Reisadvies Ghana

kaart Ghana
Datum: 12 november 2015
Geldig op 30 november 2015

Laatste update

Mits inachtneming van onderstaande veiligheidsregels, zijn reizen naar Ghana mogelijk.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij sterk aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.beExterne link  .

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsproblemen in het zuidelijke deel van het land.

Af en toe zijn er etnische spanningen in het noorden. Waakzaamheid is geboden in deze regio.

Gezien het activisme van terroristische bendes die in de Sahelzone actief zijn, moeten Belgen die in Ghana wonen of er tijdelijk aanwezig zijn, blijk geven van een verhoogde waakzaamheid en dit voornamelijk in het noorden van het land. De veiligheidssituatie is verslechterd door het risico op represailles, het kidnappen van westerlingen inbegrepen.

Het is raadzaam om zich afzijdig te houden van elke manifestatie.

Criminaliteit

In het algemeen ondervinden bezoekers aan Ghana weinig problemen. Het land tracht zijn toeristische sector te ontwikkelen. Toch wordt het nog afgeraden zich na zonsondergang buiten de steden te verplaatsen. Het is ook beter 's nachts niet alleen uit te gaan, zeker niet in volksbuurten.

Fraude met kredietkaarten komt geregeld voor. Het is dus beter om  cash te betalen.

Vaak worden landgenoten in de val gelokt via allerlei pogingen tot bedrog via internet. Vervalsingen van officiële documenten zijn een ware plaag.

Vervoer

Vervoer

Veiligheid/info wegen

De wegen in de toeristische kuststreek zijn geasfalteerd en doorgaans in zeer goede staat, maar het is geen sinecure zelf een wagen te besturen. Talloze verkeersdrempels in verschillende formaten manen tot een rustig rijgedrag aan, maar dat wordt door een aantal chauffeurs niet gerespecteerd. Inhalen gebeurt brutaal. De markten en dorpen die zich naast de hoofdwegen bevinden, dwingen voortdurend tot stapvoets rijden. Weinig weggebruikers respecteren het verkeersreglement.

In het schaars bevolkte noorden is het verkeer minder druk. De asfaltwegen zijn minder verzorgd, vaak is er geen andere mogelijkheid dan een verharde piste gebruiken.

Op spitsuren vertragen lange files het verkeer in hoofdstad Accra. Ook Takoradi kent dit probleem. In Kumasi, de tweede grootste stad van het land, is het zelfs beter het centrum overdag te mijden.
Klimaat en rampen

Klimaat en rampen

Klimaat en meteorologische fenomenen

Ghana kent, net als buurland Ivoorkust, twee regenseizoenen (april/mei en vooral augustus/ september/ oktober) De temperaturen overdag schommelen nauwelijks (tussen 25° en 30°).

Frequente natuurrampen

Als zich tijdens uw verblijf een ramp of een onvoorziene gebeurtenis voordoet, moet u zo vlug mogelijk contact opnemen met uw familie of met vrienden in België om hen op de hoogte te brengen van uw toestand. Alleen als contact met het buitenland niet mogelijk is, kan u de diensten van de Belgische ereconsul te Accra verwittigen (adressen onderaan dit reisadvies).
Gezondheid en hygiëne

Gezondheid en hygiëne

Kosten/infrastructuur medische verzorging

In Ghana staat de gezondheidszorg op redelijk peil. Reisverzekeraars kunnen u zeker helpen om de juiste adressen in het land te bezorgen. Hierna enkele adressen van belangrijke en goede ziekenhuizen in de hoofdstad Accra (zone 021):
Hospital Korle-Bu: tel 66.54.01
St. Luke's Clinic, Accra Airport: tel 77.54.05
Military Hospital: tel 77.61.11
Trust Hospital: tel 77.67.87/77.71.37
Nyaho Clinic: tel 77.52.91/77.53.41
Lister Hospital: tel 81 23 25-6

In privé-ziekenhuizen bedraagt de prijs voor opname tussen 50 en de 150 Nieuwe Cedi. Kosten dienen vooraf betaald te worden.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Veiligheid water en voedsel

Wees heel voorzichtig met drinkwater. Liefst uit plastic flessen drinken of water koken en filteren. Ook de plastic zakjes die verkocht worden, zijn drinkbaar. Vermijdt ijsblokjes en andere drankjes. Wees ook voorzichtig bij het eten buitenshuis van groenten, fruit en zeevruchten (u weet niet zeker of en hoe ze gewassen werden). Eet geen rauw voedsel. Laat vis en vlees voldoende koken of bakken.

Inentingen en vaccins

Enkel de inenting tegen gele koorts is verplicht. Voor wie naar Afrika reist, ongeacht de duur of de omstandigheden van de reis, is vaccinatie tegen hepatitis A en B sterk en tegen bepaalde meningitisstammen ten zeerste aangeraden, alsook een update van polio, tetanus en difterie. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische GeneeskundeExterne link en van de WereldgezondheidsorganisatieExterne link voor meer gedetailleerde informatie.

Bijzondere gezondheidsrisico's

Hondsdolheid

In Ghana komt hondsdolheid frequent voor. Het is beter ieder contact met honden te vermijden.

Cholera

In het noorden komt cholera ook endemisch voor. Inentingen hiertegen hebben maar beperkte werking. U moet de voorschriften betreffende voedselhygiëne nauwgezet opvolgen.

Malaria

Malaria is, omwille van de hoge temperaturen en de voortdurende omgeving van water ook een latent risico. Best neemt u vooraleer te vertrekken hiervoor contact op met uw huisdokter, die in functie van uw manier van reizen en uw lichaamsconstitutie profylaxis kan voorschrijven. Muggenmelk en een muskietennet kunnen eveneens nuttig zijn.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

Inenting tegen gele koorts is verplicht (vanaf leeftijd 1 jaar) en moet minstens 10 dagen voor uw vertrek gebeuren. Het vaccin is 10 jaar geldig.

AIDS, hepatitis B en C

Ghana is zwaar getroffen door het AIDS virus. Andere geslachtsziekten zoals herpes, syfilis, hepatitis B komen ook veel voor. Bescherm u voldoende!

 

 

Lokale wetgeving

Lokale wetgeving

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Gebruik en bezit van drugs is illegaal. In 2007 werd vastgesteld dat Ghana een draaischijf was geworden van cocaïnehandel uit Zuid-Amerika. De controlemaatregelen aan de grenzen werden bijgevolg verscherpt, en talrijke (Europese) koeriers zitten nu lange gevangenisstraffen uit in het land.

De levensvoorwaarden in de Ghanese gevangenissen zijn zeer hard, vooral als men niet over hulp en bijstand van familie beschikt.

Seksualiteit

Ghana staat niet open voor homoseksualiteit en publieke uitlatingen hiervan zijn strafbaar. Er staan, net als in België, straffen op seksuele relaties met minderjarigen.

Fotografie

Het fotograferen van openbare gebouwen en plaatsen is verboden zonder toelating van de autoriteiten. Het is af te raden foto's te maken van militaire installaties en vliegvelden.

Zeden en gewoonten

In Accra en de toeristische delen wekt Westerse kledij geen verbazing. Het noorden van Ghana is islamitisch, maar legt geen normen op aan buitenstaanders. Niettemin is het aan te raden eerbied te betonen voor lokale tradities. Vermijd het dragen van militaire kledij.

Visa en verblijfsvergunningen

Visa voor Ghana moeten aangevraagd worden in het land van herkomst. Er worden in principe geen Ghanese visa afgegeven aan de grensposten, met als enige uitzondering en mits een lastige procedure, op de internationale luchthaven van Accra.

Mensen die zich in Ghana vestigen (d.w.z. die er meer dan 90 dagen per jaar verblijven), moeten zich laten registreren bij de National Identification Authority.

 

Praktische info

Praktische info

Consulaire bijstand
 

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in Ghana, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade van België te Abidjan of het ereconsulaat in Accra.

In Accra kan u in geval van nood terecht bij de ereconsul M. Dimitri Avraam :  consubel@vodafone.com.gh of avraam@vodafone.com.gh - (telefoon: 00 233- 302 776 561; 00 233 302 762 281; 00 233 302 762 382), of, bij de Belgische ambassade in Abidjan (email: abidjan@diplobel.fed.be, tel +225-22 483 360). GSM van wacht in Accra (enkel in geval van hoogdringendheid en na de sluitingsuren van het consulaat): 00 233 248 130 433.