Frankrijk

kaart Frankrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Het departement van Mayenne is een rode zone.

De volgende regio’s zijn een oranje zone : Ile de France (behalve Seine-et-Marne), Pays de la Loire, Département du Nord, Haut-Rhin, Haute-Savoie, Meurthe-et-Moselle en de Vogezen.

Het is mogelijk om te reizen naar de rest van Frankrijk (groene zone).

 

RIZIV-INFO (enkel voor de Franse overzeese gebieden): Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Gelieve u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in de gezondheidssituatie via de website van de prefectuur van uw verblijfplaats.

Reizigers komende van binnen de Europese Ruimte:

Vanaf 15 juni 2020 mogen personen komende van binnen de Europese Ruimte (Lidstaten van de Europese Unie, Verenigd Koninkrijk, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland, Vaticaanstad) het Frans grondgebied betreden zonder beperkingen verbonden aan de bestrijding van COVID-19.

Deze reizigers zijn niet meer gehouden het attest van verplaatsing bij zich te hebben en zijn daarenboven vrijgesteld van vrijwillige veertiendaagse afzondering bij aankomst in Frankrijk als ze geen symptomen van covid vertonen.

Om wederkerigheidsredenen, blijven er evenwel beperkingen bestaan aan de Franse grenzen met het Verenigd Koninkrijk: vrijwillige veertiendaagse afzondering bij aankomst in Frankrijk.

Guadeloupe, Martinique, ijland Réunion, Saint-Martin, Sint-Bartholomeus, Frans-Polynesië:

Alle passagiers worden uitgenodigd, binnen de 72 uren voorafgaand aan hun vlucht, een virologische test (RT-PCR ) ter detectie van Covid-19 te ondergaan.

Passagiers zullen ook, zowel op de heen- en terugreis, een beëdigde verklaring moeten voorleggen (https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage) dat ze symptoomvrij zijn en dat ze geen kennis hebben dat ze in de veertien dagen voor de vlucht contact hebben gehad met een bevestigd geval van covid-19.

Voor Frans-Polynesië gelden specifieke regels (registratie op het Polynesische platform "Elektronisch reisinformatiesysteem" - "ETIS").

Voor meer informatie, zie de website van de prefectuur van uw verblijfplaats.

Frans-Guyana en Mayotte:

Verplaatsingen naar de departement Frans-Guyana en Mayotte zijn beperkt tot dwingende familiale of professionele reden, omwille van de actieve circulatie van COVID-19. Bij aankomst kunnen reizigers door de prefect aan een afzondering maatregel onderworpen worden (7 dagen).

Reizigers komende van buiten de Europese Ruimte:

Vanaf 1 juli 2020, zal Frankrijk overgaan tot een progressieve opening van haar grenzen voor de reizigers komende van buiten de Europese Ruimte (alle landen van de wereld met uitzondering van de Lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Zwitserland, Vaticaanstad). Deze opening zal progressief en gedifferentieerd plaatsvinden, naargelang de sanitaire situatie van de verschillende derde landen, en in overeenstemming met de modaliteiten die tegen dan op Europees niveau zullen worden bepaald.

Voor bijkomende informatie: https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/le-ministere-et-son-reseau/actualites-du-ministere/informations-coronavirus-covid-19/coronavirus-les-reponses-a-vos-questions

In afwezigheid van behandeling en vaccin tegen het coronavirus, is de beste bescherming voor u en uw naasten het voortdurend in acht houden van de beschermingsmaatregelen en de fysieke afstand. Draag aanvullend een masker wanneer de afstand van één meter niet in acht kan worden genomen.

In afwezigheid van behandeling en vaccin tegen het coronavirus, is de beste bescherming voor u en uw naasten het voortdurend in acht houden van de beschermingsmaatregelen en de fysieke afstand. Draag aanvullend een masker mondkapje wanneer de afstand van één meter niet in acht kan worden genomen.

Zie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus

 

Voor elke reis in Frankrijk, zeker naar de Overzeese Gebieden, kunt u zich inschrijven op https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk  hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen die kunnen leiden tot een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

 Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoog in de regio Parijs, de regio Marseille en de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen in de hotelkluis achter.
  • De grootste voorzichtigheid is vereist bij het reizen met de nachttrein. Het is gebeurd dat reizigers in hun slaap beroofd werden door dieven die gebruik maakten van slaapverwekkende middelen.
  • Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of willen je helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder. 
  • De autosnelweg A1 is regelmatig het toneel van overvallen, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, verplaatsen zich tussen de voertuigen, slaan een autoruit in aan de passagierskant om een tas te stelen ofwel aan de bestuurderskant om de auto helemaal over te nemen. Laat waardevolle zaken (handtassen, computers, tablets, enz.) niet op de passagiersstoel of de achterbank achter. Leg ze onder je stoel of op de grond.
     

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.