Reisadvies Gambia

kaart Gambia
Datum: 07 januari 2016
Geldig op 14 februari 2016

Laatste update

Reizen naar Gambia zijn mogelijk indien de onderstaande veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Travellers OnlineExterne link

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Gambia is over het algemeen goed. Gambia is een relatief veilige toeristische bestemming. Desalniettemin worden toeristen vaak aangeklampt door personen die hun diensten aanbieden: een resolute en beleefde weigering zou hen moeten ontmoedigen. Omwille van mogelijke overvallen door rebellen of bendes, is het aangeraden de lokale overheid te raadplegen vooraleer vanuit Gambia naar de Casamance, het zuiden van Senegal, te rijden. Per boot of vliegtuig levert deze reis normaal gezien geen problemen op.

Tot op heden heeft Gambia nooit een terroristische aanslag gekend. Toch is het belangrijk dat de Belgen die in Gambia wonen of op bezoek zijn, een verhoogde waakzaamheid vertonen in de gebieden waar zij zich verplaatsen, ten aanzien van elk verdacht gedrag of pakket.

De oceaan heeft soms een behoorlijke sterke onderstroom. Bijgevolg is waakzaamheid geboden. De meeste hotels beschikken over een waarschuwingssysteem met vlaggen. Over het algemeen is de elektriciteitsvoorziening vrij goed, maar er zijn periodes van stroomonderbrekingen.

Criminaliteit

Toeristen wordt een verhoogde waakzaamheid aangeraden voor zakkenrollers op toeristische en drukbezochte plaatsen zoals markten, de ferry terminal en bus terminals. Zij nemen best hun voorzorgen en dragen juwelen en andere waardevolle voorwerpen beter niet op een opvallende manier. Ook op geïsoleerde plaatsen waar er nauwelijks of geen toeristische politie komt, is voorzichtigheid geboden.

Vervoer

Vervoer

Veiligheid/info wegen

Omwille van de gebrekkige staat van het wegennet en wagenpark worden reizigers aangeraden uiterst voorzichtig te zijn, zeker bij het binnenrijden van dorpen. Om het binnenland te verkennen is zeker tijdens het regenseizoen (juni tot oktober) een terreinwagen vereist. Chauffeurs kunnen na valavond best vermijden om buiten de stedelijke centra te rijden. In geval van een ongeval, neemt u contact op met het dichtstbijzijnde politiebureau.

Veiligheid/info luchtvaart

De kleine luchthaven van Banjul voldoet aan de nodige veiligheidsvereisten. Voor meer informatie over de kwaliteit en veiligheid van de lokale luchtvaartmaatschappijen, kunt u de website van de Europese Commissie consulteren.

Veiligheid/info scheepvaart

Er zijn veerboten in gebruik over de Gambia-rivier, met name ter hoogte van de hoofdstad Banjul (alle uren tussen 7 en 23 uur) en ter hoogte van Farafenni (Trans-Gambian Highway). De veerboten zijn vaak overbelast. Er wordt op dit moment wel hard gewerkt aan nieuwe aanlegsteigers waardoor nieuwere veerboten gebruikt kunnen worden. Vooral de wachttijd voor de overzet met wagen van en naar Banjul kan zeer lang duren. Voor voetpassagier is dat normaliter niet het geval.

Rekening houdend met het zwakke veiligheidsniveau, wordt het afgeraden gebruik te maken van de ferry tussen Banjul en Barra. Op 2 februari 2014 leidde een zwaar accident, waarbij een van de ferry’s betrokken was, tot de dood van een Europese toeriste en meerdere gewonden. Indien u besluit de oversteek te maken met uw auto, wordt het sterk aangeraden uw voertuig te verlaten om te vermijden dat u in de val wordt gelokt. Het wordt overigens sterk afgeraden de ferry te gebruiken bij het vallen van de avond.

 

Klimaat en rampen

Klimaat en rampen

Natuurrampen

Overstromingen komen regelmatig voor tijdens het regenseizoen, maar houden voor toeristen meestal geen risico in.

Meteorologische problemen

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat van België.

Gezondheid en hygiëne

Gezondheid en hygiëne

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De lokale medische infrastructuur is erg beperkt, al is die de afgelopen jaren verbeterd door de bouw van privé hospitalen. De kosten van een medische repatriëring liggen hoog.
Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Nuttige telefoonnummers:
Spoeddienst Royal Victoria Hospital: (+220) 422 61.52.
Medical Research Council : (+220) 449.54.42.

Veiligheid water en voedsel

Omwille van regelmatig terugkerende cholera-epidemieën wordt de nadruk erop gelegd om de elementaire regels op het gebied van hygiëne strikt na te leven. Het is af te raden kraantjeswater te drinken en om langs de kant van de weg eten aan de kraampjes te kopen.

Inentingen en vaccins


Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden moet tegen hepatitis A beschermd zijn. Ook vaccinatie tegen buiktyfus is sterk aangeraden alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Externe link en van de Wereldgezondheidsorganisatie Externe link voor meer gedetailleerde informatie. Vaccinatie tegen de gele koorts en meningitis is vereist.

Bijzondere gezondheidsrisico's
Malaria


Malaria is in Gambia endemisch, hoog risico. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts


Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avondactief zijn. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen in Gambia. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin. Omdat Dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietennet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.
 
Gele koorts

De vaccinatie is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land voorkomt. Indien men vertrekt vanuit een ander land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie ook officieel verplicht.
 
AIDS, hepatitis B enC

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Gambia zeer verspreid. Bescherm u voldoende.
 
Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.
 
Cholera

De voornaamste oorzaak van het ontstaan van cholera zijn slechte hygiënische omstandigheden. Besmetting treedt op bij intermenselijk contact. Indien de nodige voorzorgsmaatregelen gerespecteerd worden, is het risico tot besmetting zeer beperkt.

Vermijd om in stilstaand water te baden en drink geen kraantjeswater. Consumeer geen eten – voornamelijk vis en zeevruchten - en dranken die op straat verkocht worden. Kook alle voedingswaren en eet ze terwijl ze nog warm zijn. Was uw handen zorgvuldig met zeep. Het anticholera vaccinatie beschermt onvolledig en slechts tijdelijk. Het vormt dus geen effectieve bescherming tegen cholera.

Lokale wetgeving

Lokale wetgeving

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. Gambia kent de doodstraf voor een aantal misdaden waaronder moord en verraad. Gambia heeft in augustus 2012 een aantal ter dood veroordeelden geëxecuteerd.

Drugs

De Gambiaanse autoriteiten voeren een 'zero tolerance' drugsbeleid. Alle misdrijven en delicten die in verband staan met drugs kunnen leiden tot boetes en zware gevangenisstraffen. Reizigers worden gewaarschuwd geen brieven of pakjes aan te nemen waarvan de inhoud niet gekend is.

Seksualiteit

Prostitutie is een sterk groeiend probleem in Gambia. Maatregelen werden genomen om de misbruiken van het seksuele toerisme in te perken. Zo werd een speciale eenheid, gecreëerd in de strijd tegen pedofilie, opgedragen onverbiddelijk op te treden tegen toeristen die kinderen willen misbruiken.

Homoseksualiteit is verboden en strafbaar in Gambia. Hoge vertegenwoordigers van de Gambiaanse Staat hebben homoseksualiteit publiekelijk veroordeeld. Bovendien worden regelmatig homoseksuelen, waaronder ook Westerlingen, gearresteerd en gevangen genomen of afgeperst. 

Fotografie

Het is verboden militaire of officiële terreinen en gebouwen te fotograferen.

Varia

De tijdelijke invoer van jachtwapens is toegestaan op voorwaarde dat ze het land binnenkomen en buitengaan via de internationale luchthaven van Banjul. Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op het feit dat Gambia een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen (merkkledij, handtassen, e.d.) kent. In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.

Praktische info

Praktische info

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Rijbewijs

Elk buitenlands rijbewijs is een geldig rijbewijs in Gambia gedurende de eerste drie maanden na aankomst. Na deze periode dienen buitenlandse bestuurders een Gambiaans of een internationaal rijbewijs aan te vragen.

Betaalmiddelen

De munteenheid is de Dalasi. Gelieve u bank of wisselkantoor te consulteren om de laatste wisselkoers te kennen. Bij aankomst dient u formulier in te vullen om uw vreemde deviezen aan te geven. Verscheidene regionale deviezen worden mogelijkerwijs niet aanvaard noch gewisseld, namelijk de deviezen van Algerije, Ghana, Guinee, Mali, Marokko, Nigeria, Siërra Leone, Kaapverdië, Mauritanië en Tunesië.

Geld kan gewisseld worden bij officiële wisselkantoren en banken. Die wisselkantoren moeten een zogenaamde forex licentie hebben, die zichtbaar moet uithangen. Ook geld wisselen aan hotel recepties is toegestaan.

Gambia heeft bancontact automaten maar daar kan men enkel met een VISA credit card geld opnemen. Er zijn echter hoge kosten aan verbonden. Over het algemeen aanvaarden banken en wisselkantoren geen kredietkaarten om contant geld mee op te nemen. Betalingen met kredietkaarten worden meestal gerekend in GBP, in sommige gevallen in EUR, USD of in uitzonderlijke gevallen in Dalasi. Er worden percentages tussen de 5 en 10% geheven op betalingen met een kredietkaart.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).

Reisverzekering

Een verzekering "medische zorgen en repatriëring" wordt sterk aangeraden, aangezien de plaatselijke medische infrastructuur erg gelimiteerd is en de kosten voor een medische repatriëring erg hoog oplopen. Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Voor reizigers met hun eigen wagen is een autoverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) verplicht.

GSM/ Communicatiefaciliteiten

Er zijn vier netwerkverdelers voor mobiele telefonie: Gamtel (www.gamtel.gmExterne link ), Africell (www.africell.gmExterne link ), Q-CELL (www.qcell.gmExterne link ) en Comium (www.comium.gmExterne link). Africell heeft roaming-akkoorden met Base, Mobistar en Proximus. Comium, Africell en Q-cell bieden 3G aan via hun netwerk maar dat is nog niet mogelijk via roaming. Comium heeft tevens een vorm van mobiel internet maar ook dit is niet mogelijk met roaming. De aanschaf van een lokale simkaart kost ongeveer 50 GNF.

De meeste hotels bieden internet faciliteiten aan en de betere hotels beschikken over Wifi. Er zijn meerdere internet cafés aanwezig in Banjul en de betere restaurants bieden gratis Wifi aan hun klanten.
 
Huisdieren

Dezelfde regels betreffende de elektronische chip en vaccinaties zijn van toepassing als in Europa. Er wordt geen quarantaine voorzien.
 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België en de EU. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, wordt u aangeraden uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.beExterne link.

Let
op: de regering van Gambia blokkeert de toegang tot alle buitenlanders in hechtenis. Bijgevolg is het momenteel onmogelijk consulaire bijstand te verlenen aan Belgen die zouden vastgehouden worden door de Gambiaanse autoriteiten.