Carrière op het hoofdbestuur in Brussel

 1. Last updated on

We zijn steeds op zoek naar nieuwe collega’s om de diensten van het hoofdbestuur te versterken: office assistenten, administratief deskundigen, IT-experten, architecten, juristen, medewerkers ontwikkelingssamenwerking, consulaire zaken of internationale relaties… Allemaal werken we samen om de missie en taken van onze FOD uit te voeren en een goede dienstverlening te bieden aan de burger. Dat maakt werken voor de FOD Buitenlandse Zaken in elke dienst een boeiende ervaring.

De context blijft altijd Buitenlandse Zaken en veel van de functies bij het hoofdbestuur hebben dan ook een internationale invalshoek. Afhankelijk van de directie en het onderwerp van de job zijn er mogelijk buitenlandse zendingen van korte duur inbegrepen in het werk. Dat maakt werken voor de FOD Buitenlandse Zaken in elke dienst een boeiende ervaring.

Selectieprocedure

Al onze vacatures vind je terug op de website van Werkenvoor.be. Je kan deelnemen aan een specifieke selectieprocedure voor onze FOD of aan een algemeen wervingsexamen van Selor voor alle federale overheidsdiensten. We kijken immers ook regelmatig naar deze algemene reserves van Selor om interessante profielen aan vacatures binnen onze organisatie te koppelen.

Wil je deelnemen aan een selectieprocedure via Werkenvoor.be? Op hun website leggen ze uit:

Contractueel of statutair

Sommige vacatures bij het hoofdbestuur van de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel zijn voor contractuele en andere voor statutaire medewerkers. Maar wat is nu precies het verschil?

Wanneer je aangeworven wordt als contractueel medewerker, onderteken je een arbeidsovereenkomst. Deze kan van bepaalde of van onbepaalde duur zijn.

Word je aangeworven als statutair medewerker, dan teken je geen contract, maar word je aangeworven op basis van het statuut voor federale ambtenaren. Je doorloopt eerst een stage van een jaar en kan nadien vast benoemd worden als ambtenaar.

Tussen contractuele en statutaire medewerkers zijn er heel wat verschillen. Denk bijvoorbeeld aan doorgroeimogelijkheden in je loopbaan, ziekteverlof en pensioenen.

Wil je hier meer over weten? Je vindt alle informatie terug op deze website

Soms werven we ook jongeren aan via een contract, de zogenoemde ‘startbaanovereenkomst’. Ben je jonger dan 26 jaar? Bekijk dan zeker onze vacatures via startbaanovereenkomst.

Mobiliteit voor personeel van andere overheidsdiensten

Werk je voor een overheidsdienst en heb je zin om een nieuwe ervaring op te doen bij de FOD Buitenlandse Zaken? Personeelsleden die al voor een overheidsdienst werken, beschikken over verschillende mogelijkheden voor tijdelijke of definitieve mobiliteit. Hieronder vind je een overzicht van de programma’s die de FOD Buitenlandse Zaken ondersteunt.

Definitieve mobiliteit: interne markt

Zowel voor medewerkers die al bij de federale overheid werken als voor medewerkers die bij een gefedereerde entiteit, Belgacom, bpost, de rechterlijke orde of het Ministerie van Defensie werken, zijn er mogelijkheden om definitief van organisatie te veranderen via de procedure ‘interne markt’.

Wanneer je geselecteerd wordt via een procedure ‘interne markt’ voor de FOD Buitenlandse Zaken, zal je werken op het hoofdbestuur van onze FOD in de Karmelietenstraat in Brussel. Hier werken zo’n  1100 medewerkers. De meesten onder hen behoren tot de zogenoemde ‘binnencarrière’, wat betekent dat hun vaste werkplaats Brussel is. Ook jij zal deel uitmaken van deze binnencarrière.

Op de website van de FOD BOSA vind je meer informatie over mobiliteit binnen de overheid.

Selectieprocedure

Onze vacatures worden gepubliceerd op de website van Werkenvoor.be onder de rubriek ‘interne markt’. 

Wil je deelnemen aan een procedure? Op deze pagina legt Werkenvoor.be uit wat je kan verwachten van een procedure via interne markt, hoe de screening verloopt en wat de verschillen zijn met een selectieprocedure voor externen.

Tijdelijke mobiliteit: Talent Exchange

Via Talent Exchange kunnen deelnemende organisaties talenten uitwisselen om opdrachten of projecten uit te voeren voor een duur van 6 tot 12 maanden en hun nieuwe uitdagingen bieden die aansluiten bij hun competenties. Onze FOD is een actief lid van het netwerk, wat inhoudt dat we ons personeel aanmoedigen om te solliciteren voor opdrachten bij andere organisaties en dat we ook geregeld opdrachten binnen ons Departement aanbieden.

Interesse? Meer informatie vind je op Talent Exchange

Alle vacatures voor Talent Exchange-opdrachten worden gepubliceerd op de website van Werkenvoor.be, onder de rubriek ‘Talent Exchange’.

Tijdelijke mobiliteit: Special Federal Forces

Special Federal Forces geeft federale ambtenaren de kans om tijdelijk in een project van een andere federale organisatie te stappen. Als je jezelf herkent in de ervaring of vaardigheden die worden gezocht, dan kan je je expertise ten dienste stellen van de vragende organisatie. Afhankelijk van het aanbod kan dat voltijds, bijvoorbeeld voor een periode van twee maanden, of deeltijds, bijvoorbeeld twee dagen per week. Vacatures van de FOD Buitenlandse Zaken in het kader van de Special Federal Forces worden gepubliceerd op de website van Werkenvoor.be. 

Interesse? Je vindt meer informatie via Werkenvoor.be - Tijdelijke missies

Voordelen

Als medewerker bij de federale overheid geniet je van heel wat voordelen. Ook onze FOD biedt haar medewerkers een waaier van interessante extra’s aan:

 • Mogelijkheid tot het verwerven van een tweetaligheidspremie
 • Uitgebreid opleidingsaanbod
 • Voordelige hospitalisatieverzekering
 • Gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer
 • Voordelen en interessante aanbiedingen via Benefits at Work
 • Mogelijkheid tot een fietsvergoeding
 • Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
 • Bedrijfsrestaurant tegen democratische prijzen
 • Mogelijkheid om eventuele overuren in recup op te nemen (1 compensatiedag per maand)
 • Kinderdagverblijf
 • Glijdende werkuren in een 38-uren week
 • Mogelijkheid tot telewerk
 • 26 verlofdagen per jaar
 • Sluitingsweek tussen Kerstmis en Nieuwjaar

Daarnaast zijn er nog enkele andere specifieke voordelen/activiteiten:  

 • Sinterklaasgeschenk voor kinderen tussen 0 en 13 jaar
 • Geboortegeschenk
 • De mogelijkheid om gratis eerstelijnsadvies in te winnen bij een advocaat
 • Een financiële tegemoetkoming in opvang en stages tijdens krokus-, paas-, zomer- en herfstvakantie;
 • Jaarlijkse teambuildingactiviteit
 • Toegang tot een sportzaal met fitnesstoestellen
 • Toegang tot een ontspanningsruimte met leeshoek, pingpongtafel en tafelvoetbal
 • Toegang tot een “zen ruimte” met 2 massagezetels

Ontdek alle informatie over extra premies en toelagen en de voordelen van werken bij de federale overheid hier

Wil je graag weten wat je als medewerker van de FOD Buitenlandse Zaken zou verdienen? Gebruik dan deze handige salarissimulator

Contact

jobs@diplobel.fed.be
jobs@diplobel.fed.be