Panama

kaart Panama

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Panama is ten zeerste afgeraden.

Het Covid-19-coronavirus is aanwezig in Panama en het land heeft zeer restrictieve maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te perken.

Sinds 12 oktober wordt de binnenkomst op het grondgebied van staatsburgers, permanente inwoners en toeristen weer toegestaan, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan: negatieve COVID 19 PCR of antigeentest uitgevoerd ten laatste 48 uur voor vertrek, formulier in te vullen bij aankomst en installatie van een app op uw smartphone. Bij gebrek aan een test voor vertrek, wordt er een sneltest uitgevoerd op Tocumen International Airport (50 dollar op kosten van de reiziger). Als het resultaat positief is: verplichte plaatsing in isolatie gedurende 7 dagen in een hotelziekenhuis aangewezen door het Panamese ministerie van Volksgezondheid, vervolgens uitvoeren van een nieuwe test na 7 dagen (herhaalde isolatie gedurende 7 dagen indien nog steeds positief).

Het dragen van een mondmasker is verplicht zodra u uw huis / hotel verlaat.

Om de aanhoudende toename van COVID 19-gevallen tegen te gaan, hebben de Panamese autoriteiten een weekend van totale quarantaine aangekondigd;  van 15 januari om 21.00 uur tot 18 januari om 04.00 uur. Deze maatregel kan worden verlengd voor de volgende weekenden. Uitgaan is niet toegestaan.

De stranden enzwembaden zijn gesloten tot 15 maart 2021. Aan de andere kant is vrije en individuele sport weer toegestaan.

Winkeldagen in de detailhandel blijven ook beperkt door geslacht; maandag, woensdag en vrijdag voor vrouwen en dinsdag en donderdag voor mannen.

 

De avondklok is van kracht van 21.00 uur tot 04.00 uur in het hele land vanaf 14 januari. Ook worden gezondheidskringen opgericht. Deze beperkingen zijn onderhevig aan verandering afhankelijk van de plaatselijke gezondheidssituatie. Bezoek voor meer informatie de website van het Panamese Ministerie van Gezondheid - http://www.minsa.gob.pa/destacado/coronavirus-covin-19 en de Twitter pagina van de Ministerio de Salud -https://twitter.com/minsapma?lang=en  (in het Spaans).

Mensen die de gezondheidsvoorschriften schenden, kunnen een boete krijgen van $ 50.000 tot $ 100.000 of de opdracht krijgen om een taakstraf uit te voeren.

Voor vragen over uw (mogelijke) reis kunt u terecht bij uw luchtvaartmaatschappij, reisagent en / of verzekeringsmaatschappij.

 

De gemeenschappen Guna Yala en Ngäbe Buglé hebben tot nader order alle activiteiten - met name toerisme - op hun grondgebied opgeschort. Deze beslissing heeft met name betrekking op reizen naar San Blas.

Bij reizen in Panama is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de provincie Darién.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Reizen naar Panama stelt in het algemeen geen bijzondere problemen. De criminaliteit is echter toegenomen, vooral in de hoofdstad Panama en in Colón waar roofovervallen soms voorkomen, maar ook buiten de steden, zoals in Bocas del Toro. Voorzichtigheid is geboden. Het wordt afgeraden te reizen en te verblijven in de provincie Darién. Deze jungleprovincie aan de grens met Colombia is gevaarlijk wegens het voorkomen van tropische ziektes zoals cholera en malaria, en door de aanwezigheid van illegale (gewapende) groepen en drugshandelaars, vaak uit Colombia, die daar hun uitvalsbasis hebben. Het is niet mogelijk om over land van Panama naar Colombia te reizen omdat er geen officiële weg en geen grensovergang bestaat.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer in hotels en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag bij voorkeur geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Houd fototoestel of camera en GSM in het oog;
 • Neem alleen een fotokopie van het paspoort mee en laat uw originele documenten en vliegtuigticket in een hotelkluis;
 • Draag bij voorkeur uw identiteitsdocumenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden);
 • In het geval van een overval, is het beter om geen weerstand te bieden en alles af te geven.
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
 • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.


Criminaliteit

In de stad Panama kunnen er gevallen van roofovervallen en diefstal (soms gewapend) voorkomen.  In de wijken El Chorillo, Curundú, Calidonia, San Miguelito, en Santa Ana bestaat een verhoogd risico op overval en deze worden dus best 's avonds gemeden. Het stadsgedeelte van Casco Viejo (San Felipe) is ook een armer gedeelte, maar wordt goed bewaakt. Het is wel beter om zich s’ avonds niet in donkere, verlaten straatjes te begeven.  Blijf beter in het centrum.  Bij verplaatsingen per wagen is het aan te raden de portieren op slot te doen en de ramen dicht te houden.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.