Slovenië

Slovenie

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Slovenië is mogelijk mits rekening te houden met volgende voorwaarden:

- een quarantaine van 14 dagen respecteren

De volgende regio is een oranje zone : Oost Slovenië (Pomurska, Podravska, Koroška, Savinjska, Zasavska, Posavska, Jugovzhodna Slovenija, Primorsko-notranjska)

 

Algemene Veiligheidssituatie

Sinds de uitbraak van de Covid-19 gezondheidscrisis nam de Sloveense overheid strikte maatregelen. Hoewel men het einde van de epidemie in het land heeft uitgeroepen, blijft een groot aantal maatregelen van kracht, en dit zowel op het vlak van gezondheid en social distancing, als van toegang tot het grondgebied. Deze maatregelen hangen af van hoe de situatie evolueert en kunnen dus ieder ogenblik opnieuw veranderen.

We raden u daarom aan om de evolutie van de maatregelen te volgen op officiële sites, waaronder deze van de overheid: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/

Binnenkomst in Slovenië

Vanaf vrijdag 31 juli staat België NIET meer op de lijst van veilige epidemiologische landen voor Slovenië (de zogenaamde groene lijst), en werd dus op de “oranje” lijst geplaatst. Belgen die Slovenië willen betreden moeten zich gedurende 14 dagen in quarantaine plaatsen.

Als u een vakantie naar Slovenië ten tijde dat België op de groene lijst stond heeft geboekt, dan kan u een quarantaine vermijden enkel door het voorleggen van een negatieve SARS-COV-2 (COVID-19)  test. Deze reservatie moet u kunnen bewijzen aan de grens met bijvoorbeeld een reserveringsbevestiging. De negatieve SARS-COV-2  test moet ook aan de grens getoond worden, niet ouder zijn dan 36 uur en afgelegd in een EU- of Schengengebied-lidstaat of is uitgevoerd door een organisatie of persoon die is gemachtigd door het National Institute of Public Health van Slovenië.

Andere uitzonderingen op de quarantainevereisten gelden voor reizigers die om uitzonderlijke redenen naar Slovenië reizen of als zij op doorreis zijn en kunnen garanderen dat zij Slovenië in de 12 uur na binnenkomst zullen verlaten (zie websites (in het Engels) hieronder voor meer details).

Deze maatregelen zijn daarentegen niet van toepassing voor inwoners van sommige landen, opgenomen in een specifieke lijst na een epidemiologische evaluatie, de zogenaamde groene lijst. Voor inwoners van deze landen is het toegestaan om Slovenië binnen te komen. Er bestaat ook een rode lijst, met desbetreffende strengere maatregelen.

Opgepast, personen die Slovenië binnen willen en die symptomen van infectie tonen kunnen de toegang geweigerd worden.

Voor meer details over de regeling voor binnenkomst in Slovenië en de open grensovergangen kunt u terecht op de website van de Sloveense politie (in het Engels): https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive/103470-crossing-the-state-border-during-the-coronavirus-epidemic.

Voor commerciële vluchten naar Slovenië, gelieve de aankondigingen op de websites van de Jože Pučnik luchthaven (Ljubljana – Engelstalige site) en de luchtvaartmaatschappijen te volgen.

 

Transit via het Sloveense grondgebied

Transit is toegestaan. Ook ​​voor reizigers uit landen die niet op de zogenaamde groene lijst staan, op voorwaarde dat de uitgang in de 12 uur na binnenkomst is verzekerd. Mogelijks wordt u om een ​​motivering gevraagd.

Als u zich wilt begeven naar één van de buurlanden van Slovenië, gelieve het reisadvies voor deze respectieve landen op te volgen.

Telefoonnummers en nuttige websites

Er is een hotline (080 1404) geopend om mensen met verdachte symptomen advies te verlenen.

Reizigers worden aangeraden om de situatie en de instructies van de lokale autoriteiten op de voet te volgen. Actuele informatie en instructies zijn beschikbaar op de volgende website: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19

 

Om onze consulaire hulp beter te kunnen organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen (opgelet: Belgen die vanuit Slovenië met de wagen Kroatië binnenrijden, verlaten de Schengenruimte en zullen bij de grensovergang onderworpen worden aan een grenscontrole. Een geldig reisdocument is noodzakelijk, ook voor kinderen (met foto!) (Belgische identiteitskaart of Belgisch paspoort).

NB: Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft dient u dit te melden bij het meest nabijgelegen politiebureau (niet toepasselijk voor hotelgasten). Controles worden regelmatig uitgevoerd en boetes bedragen tot 400 euro.
 
 
Criminaliteit


Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
  • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.