Angola

Kaart Angola

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Alle niet-essentiële reizen naar Angola worden afgeraden.

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Een nationaal rampenplan werd afgekondigd om de covid-19 pandemie te bestrijden. De maritieme- en landsgrenzen blijven gesloten. De luchtgrenzen blijven gesloten behalve in de volgende specifieke gevallen :

De terugkeer van nationale en buitenlandse residenten naar Angola;

De terugkeer van buitenlanders naar hun land van herkomst;

Officiële reizen;

Humanitaire hulp;

Medische noodgevallen;

Binnenkomst en vertrek van diplomatiek en consulair personeel;

Binnenkomst van buitenlandse specialisten voor specifieke taken.

Alle personen in de uitzonderingsgevallen die de mogelijkheid hebben om in Angola binnen te komen, zullen zich bij de luchtvaartmaatschappij en bij de Angolese autoriteiten moeten informeren om de vergunningen te verkrijgen die nodig zijn voor hun binnenkomst in het land en om voorgaande regelingen te treffen omtrent de quarantainevoorwaarden. Het is noodzakelijk een PCR-test uit te voeren, maximaal 8 dagen voor vertrek naar Angola. Bij aankomst in Angola moet men verplicht 14 dagen in een officieel centrum of in een hotel (te betalen door de reiziger) verblijven. De lijst van goedgekeurde hotels wordt bijgehouden door de Angolese autoriteiten en de keuze van vestiging moet voor vertrek met de Angolese autoriteiten worden geregeld. Deze quarantaine kan worden teruggebracht tot 7 dagen als de reiziger op eigen kosten een tweede PCR-test uitvoert bij een erkend privélaboratorium. Toestemming om de quarantaine te verlaten, wordt alleen afgeleverd aan reizigers wanneer zij een negatief PCR-testresultaat hebben ontvangen.

Houd er rekening mee dat er geen commerciële luchtverbinding is tussen Angola en Europa. Momenteel bestaan er alleen humanitaire vluchten tussen Angola en Frankrijk en tussen Angola en Portugal, uitgevoerd door TAP en Air France. Neem voor meer informatie over deze vluchten contact op met de TAP- of Air France-kantoren in Luanda, via e-mail of telefoon.  

De provincie Luanda en het district Cazengo in de provincie Cuanza Norte bevinden zich in een cordon sanitaire. Toestemming van de Angolese autoriteiten is vereist voor het verlaten van en terugkeren naar deze provincies, die momenteel afgesloten zijn van de rest van het land.  

De huidige ramptoestand legt beperkingen op omtrent de verplaatsingen buiten, de werktijden en de openingstijden van winkels en restaurants.

Als u tot één van deze uitzonderingsgevallen behoort en u naar Angola reist, informeer dan de Belgische Ambassade in Luanda door een e-mail te sturen naar het adres luanda@diplobel.fed.be

 

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Als gevolg van de Covid-19 epidemie zijn de landgrenzen gesloten en zijn er geen regelmatige commerciële luchtvaartverbindingen meer met de rest van de wereld. De economie heeft enorm geleden onder deze crisis en de armoede is in het hele land toegenomen. Het is mogelijk dat de criminaliteit in komende maanden zal toenemen, hoewel er tot op heden geen problemen met expats in die zin werden gemeld.

De afbouwstrategie is begonnen met een versoepeling van de maatregelen die in maart 2020 waren ingevoerd, maar covid-19 blijft wel aanwezig in het land. Het is daarom belangrijk om sociale afstand te respecteren en aandacht te besteden aan hygiënemaatregelen.


Criminaliteit

Angola, en meer bepaald de hoofdstad Luanda, lijdt onder toenemende gewelddadige criminaliteit die vrij algemeen is verspreid. Het is aangeraden om zich vanaf de aankomst op de luchthaven te laten begeleiden door vertrouwenspersonen en een veilig logement te kiezen.

Het is ten zeerste aangeraden om zich slechts overdag te verplaatsen in de stad. Het is af te raden om zich te voet te verplaatsen in Luanda, zowel overdag als 's avonds en 's nachts. Bij verplaatsingen met de wagen dient men ramen en deuren goed te sluiten. De reizigers moeten heel voorzichtig tijdens de verplaatsingen ’s avonds en ’s nachts zijn. Het wordt ook aanbeloven om zeer voorzichtig te zijn als geld bij de bank, aan een geldautomaat of bij een wisselkantoor moet worden opgenomen.

In geval van verplaatsingen in het binnenland is het aan te raden om waar mogelijk het vliegtuig te nemen (zie ook info “luchtvaart”). Verplaatsingen over de weg blijven in sommige afgelegen gebieden gevaarlijk vanwege mijnenvelden en niet geëxplodeerde munitie langsheen de wegen. Elke verplaatsing over de weg naar het binnenland vergt een gedegen voorbereiding en het is aan te raden om dergelijke verplaatsingen omwille van de veiligheid en bijstand te ondernemen met meerdere voertuigen.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.