Haïti

kaart Haïti

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

De Haïtiaanse autoriteiten hebben de luchthavens op 30 juni heropend in het kader van COVID-19. Echter, alle reizen naar Haïti worden afgeraden vanwege de veiligheid. U moet weten dat momenteel de overgrote meerderheid van de vluchten naar Haïti door de VS gaat. U moet er daarom voor zorgen dat u in het bezit bent van alle benodigde documenten om toegang te krijgen tot het Amerikaans grondgebied.

Bovendien hebben de Haïtiaanse autoriteiten de volgende maatregelen genomen in het kader van de noodtoestand op gezondheidsgebied (verlengd tot 19 juli):

 • Een avondklok van 20.00 uur tot 05.00 uur;
 • De sluiting van de landgrens met de Dominicaanse Republiek;
 • De sluiting van gebedshuizen, opschorting van culturele evenementen en shows en bijeenkomsten van meer dan 10 personen, evenals de sluiting van scholen.

In Haïti, net als in andere landen in de regio, is het aantal gevallen van COVID-19 nog steeds hoog en blijft het gezondheidsrisico reëel blijft.
Merk op dat er incidenten hebben plaatsgevonden met mensen waarvan wordt vermoed dat ze Covid-19 hebben.

Via deze link vindt u meer informatie over de sanitaire toestand en de maatregelen die Haïti heeft genomen: https://www.mspp.gouv.ht/page-covid-19.php

 

Indien u toch naar Haïti reist ondanks het feit dat dit afgeraden wordt, dient u zich in te schrijven op https://travellersonline.diplomatie.be. En ook de Belgische Ambassade in Havana per e-mail te informeren (havana@diplobel.fed.be)

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Aangezien de onstabiele situatie in Haïti voor het ogenblik, wordt er aanbevolen om alle reizen naar Haïti, tot nader bericht, uit te stellen.

De algemene veiligheidstoestand in Haïti blijft zeer slecht en onvoorspelbaar. Verplaatsingen zonder begeleiding ter plaatse worden dan ook afgeraden. De onveiligheid verplaatst zich soms naar nieuwe zones. Stel u steeds op de hoogte van de meest actuele informatie. Reizen naar het binnenland worden afgeraden indien men niet begeleid wordt door personen die het terrein goed kennen.

Men wordt ook verzocht zich te informeren over de veiligheidstoestand via de media en regelmatig contact te houden met het ereconsulaat van België in Port-au-Prince.

De voorbije maanden werden regelmatig grote betogingen, soms gewelddadig, geregistreerd in Port-au-Prince en andere steden in Haïti, tegen corruptie en tegen de heersende politieke klasse. Daarbij worden vaak barricades opgericht en zijn bepaalde wegen ontoegankelijk. De landgrens met de Dominicaanse Republiek wordt af en toe gesloten, wat reizen per bus of per wagen tussen beide landen onmogelijk maakt. We raden reizigers dan ook aan zeer voorzichtig te zijn in Haïti vanwege de volatiele, onvoorspelbare veiligheidssituatie en de aanhoudende politieke en sociale spanningen. Vermijd manifestaties, volg steeds de instructies van de lokale autoriteiten en ga de actuele situatie goed na vooraleer u zich verplaatst in het land.

Vermijd alle verplaatsingen in de wijken Martissant, Carrefour, Bel Air, Cité Soleil en La Saline in Port-Au-Prince, omdat de veiligheidsomstandigheden daar bijzonder instabiel en gevaarlijk zijn.


Criminaliteit

De criminaliteit blijft hoog in Haïti, vooral in de steden Port-au-Prince en Cap Haïtien. Zowel de lokale bevolking als buitenlanders kunnen hier slachtoffer van zijn De voornaamste veiligheidsrisico’s zijn:

 • Gewapende overvallen. De aanwezigheid van georganiseerde bendes en de circulatie van wapens in Haïti zorgen voor een verhoogd risico op (gewapende) overvallen. Recent werden (gewapende) overvallen op buitenlanders gemeld in de betere wijk Pétionville, met name ’s avonds bij de uitgang van restaurants en door overvallers op moto’s. Ook de de luchthaven in Port-au-Prince en de wegen van de luchthaven naar de stad zijn mogelijke doelwitten. Ook aan de uitgang van banken en bij bankautomaten worden overvallen gemeld.
 • Ontvoeringen van buitenlanders voor losgeld komen voor.
 • Wegversperringen en hinderlagen door gewapende groepen, voornamelijk op de RN2 nabij Petit Goâve
 • Betogingen of publieke manifestaties met geweld
 • Piraterij in de Haïtiaanse wateren tegen zeilers en plezierjachten

Volgende veiligheidsmaatregelen dienen daarom in acht genomen te worden:

 • Bereid uw reis goed voor en zorg voor een ontvangst ter plaatse door mensen met kennis van de plaatselijke situatie
 • Ga nooit alleen naar de volksbuurten (zoals Cité Soleil, Cité Militaire, Martissant, Carrefour, Jean-Marie Vincent en Bel Air in Port-au-Prince)
 • Vermijd verplaatsingen naar Ile de la Tortue, ile de la Gonave en de grensstreek met de Dominicaanse Republiek
 • Loop 's avonds niet te voet op straat; 
 • Probeer verplaatsingen per wagen na zonsondergang te vermijden
 • Parkeer de wagen zoveel mogelijk op een beveiligd terrein of een bewaakte parking
 • Rij met vergrendelde autoportieren en gesloten vensters; 
 • Neem liefst niet het openbaar vervoer of een taxi (tenzij van een erke
 • nd taxibedrijf) en zeker geen mototaxi’s. Huur beter een wagen met chauffeur; 
 • Draag geen opzichtige juwelen, waardevolle voorwerpen of duur materiaal (camera's, enz.); 
 • Blijf uit de buurt van betogingen en samenscholingen; 
 • Raak niet in conflict met politieagenten; 
 • Bied geen verzet in geval van een overval (zeker niet in geval van een gewapende overval)
 • Haal geen geld af aan bankautomaten op straat (u kan geld wisselen in de grote hotels)

Informeer u steeds over de meest recente veiligheidstoestand voor vertrek

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.