Minister Reynders ontmoet de Secretaris-generaal van de VN, Dhr. Ban Ki-Moon

Datum: 22 februari 2012

Vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders had dinsdag in New York een onderhoud met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de heer Ban Ki-Moon. Het was de eerste keer dat zij elkaar ontmoetten.

Minister Reynders feliciteerde de secretaris-generaal met zijn tweede mandaat aan het hoofd van de Verenigde Natie en hij loofde zijn leiderschap.

De secretaris-generaal dankte België voor zijn steun en bijdragen aan de Verenigde Naties. Minister Reynders garandeerde hem dat dit engagement zal blijven duren.
Het onderhoud ging voornamelijk over de Arabische Lente en meer bepaald over de situatie in Syrië. Het was een goede gelegenheid om van gedachten te wisselen vlak voor de bijeenkomst van de “Friends of Syria” van komende vrijdag in Tunis, een internationale vergadering waaraan de minister zal deelnemen.

Andere onderwerpen die werden aangesneden, waren de overgangssituatie in Libië. De minister deelde hierover zijn inzichten mee na zijn recente bezoek aan Tripoli. Didier Reynders haalde ook het nucleaire dossier Iran aan en de nieuwe sanctiemaatregelen van de Europese Unie tegen Iran.
Met het oog op de verlenging van het Unama-mandaat (maart 2012) voor Afghanistan werd tijdens het onderhoud ook de rol van de Verenigde Naties in Afghanistan besproken na 2014.
De minister benadrukte het belang van een voortdurende politieke rol voor de Verenigde Naties. Ook onderstreepte hij de noodzaak om aan de behoeften te voldoen voor sterkere civiele en militaire capaciteiten.

Ten slotte evalueerden de Secretaris-generaal en de minister de verkiezingen in de DRC. Ze waren het eens dat de CENI zonder dralen moest hervormd worden en dit met het oog op de provinciale en lokale verkiezingen. Didier Reynders wenste in deze context dat België en de Verenigde Naties hun uitstekende contacten op dat vlak zouden verder zetten.


Social media

FacebookTwitterVimeoPhoto gallery

Contacten voor de pers


Om op de hoogte te blijven van het Belgisch buitenlands beleid:

Schrijf u in op de mailinglist

Abonneer u op de RSS feed van deze site