Oostenrijk

kaart Oostenrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

De volgende regio’s zijn een oranje zone : Opper-Oostenrijk en Wenen.

Het is mogelijk om te reizen naar de rest van Oostenrijk (groene zone).

 

 

Algemene Veiligheidscontext

Sinds het begin van de Covid-19-crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert en worden stapsgewijs versoepeld, maar kunnen ieder moment hernomen worden. Het is daarom aan te raden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen. Zie de sectie “Gezondheid en hygiëne” voor sanitaire maatregelen.

Binnenkomst in Oostenrijk

Burgers uit de Europese Unie (waaronder Belgen), Europese Economische Ruimte en Europese Vrijhandelsassociatie zijn welkom in Oostenrijk zonder enige quarantaine- of testverplichting. Er zijn echter enkele uitzonderingen, namelijk voor personen die tijdens de 14 dagen voorafgaand aan de binnenkomst in Oostenrijk in het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Bulgarije, Roemenië en Zweden verbleven. Zij dienen nog steeds een negatieve Covid-19-test voor te leggen of een quarantaine in acht te nemen om het Oostenrijks grondgebied te kunnen betreden.

Verder is het mogelijk om Oostenrijk te bereiken per auto, trein of vliegtuig. Per trein dient men via Duitsland (tussenstop München of Frankfurt) te reizen. De nachttrein Wenen-Brussel is sinds 29.03.2020 gestopt met rijden. Per vliegtuig is het eveneens mogelijk om Oostenrijk te bereiken.

Transit over het Oostenrijks grondgebied

Transit over het Oostenrijks grondgebied is toegelaten.

Belangrijke websites en telefoonnummers:

Oostenrijk heeft een hotline geopend (0800 555 621) alsook een gezondheidslijn (Gesundheitstelefon) 1450 en een medische lijn 141 ("Ärztenotruf") die geraadpleegd kunnen worden door mensen die ziek zijn en vermoeden besmet te zijn met het coronavirus. De autoriteiten raden de bevolking aan om de website van het federale Ministerie voor Sociale Zaken en Gezondheid te consulteren, waar antwoorden op het merendeel van de veel gestelde vragen worden voorzien en de informatie regelmatig wordt geüpdatet:

In het Duits: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen.html

In het Engels: https://www.sozialministerium.at/en/Coronavirus/FAQ-Coronavirus.html

Informatie in het Engels over het coronavirus kan ook geraadpleegd worden via de website van de stad Wenen: https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html

 

Verdere maatregelen genomen in het kader van de Covid-19-crisis

In Oostenrijk neemt het aantal besmette personen met het Coronavirus in een gestaag tempo af. Om deze dalende trend te behouden, past de Oostenrijkse regering verschillende maatregelen toe. Winkels, banken, postkantoren, openbaar vervoer, scholen, sportfaciliteiten, restaurants, cafés en bars zijn terug geopend maar dit enkel op voorwaarde dat sociale afstand en/of het dragen van een mondmasker worden gerespecteerd. De politie kan iedereen die de maatregelen niet naleeft controleren. Personen die de maatregelen schenden kunnen een boete krijgen van meer dan 2000 euro.

Een dagelijkse update over de situatie en het aantal besmettingen in Oostenrijk wordt gepubliceerd op de website van het federaal Ministerie van Sociale Zaken en Gezondheid: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html.

 

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In Oostenrijk reizen houdt geen specifieke risico's in. Het land wordt jaarlijks, bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Wel dient voorzichtigheid geboden te worden tijdens het skiën, bergbeklimmen en wandelen in de bergen.

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Oostenrijk relatief weinig voor en er is een laag onveiligheidsgevoel. Wel stelt men een toename vast van zakkenrollen in de grote Oostenrijkse steden, vooral in de toeristische centra. Verhoogde waakzaamheid wordt aanbevolen. In Oostenrijk, zoals in alle landen van de Europese Unie, kan u de hulpdiensten bereiken via het nummer 112 vanaf elk telefoontoestel, vast of mobiel.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.