Goma en Bukavu op het Kivumeer kan dagelijks per boot afgelegd worden; het duurt tussen 2 en 7 uren.

Klimaat en rampen

Klimaat en rampen

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het klimaat in de Democratische Republiek Kongo is equatoriaal. Gemiddelde temperatuur: 29°C/overdag et 25°C/'s nachts. De vochtigheid bereikt 80% in het Westen van het land. Ten zuiden van de evenaar begint het "lange droge seizoen" (winter in de tropen) midden mei tot eind augustus; meteen gevolgd door het "lange regenseizoen", vanaf begin september tot december; het "korte droge seizoen" situeert zich in januari en februari, het "korte regenseizoen" van maart tot midden mei.

Natuurrampen

De vulkanen Nyiragongo en Nyamulagira in het Noord-Oosten van het land zijn nog altijd actief. De laatste 10 jaar heeft de stad Goma onder verschillende vulkanische uitbarstingen geleden.

Het oosten van de DRC, dat parallel met de Rift Vallei loopt, is gevoelig voor aardbevingen. Zuid Kivu werd in augustus 2015 getroffen door een aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter.

Gezondheid en hygiëne

Gezondheid en hygiëne

Kost/Infrastructuur - Medische zorgen

Het is aanbevolen zijn huisarts te raadplegen voor vertrek (eventueel ook tandarts) en een verzekering af te sluiten die medische kosten en repatriëring dekt.

Kosten / medische voorzieningen

Openbare ziekenhuizen zijn zelden in staat om hoogwaardige zorg te bieden. Maar huisartsen en specialisten van een goed niveau, veelal geclusterd in Kinshasa en Lubumbashi, zijn ook actief in de particuliere sector. In Kinshasa vindt men betrouwbare medische laboratoria, tandartspraktijken en apotheken. Alle diensten worden op voorhand betaald.

In Kinshasa worden twee medische centra, geleid door Europeanen, gefrequenteerd door expats. Het CMK (Centre Médical de Kinshasa) geleid door Dr Rodolphe Ahmed, 168 Av. Wagenia en Rue de Commerce. Internationaal telefoonnummer 00 (243) 89 89 50 300 of Nationaal 089 89 50 301. Het CPU (Centre Privé d'Urgence), eveneens geleid door Dr Rodolphe Ahmed. Het CPU, gelegen binnen het CMK, Rue du Commerce, beschikt over de technisch beste spoedgevalleninfrastructuur van de stad.

Omdat dit centrum enkel werkt voor geabonneerde, wordt onze landgenoten woonachtig in Kinshasa aangeraden zich hierbij aan te sluiten. Familieleden van leden kunnen zich aansluiten voor de duur van hun verblijf.

Internationaal telefoonnummer 00 (243) 89 89 50 302 of nationaal 089 89 50 301.

De kliniek van Dr Lelo, beheerd door een Franse arts: Dr Chantal Lelo DI Yanik, 15 avenue Kasai Barumbu. Tel: 00 (243) 99 82 45 339.
Centre médical Monkole, geleid door dr. Yannick VINCENDEAU, 4804 Avenue Ngafani, Kinshasa - Mont Ngafula. Tel.00 (243) 89 89 24 426 en  00 (243) 9 99 93 21 43. 
 
Vaccinatie

De reiziger moet in het bezit zijn van een geldig visum en van een vaccinatieboekje met de vermelding dat hij tegen de gele koorts ingeënt is. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Ook vaccinatie tegen buiktyfus is ten stelligste aangeraden alsook een update van polio, tetanus en difterie, meningokokkenmeningitis (A & C) . Aanbevolen link: www.reisgeneeskunde.beExterne link

De reiziger dient alleen maar water of andere dranken te drinken indien de fles voor hem geopend wordt. 

Drinkwater en levensmiddelen

De reiziger dient alleen maar water of andere dranken te drinken indien de fles voor hem geopend wordt. Jachtvlees eten is verboden: let op de besmettingsrisico's en de internationale bescherming van bepaalde diersoorten. 
 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is een endemische ziekte in Congo. Het is dan ook ten zeerste aanbevolen onder een muskietennet te slapen, insectenwerende middelen met DEET te gebruiken en, in geval van een kort verblijf, een profylactisch middel (preventief geneesmiddel) in te nemen. Na terugkeer wordt de behandeling voortgezet. Afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand, kan u uw arts raadplegen voor de meest aangewezen behandeling.

Bilharziose

Baden in stilstaand water of in water met weinig stroming is af te raden omwille van het risico op bilharziose. 
 
Aids, hepatitis B en hepatitis C

Seksueel overdraagbare ziektes, in het bijzonder hiv/aids, zijn wijdverspreid in Congo. Het is essentieel de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen bij seksuele betrekkingen.

Hondsdolheid

Gevallen van hondsdolheid zijn niet zeldzaam in DRCongo (hond, kat, aap). Voor het geval u gebeten wordt, dient u onmiddellijk een dokter te raadplegen. Het enige vaccin met antistoffen is beschikbaar bij de MONUSCO.

Cholera

In 2011 en 2012 werden gevallen van cholera gemeld in Katanga, de Evenaarsprovincie, Bandundu en Kisangani, alsook aan de rand van Kinshasa.

Ebola

Op 15 november 2014 verklaarde de overheid officieel het einde van de laatste Ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. Deze epidemie werd officieel afgekondigd op 24 augustus 2014 in de afgelegen secteur Jera, territoire Boende, district Tshuapa, provincie Equateur.

Volgende voorzorgsmaatregelen blijven evenwel aangeraden:
- Regelmatig de handen wassen en een strikte lichaamshygiëne aanhouden
- Rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette personen, besmette lijken of besmette voorwerpen vermijden
- Rechtstreeks contact met wilde dieren vermijden en geen “bush meat” eten
- De gezondheidsrichtlijnen van de lokale autoriteiten strikt naleven. Deze kunnen geraadpleegd worden op http://www.minisanterdc.cd/Externe link of via de groene nummers (+243) 999971005 en  (+243) 81080020. 

 

Lokale wetgeving

Lokale wetgeving

Als bezoekers van het land, dienen zich aan de lokale wetgeving te onderwerpen zoals alle Congolezen.

Drugs

Bezit en gebruik is bij wet strafbaar.

Seksualiteit

Behalve sanitaire risico's (het is hoogst noodzakelijk voorzorgsmaatregelen te nemen in geval van seksuele betrekkingen) is het Congolees strafwetboek repressief in geval van prostitutie en seksuele betrekkingen met minderjarigen. Pedofilie in het buitenland wordt eveneens streng vervolgd in Europa.

Fotografie

Vermijd absoluut het fotograferen van politie, luchthavens, bruggen, enz. Vraag de voorafgaande toestemming van de mensen die men wenst te fotograferen.

Beschermde diersoorten
www.traffic.orgExterne link

Praktische info

Praktische info

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumentenExterne link worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Er is visumplicht. Het visum is verkrijgbaar bij de Ambassade van DR Congo te Brussel. In geval van verblijf in Lubumbashi is het aangeraden zich in te lichten i.v.m de meldingsplicht bij de lokale autoriteiten voor een verblijf van meer dan 48 uur.

Rijbewijs

Belgisch (type Europees) rijbewijs is overal in DRCongo geldig.

Betalingsmiddelen

Wie naar de DRC reist, moet dollars meenemen. De dollar wordt gebruikt voor nagenoeg alle uitgaven, hoewel de Congolese frank de officiële munteenheid is. De bankkaarten en kredietkaarten worden niet gebruikt buiten de grote hotels en supermarkten. Er zijn geldautomaten in sommige hotels.

De agentschappen van Western Union en andere soortgelijke bedrijven kunnen voor snelle geldoverdracht zorgen.

Reisverzekering

Verzekering medische zorgen en repatriëring is onontbeerlijk.

GSM en communicatiefaciliteiten

Het GSM-netwerk werkt overal op het Congolese grondgebied, met uitzondering van niet-bevolkte of weinig bevolkte zones. 3 internationale vennootschappen, Vodacom, Airtel en Tigo (er is roaming met het buitenland) controleren het grootste gedeelte van de markt.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige problemen in Congo, die gevolgen kunnen hebben op hun gezondheid en/of hun veiligheid, kunnen de Belgen beroep doen op de Ambassade en de consulaten van België. Er wordt consulaire bijstand verleend aan landgenoten, wanneer zij tevergeefs hulp aan de lokale overheden (lokale politie) of aan een privé-maatschappij (bank, reisbureau) gevraagd hebben, en als zij zich tot geen andere instantie dan een Belgische diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging kunnen wenden. Deze bijstand wordt beëindigd zodra de reizigers hun reis eigenhandig kunnen voortzetten.