Uw geld

Op deze pagina vindt u alle informatie over je geld als u naar het buitenland reist.

  1. Laatst bijgewerkt op

De uitreis

Sommige landen vragen bepaalde bewijzen zoals bankbewijzen van wisselverrichtingen, vooraleer u het grondgebied mag verlaten. Vraag hierover informatie aan de ambassade of het consulaat van het land.

Neem geen grote sommen geld mee op reis. Zorg dat u bij aankomst wat geld bij de hand hebt voor een taxi, een fooi, of om te telefoneren. Neem ook kleine bankbriefjes mee.

De bank heeft niet altijd een grote valutavoorraad, zeker niet van weinig gangbare vreemde munten. Bestel deviezen dus tijdig.

In sommige landen is de in- en uitvoer van de lokale munt niet toegestaan. Informeer bij uw bank welke munt best wordt meegenomen om ter plaatse te wisselen (de euro of een andere internationale munt).

Vraag aan de ambassade of het consulaat van het land van bestemming welke voorschriften gelden inzake geld:

  • is de in- en uitvoer van deviezen verboden of minstens beperkt?
  • moet tijdens het verblijf een bepaald bedrag worden besteed?
  • moeten de wisselbewijzen en het aangifteformulier van de invoer van deviezen worden bijgehouden?

Houd rekening met de lokaal geldende openingstijden en sluitingsdagen van banken en wisselkantoren. Wissel nooit geld op de ‘zwarte markt’.

 
Bank- en kredietkaarten

Sinds 17 januari 2011 is het niet meer mogelijk om buiten Europa met Maestro te betalen. Voor betalingen of aankopen binnen Europa en via internet verandert er niets: u voert deze betalingen zoals gewoonlijk veilig en zonder problemen uit.

Vertrekt u op reis naar een land buiten Europa?

Vraag aan uw bank of het in het land waarnaar u reist mogelijk is om met Maestro te betalen of op welke andere manieren er betaald kan worden:

  • of uw krediet- of bankkaart bruikbaar is in het land van bestemming?
  • of uw bank met een correspondentbank ter plaatse werkt, wat nuttig is in geval van problemen.

 
De euro

De euro is de officiële munt in België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië en Spanje. U kunt er ook mee betalen in Andorra, Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Kosovo.

 
Travellers’ cheques

Soms zijn travellers’ cheques handig. Het is wereldwijd een van de meest aanvaarde betaalmiddelen en er is bovendien een verzekering tegen verlies of diefstal aan verbonden. Er bestaan ook travellers’ cheques in euro.

 
Verlies of diefstal

Beperk de risico’s! Draag niet te veel contant geld op zak.

Bewaar betaalkaarten, cheques en identiteitspapieren niet samen.

Laat betaalmiddelen nooit op een onbewaakte plek achter.

Noteer de nummers van uw bank- en kredietkaarten.

Zorg dat u het centrale oproepnummer van de uitgever van de kaart en het telefoonnummer van uw bank bij de hand hebt om kaarten en cheques onmiddellijk te laten blokkeren.

Mocht u ondanks alles toch uw kaart kwijtraken door diefstal of verlies, dan moet u onmiddellijk aangifte doen:

  • bij de uitgifte-instelling van de kaart, op het dag en nacht bereikbare oproepnummer. Noteer dit nummer vóór het vertrek en bewaar het afzonderlijk. Het nummer van ‘Card  Stop’ is: 078 170 170; vanuit het buitenland: +32 78 170 170;
  • bij uw bank;
  • bij de lokale politie.

De Belgische ambassades en consulaten kunnen slechts in heel uitzonderlijke gevallen en onder strenge voorwaarden financiële hulp bieden. Informeer dus bij uw bank naar de regeling om in noodgevallen geld naar het land van bestemming te laten overmaken.