Griekenland

kaart Griekenland

 

Laatste update

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Griekenland is mogelijk mits inachtneming van de volgende voorwaarden:

  • De reizigers worden verzocht het online-formulier http://travel.gov.gr ten laatste 24 uren  voor hun vertrek in te vullen (ongeacht de wijze van vervoer), en zich met het per email ontvangen attest en QR-code bij de gate te melden.
  • men dient de onderstaande regels, die u ook terugvindt op website http://travel.gov.gr, in acht te nemen

 

We vestigen uw aandacht op het feit dat enkel de Griekse autoriteiten en hun ambassades en consulaten in het buitenland bevoegd zijn om officiële informatie te verschaffen over de toegangsvoorwaarden tot het Griekse grondgebied. De inlichtingen die u hier terugvindt, worden enkel ter informatie gegeven. U kan ook de website van het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken consulteren voor praktische links en de website van de Nationale Openbare gezondheidsdienst) (EODY) raadplegen.

Reizigers die het Griekse grondgebied binnenkomen zonder het PLF-formulier te hebben ingevuld, krijgen een administratieve boete van 500 euro. Personen die technische problemen ondervinden bij de online inschrijving op http://travel.gov.gr (geen QR-code ontvangen, enz.) of die vragen hebben over het invullen van dit formulier, moeten contact opnemen met bovenvermelde bevoegde Griekse autoriteiten.

Reizigers worden verzocht om de situatie in de lokale media te volgen, de instructies nauwkeurig op te volgen en te voldoen aan alle door de lokale autoriteiten opgelegde preventiemaatregelen

Samenvatting (op basis van de momenteel beschikbare informatie):

Fase 3 - vanaf 1 juli

Bezoekers moeten 24 uur voor hun vertrek een online formulier invullen op de website http://travel.gov.gr (in het Engels) (ongeacht de wijze van vervoer). Passagiers worden bij aankomst aan willekeurige tests onderworpen. Na de test mogen de bezoekers naar hun eindbestemming doorreizen. In geval van een positieve test wordt contact met hen opgenomen en worden zij aan een 14-daagse quarantaine onderworpen op kosten van de Griekse Staat.

Het dragen van een masker is verplicht in het openbaar vervoer en in persoonsgebonden diensten. Deze maatregel wordt ook sterk aanbevolen in gesloten ruimtes en daar waar de fysieke afstand niet gerespecteerd kan worden. Het respecteren van de fysieke afstandsmaatregelen is nog steeds van kracht.

VLUCHTEN

Internationale vluchten worden toegelaten ​​van/naar alle luchthavens in Griekenland.

LANDGRENZEN

Aan de Bulgaarse grens is toegang enkel toegestaan ​​via het grensstation van Promachonas (onder strikte voorwaarden, in het bijzonder een test die ten minste 72 uur voor het overschrijden van de grens wordt uitgevoerd).. De andere grensstations staan enkel open voor mensen die om uitzonderlijke redenen reizen.

Aan de Albaanse, Noord-Macedonische en Turkse grens is toegang enkel om uitzonderlijke redenen toegestaan.

ZEEGRENZEN

De toegangspoorten van Patras en Igoumenitsa zijn weer open.

 
De FOD Volksgezondheid heeft ook een site over het coronavirus aangemaakt: www.info-coronavirus.be/nl.

Wie zich momenteel op reis in Griekenland bevindt, wordt verzocht om zich zo snel mogelijk  te registreren op de website www.travellersonline.diplomatie.be. In geval van nood kunnen de betrokkenen voor assistentie contact opnemen met de Ambassade of met de lokale autoriteiten (alarmnummer 1135 - enkel bereikbaar vanuit Griekenland).

 
Om de consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Over het algemeen is reizen in Griekenland veilig. Het is nochtans opletten voor kleine criminaliteit, vooral door zakkenrollers. 

Het is aangewezen de plaatselijke (ook Engelstalige) pers te volgen, zoals http://www.ekathimerini.com.

Wegens besparingsmaatregelen zijn musea en archeologische sites niet altijd toegankelijk; u hebt er alle belang bij om de openingsuren vooraf te checken vooral voor minder druk bezochte en kleinere musea en sites buiten de grote steden.

De voorbije jaren vonden ook enkele terreuraanslagen plaats tegen publieke gebouwen, banken en Ambassades. Toeristen worden niet geviseerd door deze acties.


 

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.