Verenigde Staten

kaart Verenigde Staten

Laatste update

Op 07 januari 2020 werd Puerto Rico getroffen door een aardbeving van 6.4 op de schaal van Richter. De Autoriteiten voorzien nog bevingen in de komende dagen. Infrastructuur (elektriciteits centrale)  en verbindingswegen hebben zware schade geleden. Men telt tot nu toe 1 dodelijk slachtoffer en meerdere gewonden.

Indien u van plan was om naar Puerto Rico te reizen, is het absoluut noodzakelijk om u eerst te informeren over de laatste ontwikkelingen ter plaats.

Alle Belgen worden aangeraden om hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

Burgers met de Belgische nationaliteit die naar de VS willen reizen zijn vrijgesteld van visumplicht. Met hun internationaal paspoort dienen ze enkel een ‘ESTA’ aan te vragen.  (zie ‘Praktische Info’.)

Er bestaat slechts één officiële website met info over ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. De officiële prijs voor een ESTA is 14,- USD. Wees zorgvuldig bij het invullen van de aanvraag, en verstrek geen foute informatie. Valse informatie kan leiden tot een vasthouding en terugdrijving aan de grens, met een inreisverbod van vijf jaar.

Burgers met de Belgische nationaliteit die sinds 01.03.2011 reisden naar Iran, Syrië, Libië, Somalië, Jemen, Irak of Soedan dienen een visum aan te vragen bij de Ambassade van de VS in België of in het land waar zij verblijven.

Contacteer uw reisorganisatie, luchtvaartmaatschappij of de Amerikaanse autoriteiten via deze link https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas.html

Bij uw visumaanvraag kan men u om bijkomende informatie vragen over uw adressen op sociale media, vorige paspoorten, familieleden & vrienden, reisgeschiedenis en werkgeschiedenis.

In  2017 werden de voorwaarden voor het reizen naar Cuba verscherpt. Meer informatie zie 'Praktische info'.

Pas op voor oplichting via het internet ! Steeds vaker worden Belgen opgelicht door transacties via het internet die moeilijk te controleren zijn vanop afstand.
(Zie ‘Praktische Info’).

 

 

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene informatie na aankomst

De Verenigde Staten zijn een veilig land voor zakenmensen en toeristen. Reizigers moeten vooral aandacht schenken aan de administratieve procedures bij binnenkomst. Zij kunnen zich hierover informeren op de website http://travel.state.gov/visa/temp/temp_1305.html of bij de Amerikaanse Ambassade in Brussel
https://be.usembassy.gov/fr/visas-fr/ . Indien men moeilijkheden ondervindt aan de grens of teruggewezen wordt, kan men zich wenden tot de website van de Travel Redress Inquiry Program (TRIP), www.dhs.gov/files/programs/gc_1169676919316.shtm, om de reden hiervoor te vragen en eventueel beroep tegen de maatregel aan te tekenen. In geval van moeilijkheden, raden wij u aan om contact te nemen met de ambassade of het consulaat verantwoordelijk voor de staat waarin u zich bevindt.

Op de internationale luchthavens van de VS gelden speciale veiligheidsmaatregelen, Het is noodzakelijk de instructies van het veiligheidspersoneel strikt te volgen. de kalmte te bewaren en de regels van beleefdheid te respecteren. Men riskeert immers tijdelijke opsluiting aan de grens of terugzending met de eerstvolgende vlucht naar land van herkomst.

Houdt altijd een lijst met noodnummers bij de hand ( ambassade, consulaat, familieleden, vrienden).

Als u in het bezit bent van meer dan 10.000$ moet u dit aan de douane aangeven.

 
Terreurdreiging

Zoals elders in de wereld is er een risico van terroristische aanslagen. Specifieke informatie is terug te vinden op www.fbi.gov, www.fema.gov, en www.dhs.gov. De V.S. beschikt over een nationaal waarschuwingssysteem, dat geraadpleegd kan worden op http://www.dhs.gov/files/programs/ntas.shtm.

Criminaliteit

De Verenigde Staten zijn een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit vormen. Nochtans is het misdaadniveau in de steden hoger dan in Europa. Misdaden kunnen zeer gewelddadig zijn ten gevolge van het gebruik van vuurwapens. Daarom wordt aan reizigers aanbevolen om kalm te blijven in conflictueuze omstandigheden en om geen gewelddadige reacties uit te lokken.

Gebruik uw gezond verstand: vermijd te veel cash in uw bezit te hebben, maak een kopie van uw reisdocument en bewaar die in het hotel. Wir rijdt dient zijn rijbewijs en paspoort te kunnen voorleggen. Betaal bij voorkeur met kredietkaart. Er bestaat nogal wat fraude met kredietkaarten, wees voorzichtig in hun gebruik. Sommige delen van grote steden staan te boek als onveilig, vraag informatie hierover in het hotel of aan Amerikanen zelf.