Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

De Panamese regering heeft de schorsing van alle internationale vluchten zonder uitzondering aangekondigd vanaf maandag 23 maart en ten minste tot 22 augustus. Dit geldt ook voor transit.

Tot nader order mogen passagiers van cruiseschepen, pleziervaartuigen of koopvaardijschepen die in Panama aankomen niet van boord gaan tot ze een verplichte 14-daagse quarantaine hebben gerespecteerd, ongeacht hun nationaliteit, herkomst of de bestemming van het schip.

Op 15 maart is de noodtoestand uitgeroepen en sinds 16 maart zijn de grenzen gesloten. Momenteel zijn Panamese of ingezeten passagiers die het land nog binnenkomen onderworpen aan een verplichte 14-daagse quarantaine. Met uitzondering van supermarkten en apotheken is ook de sluiting van alle bars, restaurants, recreatieplekken etc. besloten. De verkoop van alcohol werd beperkt.

De avondklok werd uitgebreid van 17.00 uur tot 05.00 uur sinds 24 maart. Voor minderjarigen geldt ook een uitgangsverbod van 17.00 uur tot 06.00 uur.

Panama heeft vanaf 25 maart 2020 en tot nader order in het hele land aanvullende bewegingsbeperkingen ingevoerd -. Mensen die de gezondheids- en quarantainevoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren Verplaatsingen worden avsoluut verboden van vrijdag 19:00  tot maandag 05:00.

Bewegingsbeperkingen omvatten tijdsvakken waarin burgers hun boodschappen kunnen doen, medicijnen kunnen krijgen en andere essentiële activiteiten kunnen verrichten naar geslacht (man - dinsdag, donderdag, zaterdag / vrouw - maandag, woensdag, vrijdag) en het laatste cijfer van zijn nationale identiteitskaart voor Panamezen en zijn paspoort voor buitenlanders. We raden u daarom aan om uw paspoort bij u te hebben tijdens alle verplaatsingen.

 

De gemeenschappen Guna Yala en Ngäbe Buglé hebben tot nader order alle activiteiten - met name toerisme - op hun grondgebied opgeschort. Deze beslissing heeft met name betrekking op reizen naar San Blas.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

  • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
  • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
  • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
  • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
  • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.