10 tips om je ethisch en ecologisch te kleden

  1. Zuletzt aktualisiert am
Image
Kleren hangen op rekken in tweedehandswinkel

© iStock

Kies voor slow fashion

De huidige trend in het modewezen is fast fashion. Bedrijven produceren in een snel tempo zeer goedkope kledij. Die wordt maar even gedragen en dan weggegooid. Wanneer je kiest voor een duurzamer kledingstuk, kan je het een langere tijd dragen. Geen uitpuilende kleerkast vol miskopen meer, maar in plaats daarvan een zogenaamde ‘capsulekleerkast’. Deze bestaat uit een beperkt aantal kledingstukken die je onderling gemakkelijk kunt combineren. Dat is wat we noemen slow fashion. En het kan een enorm verschil maken voor het milieu!

Image
Kleine kleerkast met open deuren

Geen Fast Fashion, maar een zogenaamde 'capsulekleerkast'. © iStock

Recycleer

Is toch het moment gekomen om je kledingstuk af te danken? Drop het dan in een textielcontainer en geef het een tweede leven. Onder meer bij Curitas en Wereldmissiehulp kom je te weten waar je een textielcontainer kan vinden.

Ga tweedehands shoppen

Wie zei dat kledij altijd nieuw moet zijn? Jaarlijks wordt er 4 miljard kilo kleren ongedragen weggegooid. Nochtans zouden we deze kledij probleemloos kunnen hergebruiken. Het milieu zal je er dankbaar voor zijn, want op deze manier bespaar je op productie –en transportvervuiling. Neem dus zeker eens een kijkje bij de tweedehandswinkel in jouw buurt. Een overzicht van alle kringloopwinkels in België vind je op deze website.

Image
Vrouw kijkt naar kleren op de markt

Neem zeker eens een kijkje in tweedehandszaken.
© Shutterstock

Doe aan ruilhandel

Je moet zelfs niet altijd je portefeuille bovenhalen om tweedehands kledij aan te schaffen. Via ruilhandel geraak je van een miskoop af en krijg je er iets voor in de plaats. Je kan zelf een kledingruil organiseren of je kan de website Swishing in het oog houden. Hier vind je een overzicht van kledingruilevenementen in België.

Kies voor materialen met een lagere impact

Het materiaal waaruit een kledingstuk gemaakt is, kan een enorme invloed hebben op het milieu. Zo gaat de productie van onder meer katoen, polyester en denim gepaard met een hoop energieverbruik en vervuiling. Er wordt steeds vaker geëxperimenteerd met alternatieve stoffen die milieuvriendelijker zijn. Enkele voorbeelden zijn biologisch katoen, vissenleer, hennep, bamboe en lyocell. In ‘Ethisch shoppen, zo doe je het’ gaan we dieper in op de voor – en nadelen van deze stoffen.

Image
Katoenplant

Biologisch katoen is veel minder vervuilend dan gewoon katoen.
© iStock

Check het label voor keurmerken

Enkele kledingmerken hebben aangegeven dat ook zij het anders willen. Ze streven naar een duurzamere en ethischere mode en tonen dat aan de hand van keurmerken. Deze kan je vinden op het kledinglabel. De belangrijkste ethischere en duurzamere keurmerken zijn FWF, Fairtrade, Ecolabel, GOTS en Oeko-Tex 100. Meer uitleg over deze labels vind je eveneens in het artikel ‘Ethisch shoppen, zo doe je het’.

Blijf vragen stellen

Blijf zeker vragen stellen wanneer je niet duidelijk kan afleiden van het label hoe iets geproduceerd is. Stuur zelfs eens een e-mail naar het kledingmerk waarvan je iets wil kopen. Hoe zijn de werkomstandigheden van de persoon die dat heeft gemaakt? Welk effect heeft de productie van dit kledingstuk gehad op het milieu? Als je dit soort vragen blijft stellen, heb je de macht dingen te veranderen.

Image
Vrouw vraagt advies over jasje aan winkeldame

Informeer je voor je iets koopt!
© Shutterstock

Steun de pioniers

Niet alleen grote kledingmerken, maar ook kleinere boetieks doen een inspanning. Het is voor hen niet altijd gemakkelijk om financieel te overleven. Daarom is het belangrijk hen zo veel mogelijk te steunen. Op die manier zullen er steeds meer duurzame en ethische boetiekjes bijkomen. KnackParisMatch en de blog HappyGreenMe geven elk een lijstje met aanraders in België. 

Laat jezelf helpen

De zoektocht naar ethische en duurzame mode blijft een ingewikkelde zaak. Sommige zaken kan je nu eenmaal niet weten als je geen expert bent. Gelukkig hebben enkele websites en apps een groot deel van het onderzoekswerk al voor jou gedaan. Zo hebben onder andere Good on YouFair Fashion en Rank a Brand grootschalig onderzoek gedaan naar eerlijke mode bij grote kledingmerken. De resultaten hebben ze elk in een applicatie gegoten. Aan de hand van die applicaties kan je kledingmerken vergelijken en zo de juiste duurzame en ethische keuze maken.

Geef niet te snel op

De zoektocht naar Fair Fashion is met momenten ontmoedigend. Toch is ze zeker de moeite waard. Blijf dus kritisch bij het kopen van kleren en ga op zoek naar alternatieven. Zo toon je dat er vraag is naar een ethische en duurzame mode. Je maakt een weloverwogen keuze. En die keuze heeft consequenties!