Slovakije

kaart Slovakije

Laatste update

Belangrijk bericht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs: zie VERVOER.
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Slovakije is mogelijk

 

De Slowaakse autoriteiten hebben de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied versoepeld. Enkele grenscontroles worden nog steeds uitgevoerd. Internationale passagiersvluchten worden op zeer beperkte wijze hervat. Het internationale personenvervoer per bus en trein hervat geleidelijk met de buurlanden (Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk).

De Slowaakse autoriteiten hebben een lijst opgesteld van "veilige" landen vanuit epidemiologisch oogpunt.  België staat momenteel op deze lijst, en reizen zijn dus mogelijk. Elke reiziger die de afgelopen 14 dagen een land heeft bezocht dat niet op deze lijst van zogenaamde "veilige" landen staat, moet een negatieve COVID-19-test indienen, die niet ouder is dan 96 uur, waarna die een thuisquarantaine moet uitzitten en  een tweede test afleggen.

De volledige lijst van landen, en meer details vindt u hier (in het Slowaaks), en op de website (in het Slowaaks of Engels) van het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Elke reiziger die in de afgelopen 14 dagen naar een land is gereisd dat niet op de lijst van zogenaamde "veilige" landen staat, moet een negatieve COVID-19 test indienen, die niet ouder is dan 96 uur, en vervolgens een periode van opsluiting thuis in acht nemen, waarna een tweede test moet worden uitgevoerd. 

 

Voor elke reis naar Slovakije kunt u zich registreren op www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Criminaliteit

Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en gauwdiefstal komt hoofdzakelijk voor in steden (centrum van Bratislava!) en toeristische plaatsen (kuuroorden, campings). De gebruikelijke voorzorgen zijn terzake in acht te nemen.

Het is aan te raden fotokopieën van zijn identiteitsdocumenten mee te nemen, niet te veel cash op zak te hebben en op te passen met kredietkaarten. 

In Slovakije zijn georganiseerde bendes bij autodiefstal betrokken. Het is dan ook van belang waakzaam te zijn en bij voorkeur gebruik te maken van bewaakte parkings.

In de zomer brengen veel toeristen een weekeinde door in Bratislava. Sommige groepen kijken te diep in het glas, wat aanleiding kan geven tot ongeregeldheden, meestal in de oude stad
 

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.