Staatsbezoek aan Litouwen

Solidariteit geworteld in het verleden, samenwerking gericht op de toekomst

  1. Laatst bijgewerkt op

Van 24 tot 26 oktober 2022 zullen Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een staatsbezoek brengen aan Litouwen.

De Belgische Vorsten zullen vergezeld worden door verscheidene ministers en minister-presidenten:

  • Federaal minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, mevrouw Hadja Lahbib ;
  • Minister-president van Wallonië, de heer Elio Di Rupo;
  • Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de heer Rudi Vervoort;
  • Minister-president van Vlaanderen, de heer Jan Jambon;
  • Minister-president van de Federatie Wallonië-Brussel, de heer Pierre-Yves Jeholet ;

Verder zullen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de academische wereld deelnemen.

België en Litouwen vieren dit jaar de 100ste verjaardag van de bilaterale betrekkingen, zo erkende ons land de Republiek Litouwen op 27 december 1922, maar niet de annexatie door de Sovjetunie. Dit Staatsbezoek brengt hulde aan een eeuw van solidariteit en goede relaties tussen beide landen, op bilateraal vlak en als partners in internationale organisaties en fora, zoals de Europese Unie en de NAVO, waartoe Litouwen toetrad in 2004.

Tijdens het Staatsbezoek zal er aandacht zijn voor de militaire samenwerking tussen België en Litouwen. Sinds 2004 neemt België deel aan NAVO-missies in Litouwen (en de andere Baltische staten), inclusief de enhanced Forward Presence Battle Group op de militaire basis van Rukla en Pabradé. Ons land draagt op deze manier solidair bij aan de veiligheid van de Baltische staten. Z.M. de Koning zal de Belgische militairen in Pabradé ontmoeten.

Bovenal biedt een Staatsbezoek de gelegenheid om de relaties tussen beide landen te verdiepen met een blik die resoluut is gericht op de toekomst. Op economisch vlak zal de aandacht liggen op de groene en digitale transitie, waarbij de energie-afhankelijkheid van Rusland belangrijke aandacht krijgt. Litouwen ziet in België een ervaren en betrouwbare partner voor de uitbouw van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie inzake gebouwen en off-shore windenergie.

Op academisch en cultureel vlak zal de focus liggen op het verder uitbouwen van samenwerkingsverbanden tussen Belgische en Litouwse academische instellingen en hogescholen. De Koning en de Koningin zullen ook academische activiteiten bijwonen die worden georganiseerd door de vertegenwoordigers van de Gemeenschappen.

Tijdens de drie dagen van het staatsbezoek zullen de Vorsten en de Belgische delegatie Vilnius en Kaunas bezoeken en de hoogste Litouwse autoriteiten ontmoeten. Kaunas is de Europese culturele hoofdstad van 2022, en bloeide als hoofdstad van Litouwen tijdens het interbellum open als architecturale en culturele hotspot voor art déco en modernisme. Vandaag is er uitwisseling met designregio Kortrijk en huisvest Kaunas het museum voor de Litouwse componist, schrijver en schilder Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

  1. Nieuwstype
  1. Landen
  1. Onderwerpen