België is gastheer van de 4e editie van de UN Women Top Funding Partner Roundtable

  1. Laatst bijgewerkt op

België is op 10 en 11 mei 2023 gastheer voor de 4e editie van de UN Women Top Funding Partner Roundtable. UN Women is het agentschap van de Verenigde Naties dat belast is met de bevordering van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes wereldwijd.

Deze rondetafel is een jaarlijks strategisch evenement waar de belangrijkste Staten die bijdragen aan het UN Women-budget bijeenkomen om van gedachten te wisselen over verschillende onderwerpen die verband houden met de efficiënte werking van de organisatie en de verwachtingen van de staten ten aanzien van UN Women. Caroline Gennez, minister van Ontwikkelingssamenwerking, en Sima Bahous, uitvoerend directeur van UN Women, zijn medevoorzitters van deze rondetafel in Brussel.

Ondanks de moeilijkheden als gevolg van de impact van de COVID-19 pandemie en van de Oekraïense crisis op de overheidsfinanciën, heeft België besloten zijn basisfinanciering aan UN Women te behouden. Het antwoord op deze uitdagingen mag niet ten koste gaan van vrouwen en meisjes aan de andere kant van de wereld. Ons land roept alle partners rond de tafel op om bij te dragen aan de kernfinanciering van UN Women om zo het niveau van middelen te bereiken dat nodig is om zijn mandaat te vervullen.

Voor deze editie van 2023 is het hoofdthema van de UN Women Top Funding Partner Roundtable "Protecting and Demonstrating the Impact of Core Resources for the Delivery of UN Women's Mandate". De discussie zal vooral gaan over hoe de organisatie functioneert, zijn operaties, zijn doelstellingen en zijn positie in het hart van de mondiale architectuur voor gendergelijkheid.

Het verwachte resultaat van deze rondetafel is een akkoord over de verdere financiering om de duurzame werking van UN Women en zijn werkzaamheden te verzekeren.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez: "Gendergelijkheid is en blijft een topprioriteit voor België, en dat geldt zowel voor ons binnenlands als buitenlands beleid. Het is een enorme eer dat ik zoveel inspirerende vrouwen en leiders hier in Brussel mag ontvangen om te kijken hoe we samen de strijd voor vrouwenrechten kunnen voortzetten en versterken”.


UN Women en Belgische prioriteiten

België is een betrouwbare partner van UN Women en al lang een medestander voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen en meisjes.

Ons land steunt het werk van UN Women bij de uitvoering van zijn mandaat en moedigt de entiteit aan zijn werk ter bevordering van genderintegratie en gezamenlijke programmering binnen het VN-systeem voort te zetten.

De ondervertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormingsorganen, de geringe deelname van vrouwen aan de formele economie, gendergerelateerd geweld en schooluitval, die voornamelijk door vrouwen wordt veroorzaakt, zijn schadelijke verschijnselen die kunnen worden verklaard door het bestaan van toxische mannelijkheid en genderstereotypen.

België steunt UN Women in zijn werk rond sociale normen en genderstereotypen en in de bevordering van transformatieve masculiniteiten die vrouwen en meisjes een betere toegang bieden tot onderwijs, werkgelegenheid en besluitvormingsrollen.

Voor de periode 2021-2024 bedraagt de Belgische bijdrage aan UN Women 18,73 miljoen euro. Daarnaast financiert België het initiatief "African Girls Can Code" met 1.200.000 euro voor de periode 2021-2023. Dit initiatief heeft tot doel 2.000 meisjes tussen 17 en 20 jaar uit heel Afrika op te leiden tot computerprogrammeurs, ontwerpers en designers, en studies en carrières in de sector van de informatie- en communicatietechnologie na te streven. De vijf Afrikaanse landen die bij de Belgische financiering betrokken zijn Burundi, Mali, Mozambique, Niger en Tanzania.

 

Onze woordvoerders

  1. Nieuwstype
  1. Onderwerpen