België beëindigt zijn voorzitterschap van de Arolsen archieven, het internationale centrum voor nazi-vervolging

  1. Laatst bijgewerkt op

De missie van de Arolsen archieven

De Arolsen archieven is een internationale organisatie met 11 lidstaten (België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Griekenland, Israël, Italië, Nederland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten). De organisatie ontleent haar naam aan de stad Bad Arolsen in Duitsland, waar haar hoofdkantoor is gevestigd.

Het is een centrum voor documentatie, informatie en onderzoek over de vervolgingen door het naziregime, dwangarbeid en de Shoah. Het bezit bijna 30 miljoen documenten over meer dan 17 miljoen slachtoffers van de nazi's, en enkele duizenden persoonlijke voorwerpen die het aan hun families of verwanten probeerde terug te geven. Haar voornaamste taken zijn de opheldering van het lot van de slachtoffers van het nazisme, het zoeken naar naaste verwanten, het verstrekken van informatie aan overlevenden en families, en educatief en documentair werk in verband met die onderwerpen.

De #StolenMemory-tentoonstelling

Ter afsluiting van het voorzitterschap houdt de reizende tentoonstelling #StolenMemory, gewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van het nazisme, halt op de erekoer van het Egmontpaleis in Brussel. De tentoonstelling focust op de laatste bezittingen van concentratiekampgevangenen en op de vraag hoe die voorwerpen vandaag aan de families van de slachtoffers teruggegeven kunnen worden.

De opening zal worden bijgewoond door 40 leerlingen van het 6de leerjaar van de lagere school Gatti de Gamond. Die school werd symbolisch gekozen om hulde te brengen aan een van haar vroegere leraressen: mevrouw Andrée Geulen, een verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 300 Joodse kinderen van deportatie heeft gered. Mevrouw Geulen, die op 31 mei op 100-jarige leeftijd overleed, werd in 1989 erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren.

De tentoonstelling #StolenMemory, die op 8 mei werd ingehuldigd op de esplanade van het Jubelpark, hield halt in Lier en vervolgens in Mechelen voor de Dossinkazerne. Na 23 juni zal de tentoonstelling haar reis voortzetten naar verschillende Belgische plaatsen die emblematisch zijn voor de Tweede Wereldoorlog, zoals Bastenaken en het Fort van Breendonk, en andere Belgische steden, zoals Luik, Eupen, St Vith en Gembloux, alvorens haar reis voort te zetten naar Luxemburg en Nederland. Meer informatie is te vinden op de officiële website

Bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog is het van essentieel belang manieren te vinden om de getuigenissen van dat tijdperk te bewaren en het publiek bewust te blijven maken, vooral onder de jongere generatie.

 

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen