Ierland

kaart Ierland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Alle niet-essentiële reizen naar Ierland worden door de Ierse overheid tot nader order afgeraden, alsook niet-essentiële reizen vanuit Ierland naar het buitenland. Zie de aanbevelingen per land: https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/coronavirus/. Er wordt aanbevolen om de updates van het Ierse reisadvies naar België regelmatig te consulteren, zie: https://www.dfa.ie/travel/travel-advice/a-z-list-of-countries/belgium/. Er zijn meerdere duizenden gevallen van het Coronavirus COVID-19 en honderden overlijdens vastgesteld in de Republiek Ierland. Volgens de Ierse autoriteiten is het risico om besmet te raken met het Coronavirus COVID-19 in Ierland  ernstig.

De toegang tot het Ierse grondgebied is mogelijk voor essentiële reizen via zeehavens (Dublin, Rosslare, Cork) en internationale luchthavens (Dublin, Cork, Shannon). Alle mensen die uit het buitenland, met uitzondering van Noord-Ierland, Ierland binnenkomen worden gevraagd 14 dagen volledig geïsoleerd te blijven (quarantaine) en worden verplicht een lokalisatie-formulier bij aankomst in te vullen. Het niet-respecteren van deze wettelijke verplichting is strafbaar. De quarantaine is tot nader order van kracht, en in elk geval tot 20 juli 2020.

Opgelet: het aantal vluchten tussen Brussel en Dublin blijft laag (Aer Lingus heeft alle vluchten gesschrapt en vliegt in principe opnieuw vanaf 20 juli 2020; Ryanair biedt maar een minimaal service aan van één à vijf vluchten per week en zou een normaal vluchtschema moeten uitvoeren vanaf 1 augustus 2020.

Restricties zijn van toepassing op het Ierse grondegebied : sociale afstand van 2 meter tussen 2 personen, sluiting van scholen, hoge scholen en universiteiten, gedeeltelijk verbod op spektakels en sportevenementen, telewerk waar mogelijk. Niet-essentiële handelszaken zijn open. Bezoeken van tot 6 personen thuis worden toegelaten. Zie gedetailleerde informatie op de website van de Ierse overheid:

Het is absoluut noodzakelijk om de adviezen en instructies over hygiëne van de Ierse autoriteiten te volgen: handen wassen, enz. Zie https://www2.hse.ie/conditions/coronavirus/coronavirus.html.

 
Voor elke reis naar Ierland kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. Indien u naar een gebied reist dat afgeraden wordt, informeert u best ook de Belgische Ambassade in Dublin per e-mail naar dublin@diplobel.fed.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Ierland.

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen in Ierland. Bij bezoek met de wagen moet wel extra rekening worden gehouden met de verkeerssituatie: er wordt aan de linkerkant gereden; de snelheidsbeperkingen zijn niet in overeenstemming met de dikwijls zeer smalle landwegen. Bij bezoek aan vooral grotere steden moeten gebruikelijke voorzorgsmaatregelen getroffen worden tegen vormen van kleine criminaliteit (tasjesdieven etc.)

 
Terreurdreiging

De dreiging van paramilitaire zijde is niet langer acuut, al is er recent wel een lichte stijging van paramilitaire activiteit waar te nemen, voornamelijk beperkt tot de grensstreek met Noord-Ierland. Mogelijke terreurdreiging uitgaande van radicaal islamitische elementen wordt als beperkt geschat.

 
Criminaliteit

De meeste bezoekers ondervinden geen moeilijkheden bij een bezoek aan Ierland. Extra voorzichtigheid is nochtans geboden in de nabijheid van toeristische attracties in Ierland. Dublin is een stad met een bruisend nachtleven, het is dan ook aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen (stelen van handtassen, zakkenrollers, ...). Vooral in de steden is het aan te raden de wagen op een veilige plaats te parkeren. Huurauto's en auto's met niet-Ierse nummerplaten worden soms extra geviseerd.

Probleemwijken in grote steden zijn regelmatig het toneel van afrekeningen onder drugsbenden.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.