Polen

kaart Polen

 

Laatste update

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Polen. U dient de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen die gepaard gaan met een reis naar het buitenland.

Het ereconsulaat van België in Wroclaw is tijdelijk gesloten. Contacteer de Ambassade in Warschau: tel 0048 22 551 2800 - nooddienst 0048 602 298 918.

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Algemeen

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

Nuttige telefoonnummers:
Politie: 997 (of 112 indien men belt met een GSM)
Ambulance: 999
Brandweer: 998
Wegenhulp: 9636

 
Terreurdreiging

Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

 
Criminaliteit

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.


Dag van de Onafhankelijkheid

Op 11 november viert Polen zijn onafhankelijkheid, en bij die gelegenheid hebben optochten plaats in het centrum van de hoofdstad. Men kan zich zonder problemen aansluiten bij de Presidentiële mars, die door de Poolse President geleid. Ze verloopt steevast vreedzaam en zeer sereen. Daarnaast vinden ook andere marsen plaats waaronder ook één die de afgelopen jaren werd gekenmerkt door gewelddadige confrontaties tussen bepaalde deelnemers en de ordediensten. Bezoekers wordt ten stelligste aangeraden om deze onafhankelijkheidsmars te vermijden. In algemene termen raden de ordediensten hen overigens aan om zich niet te mengen in discussies met deelnemers aan publieke bijeenkomsten en om plaatsen te vermijden waar groepen zich op provocerende wijze zouden gedragen. Ook wordt aanbevolen om zich niet zonder reden langer op te houden in openbare ruimten en om geen foto’s of video’s te nemen van openbare bijeenkomsten of activiteiten. Reizigers dienen steeds waakzaam te zijn en de instructies van de ordediensten op te volgen.