Reisadvies Indonesië

kaart Indonesië
Datum: 14 januari 2016
Geldig op 14 februari 2016

Laatste update

Verhoogde waakzaamheid wordt geboden bij reizen naar Indonesië.
Op 14 januari 2016 vonden er verschillende explosies en vuurgevechten plaats in de buurt van het Sari Pan Pacific Hotel en Sarinah Plaza op Thamrin in Jakarta. Belgen ter plaatse wordt gevraagd de getroffen gebieden te mijden, hun verplaatsingen te beperken en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen.

Verhoogde activiteit van verschillende vulkanen en de kans op aardbevingen in Indonesië kunnen van invloed zijn op uw reisschema. Het is aangeraden om contact te houden met uw reisagentschap en/of luchtvaartmaatschappij.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.beExterne link

Travellers OnlineExterne link

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen die kunnen escaleren vragen extra voorzichtigheid van de reiziger (bv in regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken). Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV,..) te volgen.

In provincies Papoea en West-Papoea (voormalig Irian Jaya en West Irian Jaya – niet te verwarren met Papoea Nieuw-Guinea), in het bijzonder het mijngebied rond de Karsten's peak worden geregeld zware incidenten gemeld. Een reis naar deze provincies vereist voorbereiding en vooral voorzichtigheid

Gezien problemen werden gemeld met de immigratiediensten bij verlies of diefstal van paspoorten, wordt aangeraden zowel een kopie van uw paspoort als een kopie van uw ticket online bij te houden en / of deze naar de ambassade door te sturen.


Een eerder onschuldige blessure of ziekte kan een ernstig probleem worden door de ondermaatse kwaliteit van de gezondheidszorg in vele delen van het land.

Terreurdreiging

Algemeen wordt de terreurdreiging in landen in Zuidoost Azië verhoogd ingeschat. Druk bezochte plaatsen waar veel buitenlanders komen en overheidsgebouwen kunnen doelwitten zijn. De Indonesische overheid heeft verschillende maatregelen genomen die de kans op aanslagen hebben verminderd en blijft geregeld incidenten verijdelen. De mogelijkheid op een aanslag blijft dus bestaan en noopt tot waakzaamheid.

Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.

Criminaliteit

Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar er is een stijging van kleine criminaliteit merkbaar. Overvallen, diefstal en zakkenrollerij komen voor op drukbezochte plaatsen, in het bijzonder op markten, op het openbaar vervoer en bij oversteekplaatsen voor voetgangers. Wees discreet met juwelen, horloges, MP3 spelers en camera's. Waakzaamheid is ook aangewezen in Internet Hotspots waar diefstal van laptops, PDA's en GSM's kunnen voorkomen. Ook fraude met bankkaarten komt voor.

In de grote toeristische trekpleisters (Bali, Lombok, Toraja, Toba meer) is er veel kleine criminaliteit. Men dient uit te kijken voor georganiseerde bendes die van op hun bromfietsen toeristen beroven (handtassen afrukken). Wees oplettend bij het afhalen van geld (ATM en wisselkantoren).

Een nieuwe trend is de diefstal van handtassen in restaurants en coffeeshops in grote shopping malls waarbij de dames nietsvermoedend hun handtas over de stoelleuning hangen en even later vaststellen dat die verdwenen is.

Vervoer

Vervoer

Veiligheid /info wegen

Men rijdt links. Het aantal en de verscheidenheid van voertuigen overstijgen in grote mate de capaciteit van de wegen. De toestand van de wegen varieert van goed (tolwegen, in grote steden) tot slecht. Er heerst weinig discipline, bestuurders rijden niet defensief en het stadsverkeer loopt vaak compleet vast. 's Nachts rijden of zelf een wagen besturen zonder de lokale rijgewoonten te kennen, wordt afgeraden. Zo men per wagen wenst te reizen, raden we een huurauto aan met chauffeur. Bij een ongeval zal gewoonlijk de buitenlander geacht worden de schade te vergoeden, ongeacht wie in fout was. Het is dus van belang steeds verzekerd te zijn. Gebruik van taxi's dient beperkt te zijn tot de officiële en betrouwbare taxi's die over een infobalie beschikken (luchthaven, hotels). Het is aangeraden ramen en deuren van de wagen gesloten te houden.

Veiligheid /info luchtvaart

Zowel bij binnenlandse als buitenlandse vluchten dient een luchthavenbelasting te worden betaald (betaling dient in beide gevallen in Indonesische Rupiah te gebeuren, USD wordt niet aanvaard). Indonesië kent een groot aantal luchtvaartmaatschappijen van ongelijke kwaliteit.
Een einde is gesteld aan de EU luchtvaartban van juli voor 2007 Garuda en 3 andere privé maatschappijen. De lijst met maatschappijen die niet aan de technische voorschriften van de EU voldoen wordt regelmatig bijgewerkt. Klik hierExterne link om meer te weten.

Veiligheid /info scheepvaart

Ongevallen in de scheepvaart komen wel meer voor in een land waar bootvervoer vaak het enige vervoermiddel is om een eiland te bereiken. Tijdens het regenseizoen, kan vervoer tussen verschillende eilanden gevaarlijk zijn omdat stormen plots kunnen opdagen terwijl de uitrusting voor navigatie beperkt is. Gevallen van piraterij komen voor in de binnenwateren en de zeegebieden grenzend aan Maleisië en de Filippijnen. Pleziervaarders dienen voorzichtig te zijn in de omgeving van de zeestraat van Malacca vanwege het risico voor overvallen. De huidige toestand is verbeterd dankzij een meer actief beleid samen met de buurlanden (gezamenlijke patrouilles).

Veiligheid /info treinverkeer en busverkeer

In 2007 vonden enkele treinongevallen plaats (treinontsporing wegens grondverzakking). Het busverkeer varieert van streek tot streek en van bedrijf tot bedrijf. De slechte staat van de wegen kan tot onveilige situaties leiden.

Klimaat en rampen

Klimaat en rampen

Klimaat en meteorologische fenomenen

Tijdens het regenseizoen, dat varieert van provincie tot provincie (november - maart) is het afgeraden te verblijven in zones die vaak getroffen worden door overstromingen of aardverschuivingen. Gelet op de omvang en uitgestrektheid van dit diverse land, ook op meteorologisch vlak, verwijzen we u voor weervoorspellingen en gemiddelde temperaturen naar de volgende meertalige site.  Klik hierExterne link om meer te weten .

Frequente natuurrampen

Indonesië is gelegen in een seismisch actief gebied waar aardbevingen en vulkaanuitbarstingen regelmatig voorkomen. Sinds de lente van 2006 is de vulkaan Merapi, ten oosten van de Yogyakarta, terug actief geweest. Ook de Ijen (Oost - Java) is sinds 2011 geregeld gesloten voor publiek omwille van de verhoogde activiteit. Het is aangeraden zich te informeren bij de plaatselijke overheid vooraleer men een wandeling in de buurt van actieve vulkanen wil maken. Er zijn ook regelmatig aardbevingen. Een aantal zware aardbevingen vonden plaats in de loop van 2012 buiten de kusten van Sumatra. Ook in de natuurparken is het aangewezen een professionele gids te gebruiken.

Wat doen in geval van natuurrampen?

Wat doen in geval van natuurrampen (aardebeving en orkaan). Klik hierExterne link om meer te weten.
Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Een bericht aan de Ambassade is ook aan te raden om de landgenoten in nood te helpen identificeren. Indien communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot de dichtstbijzijnde Ambassade of Consulaat van België. Indien geen communicatie mogelijk is met de Belgische diplomatieke posten, is het aangeraden contact op te nemen met de dichtste EU land diplomatieke post/consulaat en te vragen de Ambassade van België in te lichten over de situatie.

Gezondheid en hygiëne

Gezondheid en hygiëne

Vergiftiging met methanol

Gezien het stijgend aantal gevallen van dodelijke vergiftiging met methanol, is waakzaamheid geboden. Een vergiftiging met methanol kan zware gevolgen hebben voor de gezondheid en kan de dood met zich meebrengen. In Indonesië gaat het spijtig genoeg niet om geïsoleerde gevallen.
Methanol werd aangetroffen in cocktails op basis van arak (lokaal gestookte alcohol). De Gili eilanden, Bali en Lombok zijn de plaatsen waar wij afraden om dergelijk type cocktail of alcoholische drank te nuttigen.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische diensten zijn niet te vergelijken met die in Europa. De weinige internationale klinieken zijn bovendien zeer duur. Voor belangrijke medische ingrepen gaat men beter naar Singapore, Bangkok of Australië. Een goede en aangepaste reisverzekering is dus aan te raden. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Veiligheid water en voedsel

Kraantjeswater is ondrinkbaar. Gebruik uitsluitend water uit flessen (grote kannen of flessen) waarvan de zegel niet geschonden is. Wegens vogelgriep - zie verder - dient alle gevogelte goed gebakken of gekookt te zijn. De hygiënische standaarden zijn niet overal dezelfde en het eten van eettentjes is te mijden. Eet bij voorkeur goed gekookt voedsel en geschilde vruchten en vermijdt rauwkost.


Recent werden verschillende gevallen van methanolvergiftigingen met dodelijke afloop gemeld. Reizigers wordt aangeraden geen lokaal gestookte alcohol te aanvaarden of te nuttigen en vooral op Bali en Lombok waakzaam te zijn bij het nuttigen van alcohol.

Inentingen en vaccins

Iedereen die naar Azië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, wordt aangeraden om zich tegen Hepatitis A te vaccineren, alsook een update van polio, tetanus en difterie te voorzien. Voor een bezoek aan de Indonesische eilanden is een preventieve malariabehandeling aangeraden. Er zijn gevallen van poliomyelitis vastgesteld op verschillende plaatsen van de archipel. Raadpleeg 6 tot minstens 2 weken voor uw vertrek de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor meer gedetailleerde informatie. Klik hierExterne link om meer te weten.

Bijzondere gezondheidsrisico's

Aangezien verschillende ziekten door muggen worden overgedragen, is het aangeraden de nodige voorzorgen te nemen (slapen met airconditioning of onder een muggennet, aanbrengen van muggenwerend product met DEET, dragen van lange mouwen/broek).

Malaria

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) is er geen malariarisico in de grote steden van alle Indonesische eilanden, behalve in Papoea en West- Papoea (westelijk deel van Nieuw-Guinea, voormalig Irian Jaya). Indien men dus enkel in die grote steden verblijft, zijn er geen extra maatregelen nodig naast de eventuele bescherming tegen muggensteken 's avonds en 's nachts. Er is vrijwel geen malariarisico in de toeristische gebieden op Java (uitgezonderd Borobodur tempelcomplex), Bali en zuidwest Sulawesi. Klik hierExterne link om meer te weten

In de rest van Indonesië is er een wisselend malariarisico. Voor een goed georganiseerde toeristische reis met overnachting uitsluitend in luxehotels, zijn de maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts essentieel én voldoende als bescherming tegen malaria. Voor mensen die in meer rudimentaire omstandigheden op het platteland overnachten, is het aan te raden een geïmpregneerd muggennet te gebruiken, en is bovendien de inname van preventieve geneesmiddelen nodig.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue is endemisch in Indonesië en komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de vaststelling van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen, door een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en zich voldoende te bedekken. In tegenstelling tot malaria komt dengue voor zowel in de steden als op het platteland. Klik hierExterne link om meer te weten

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die overdag steken (vooral bij zonsopgang en zonsondergang) in het warmere seizoen (juni - september). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. De hierboven vermelde voorzorgsmaatregelen dringen zich op. Er is echter geen specifieke behandeling, noch vaccin. Chikungunya komt voor zowel in de steden als op het platteland. Klik hierExterne link om meer te weten

Reizigersdiarree

Diarree is een frequent probleem op reis in Indonesië. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er niet steeds aan. Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn. Over reizigersdiarree en de maatregelen om deze te voorkomen, en indien nodig correct te behandelen. Klik hierExterne link om meer te weten

HIV, hepatitis B enC

Seksueel overdraagbare aandoeningen nemen in Indonesië het snelste toe in regio's met hoge tijdelijke migrerende werkbevolking (mijnbouw, palmplantages) en in toeristische centra die soms een trekpleister worden voor prostitutie. Het is aangewezen zich te beschermen.

Bilharziose

Deze zware leverziekte wordt door een parasiet veroorzaakt die in zoetwater schelpdieren geherbergd wordt. Baadt u of wandel niet blootsvoets in stilstaand water of langs de oevers van grote vijvers/meren.

Vogelgriep

Indonesië blijft het land met het hoogste aantal dodelijke slachtoffers van vogelgriep (nu meer dan honderd) zonder dat de Wereldgezondheidsorganisatie evenwel een reis naar Indonesië ontraadt. Met betrekking tot vogelgriep leggen noch de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid reisbeperkingen op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om zo de contactrisico's met het virus van de vogelgriep te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelteproducten, regelmatig wassen van handen. Ook in 2012 werden een aantal gevallen van vogelgriep gemeld.

Uitvoerige informatie vindt u terug in de rubriek "Alles weten over influenzaExterne link”. Meer informatie kan u terugvinden op websites van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen, het FAVV, of de Wereldorganisatie van Diergezondheid, O.I.E. 

Varkensgriep

Er zijn maar een beperkt aantal gevallen van slachtoffers, waaronder twee die overleden zijn. De overheid volgt de situatie met de steun van de WGO. Tot nu toe is er geen sprake van een grootschalige epidemie.

Lokale wetgeving

Lokale wetgeving

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

Op het bezit en gebruik van drugs staan zeer strenge straffen en zelfs de doodstraf, ongeacht aard ("soft" of "hard") of hoeveelheid (zelfs minder dan 1 gram). Er geldt een absolute nultolerantie ondanks het schijnbare gemak waarmee men aan drugs kan komen op toeristische trekpleisters. Gebruikers kunnen tevens het slachtoffer worden van onfrisse praktijken als geldafpersing en chantage. Het is aangewezen om zelf zijn bagage in te pakken en deze in het oog te houden tijdens de reis. Reizigers dienen steeds te weigeren pakjes van onbekenden mee te nemen.

Seksualiteit

Gemengde koppels (bv. Belgische man met Indonesische vrouw) zijn gemeengoed en lokken geen negatieve reacties van de bevolking uit. Prostitutie, zowel mannelijke als vrouwelijke, is verboden maar wordt getolereerd. Als gevolg van een grotere bewustwording is een verharde houding van de overheid merkbaar tegen pedofilie. Ondanks een informatieve inspanning van de overheid blijft kennis over seksueel overdraagbare ziektes beperkt.

Zeden en gewoonten

Bezoekers dienen zich bewust te zijn van bepaalde gevoeligheden in een land waar 85% van de bevolking de islam belijdt, in het bijzonder bij de belangrijke moslim feestdagen en tijdens de Ramadan. Eerbied voor de zeden en gewoonten en voor de verschillende godsdiensten wordt door de bevolking gewaardeerd zoals overal ter wereld. Dit geldt des te meer voor reizigers die naar Aceh (Noordwest Sumatra) trekken, waar de Islamitische Sharia-wetgeving in voege is voor Moslims: bescheiden kledij, bescheiden gedrag, geen consumptie van alcohol in het openbaar, hoofddoek voor dames.

Indonesiërs zijn zeer hoffelijk. In geval van geschil of twist, zal boos worden niet tot een oplossing leiden. Om "misverstanden" te vermijden, is het aangeraden de kosten van een dienst of prijs van een aankoop duidelijk op voorhand te bepalen (bijv. niet officiële taxi, gids, enz.)

Varia

Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op het feit dat Indonesië een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen kent (merkkledij, handtassen, DVD's, software e.d.). In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag opgelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.

Beklimming van de Karsten's peak

Voor de beklimming van deze piek heeft u heel wat officiële toelatingen nodig. Het is in uw eigen belang om beroep te doen op een reisbureau of organisatie die erkend is door de Indonesische autoriteiten. Deze agentschappen en organisaties beschikken over door de Indonesische autoriteiten erkende en ervaren gidsen en dragers die de correcte weg kennen. Verschillende websites vermelden nog steeds dat het mogelijk is om via de Freeport Mine de top bereiken. Deze informatie is onjuist en kan u in grote moeilijkheden brengen. Het is bij wet verboden om het terrein van de mijn te betreden.

Indien betrapt op het terrein van de mijn is er risico aangehouden te worden door de politie en alle (hoge) evacuatie onkosten te moeten betalen.

Praktische info

Praktische info

Documenten, valuta, communicatie

Nieuwe inreisvoorwaarden mbt VOA (Visa On Arrival) vanaf 26/01/2010:

- VOA geldig voor 7 dagen @ 10 US$ werd afgeschaft
- VOA geldig voor 30 dagen @ 35 US$ kan eenmalig verlengd worden met 30 dagen

Meer informatie over de nodige reisdocumenten, klik hierExterne link.

Rijbewijs

Een Indonesisch of internationaal rijbewijs is vereist.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah. Voor wisselkoersen, zie volgende websiteExterne link. Gebruik van kredietkaarten is beperkt tot de duurdere aangelegenheden en grote hotels maar is in stijgende lijn. Helaas stijgt daarmee ook het aantal gerapporteerde gevallen van kredietkaartfraude. Wees waakzaam bij betaling met kredietkaarten, doe bij voorkeur enkel betalingen waarbij gebruik van de pincode vereist is als controle i.p.v. handtekening (kredietkaarten met chip). In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+ 32 70 344 344).

Indonesië beschikt over een goed netwerk van geldautomaten (ATM : Cirrus/Maestro). Houdt er echter rekening mee dat sinds 17.01.2011 de meerderheid van banken het gebruik van deze kaarten blokkeren buiten de Europese Economische Ruimte. U kan deze functie echter laten deblokkeren via uw bank. Voor meer informatie klik hierExterne link.

Indonesië beschikt over een uitgebreid netwerk van ATM's (geldautomaten) aangesloten op het VISA/Cirrus/Maestro netwerk. Het is dus mogelijk om in de steden geld van de ATMs te bekomen en te vermijden met veel geld rond te wandelen.

De euro is nu overal goed ingeburgerd, en wordt in wisselkoersen en hotels vlotter omgewisseld en aanvaard dan de USD (bepaalde series of jaargangen van de USD worden geweigerd). Luxe-uitgaven als duiktrips kunnen steeds in euro worden vereffend. Het is uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen grote geldsommen cash te vervoeren, gelet op de alomtegenwoordigheid van geldautomaten.

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. We wijzen erop dat onderwatersporten (duiken, snorkelen) vaak uitdrukkelijk uitgesloten zijn van reisverzekering.

GSM en communicatiefaciliteiten

De drie Belgische GSM operatoren (Base, Mobistar, Proximus) hebben roaming akkoorden gesloten met Indonesië (Telkomsel, Indosat en XL). Voor verdere inlichtingen en activatie verwijzen we naar uw GSM operator.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.beExterne link.