Noorwegen

Noorwegen

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar Noorwegen is mogelijk mits rekening te houden met volgende voorwaarden:

- een quarantaine van 10 dagen respecteren

 

Maatregelen grensovergang:

Sinds 15/07/2020 heeft Noorwegen zijn grenzen opengesteld voor reizigers vanuit België. Op basis van de laatste ontwikkelingen van COVID-19 in België heeft de Noorse regering op 31/07/2020 België op de lijst van “rode” landen geplaatst.

Dit betekent concreet dat de quarantaineverplichting van 10 dagen in voege treedt voor bezoekende reizigers uit België vanaf middernacht 01/08/2020. De quarantaineverplichting heeft geen terugwerkende kracht. Indien u in Noorwegen bent aangekomen vóór 31/07/2020 of op 31/07/2020 dient u geen quarantaine na te leven. Een geschikte plaats waarin de  quarantaine zal worden doorgebracht, dient op éénzelfde adres te zijn en aaneensluitend voor 10 dagen. Dit adres dient meegedeeld te worden aan de Noorse autoriteiten bij aankomst in Noorwegen. Is uw verblijf korter dan 10 dagen in Noorwegen, mag u het land zoals gepland verlaten. Dit vertrek dient onmiddellijk te gebeuren en u heeft quarantaine tot en met uw vertrek. 

Hier leest u meer over de geldende Noorse quarantaineregels:

Allen zijn verplicht ook de lokale preventiemaatregelen te respecteren.

Opgelet: Er geldt heden ook nog een reisverbod voor Noorwegen vanuit Zweden (met uitzondering van de  regio’s Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro en Östergötland), zoals aangekondigd op de webpagina van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid. Controles aan de Zweedse grenzen zijn aangekondigd.

Voor Belgen residerend in Noorwegen is een doorreis via Zweden met eigen voertuig mogelijk mits het respecteren van de nodige voorzorgsmaatregelen. Dit betekent o.a. geen overnachting in een gebied met verhoogde besmetting (rode zones), zowel afstand houden als de nodige handhygiëne toepassen bij een eventuele stop.

Voor Belgische toeristen is een doorreis met de wagen via Zweden in principe ook mogelijk, maar wordt dit afgeraden.Een rechtstreekse verbinding tussen Denemarken-Noorwegen of Duitsland (Kiel)-Noorwegen wordt ten sterkste aanbevolen.

Iedereen, zowel inwoners als bezoekers, kan zich gratis laten testen op COVID-19 in geval van symptomen of vermoeden van besmetting.

 

Maatregelen binnenlandse beperking:

  • Geen specifieke maatregelen. Mogelijks lokale verminderde reismogelijkheden (minder bussen, treinen, etc.)

 

Relevante website

 

Internationale toegang:

  • Per wagen: de grenzen zijn geopend voor reizigers, die recht hebben op toegang tot Noorwegen. Transit tussen België en Noorwegen is mogelijk via Denemarken en Duitsland.
  • Een toename van vluchten vanaf 15 juni werd geprogrammeerd. Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen.
  • Ferries van en naar Noorwegen hernemen hun activiteiten. Gelieve de website van de relevante maatschappijen te consulteren. Volgens de laatste informatie zouden bepaalde ferrymaatschappijen de toegang weigeren aan Belgen

 
Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Aan reizen in Noorwegen zijn geen specifieke risico’s verbonden.

De dreiging met terreuraanslagen in Noorwegen is vergelijkbaar met deze in andere West-Europese landen.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

We raden aan om steeds een identiteitsdocument op zak te hebben, samen met de kaart van uw ziekteverzekering en van uw – eventuele -  reisverzekering. Het land is immers zeer uitgestrekt en transport per reddingshelikopter of boot zijn soms nodig voor medische behandeling.

Noorwegen grijpt zo weinig mogelijk in in de natuur waardoor er niet altijd hekkens of waarschuwingsborden staan op gevaarlijke plaatsten.

Wandelaars en trekkers blijven best op de aangeduide paden. Kajakkers en watersportbeoefenaars moeten zwemvasten dragen. Gletsjerwandelingen gebeuren het beste met een gids. Er zijn nog vele wilde dieren in Noorwegen: wees voorzichtig.

Ondanks de goede organisatie van het land, kunnen de grote afstanden, het bergachtig reliëf en de soms extreme weersomstandigheden tot noodsituaties leiden.  De gsm-netwerkdekking is niet overal gegarandeerd.

 
Criminaliteit

Noorwegen is een relatief veilig land. Op drukke plaatsen, zoals de vliegvelden van Gardermoen en Rygge, het Vikingmuseum in Oslo of de bushaltes voor de luchthavens moet u op uw hoede zijn voor zakkenrollers. 
 

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.