Belgische economische missie in Japan

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 5 tot 9 december zal Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische missie leiden naar Japan. Het startschot is in de hoofdstad Tokyo, met vervolgens ontmoetingen in Nagoya, Osaka en Kyoto. Met 575 deelnemers is dit de grootste economische missie naar Japan en de op één na grootste Belgische economische missie ooit. Het grote aantal deelnemers en gevarieerde programma in verscheidene steden wijzen op de grote belangstelling van onze bedrijven, universiteiten, academische en onderzoekscentra in opportuniteiten voor hernieuwde samenwerking inzake de Belgische handelsrelaties met Japan.

Officiële delegatie en deelnemers

Prinses Astrid zal vergezeld worden door een ministeriële delegatie met federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, Vlaams minister-president Jan Jambon en Brussels staatssecretaris belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet. Federaal staatssecretaris Mathieu Michel zal eveneens deelnemen aan activiteiten rond digitalisering.

Naast deze officiële delegatie nemen ook vertegenwoordigers van 210 toonaangevende Belgische bedrijven deel, alsook universiteiten en organisaties die actief zijn in de belangrijkste sectoren van België, waaronder hernieuwbare energie, biowetenschappen, duurzame eco-bouw, logistiek, automotive, E-gaming en voedingsindustrie. Via een waaier aan evenementen, ontmoetingen, B2B-meetings en netwerking events kunnen nieuwe lokale partners worden gevonden om de economische interactie tussen België en Japan te hernieuwen en te bestendigen.

Organisatie

De prinselijke economische missies worden gezamenlijk georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, het Agentschap voor Buitenlandse Handel, en de drie regionale agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de bevordering van handelsrelaties en investeringen (Flanders Investment & Trade/FIT, Brussels Invest & Export /hub.brussels, Agence Wallonne à l’Exportation/Awex).

Historische economische banden en gedeelde uitdagingen voor de toekomst

De nauwe economische banden tussen België en Japan gaan terug tot in 1866, met de ondertekening van het eerste bilaterale Verdrag voor Vriendschap, Handel en Zeevaart. Sindsdien heeft Japan zich steevast ontwikkeld tot een belangrijke investeerder in ons land met 237 Japanse bedrijven die vandaag actief zijn in België. Omgekeerd zijn een 80-tal Belgische ondernemingen gevestigd op de Japanse markt, met een duidelijke focus op R&D en innovatieve technologie. België en Japan vormen belangrijke handelspartners. België is binnen de EU de derde importeur vanuit Japan (9,3 miljard euro in 2021) en tweede wat betreft export (7,6 miljard euro in 2021), mede dankzij de export van Covid-19-vaccins. Beide landen richten de blik resoluut op de toekomst met gedeelde uitdagingen zoals klimaatverandering, digitale transitie en volksgezondheid.

Economische sectoren waar de partnerschappen verder kunnen worden versterkt

De missie legt een belangrijke focus op Belgische toonaangevende sectoren die de toekomst vorm moeten geven, zoals biowetenschappen, halfgeleiders & ICT, automotive, fintech, ecologische bouw, markttoegang, clean tech & hernieuwbare energie. Net als België binnen de EU heeft Japan resoluut gekozen voor de dubbele groene en digitale transitie met koolstofneutraliteit als doel tegen 2050. Dit vormt de uitstekende basis voor hernieuwde en versterkte samenwerking tussen beiden landen met een duidelijke focus op nieuwe en schone technologie.

Naast verschillende B2B- en B2G-afspraken voor de deelnemers, zullen er talrijke evenementen met een specifieke sectorale focus worden georganiseerd door de regionale agentschappen die verantwoordelijk zijn voor de bevordering van handelsbetrekkingen en investeringen. De FOD Buitenlandse Zaken zal ook in Japan een evenement organiseren rond “Business & Human Rights” in de Doshisha Universiteit (Kyoto), toegespitst op de verwachtingen van de jeugd met betrekking tot gender equality in het bedrijfsleven.

Politieke ontmoetingen

Tijdens de economische missie zal Prinses Astrid ook ontmoetingen hebben met politieke gezagsdragers, zoals Eerste Minister Fumio Kishida en en de gouverneur van Aichi-prefectuur, Hideaki Omura. Minister Lahbib zal overleg plegen met minister voor Buitenlandse Zaken Yoshimasa Hayashi.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over de Belgische economische missie naar Japan zijn beschikbaar op volgende website: https://www.belgianeconomicmission.be

Volg de missie op sociale media via #BEmissionJPN

 

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen