IJsland

kaart Ijsland

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Reizen naar IJsland is mogelijk mits rekening houdend met volgende voorwaarden:

- een COVID-test ondergaan bij aankomst; OF 
- een quarantaine van 14 dagen respecteren

 

Maatregelen met betrekking tot grensoverschrijdingen

Vanaf 15 juni zullen EU/EEA-reizigers kunnen kiezen tussen een COVID-19-test of twee weken quarantaine bij aankomst.
Tot nader order worden resultaten van testen ondergaan buiten IJsland niet aanvaard om vrijgesteld te worden van de quarantaineverplichting.

  • Passagiers dienen een pre-registratie formulier in te vullen (binnenkort beschikbaar op www.covid.is) vóór hun vertrek naar IJsland.
  • Tests zullen beschikbaar zijn op de Keflavik luchthaven en in Seydisfjordur (voor passagiers die reizen via de Smyril lijn). Vanaf 1 juli wordt per test ISK 9000 (EUR 58) aangerekend, voor zij die bij de preregistratie betalen. Wie betaalt bij aankomst, wordt ISK 11000 (EUR 71) per test aangerekend. Na afloop van de test mag u verder reizen naar het opgegeven adres (opgegeven in het formulier). Men mag de resultaten binnen de 24 uur verwachten. Kinderen geboren vanaf 2005 zijn vrijgesteld van de test en/of quarantaineverplichting.
  • Reizigers worden aangemoedigd de lokale COVID-19 tracing app Rakning C-19 te downloaden en te gebruiken.

(Bron: https://www.utl.is/index.php/en/about-directorate-of-immigration/news)

Maatregelen binnenlandse beperking

Geen specifieke maatregelen.

Internationale toegang

  • Toenemend aantal verbindingen met Europese bestemmingen aangekondigd en effectief uitgevoerd. Gelieve rekening te houden met mogelijke afgelastingen.
  • Herneming van de wekelijkse ferryverbinding tussen Denemarken (Hirtshals) en IJsland (Seyðisfjörður)

Nuttige website: https://www.covid.is/english

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, wordt reizigers aangeraden hun reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Er zijn geen specifieke risico's verbonden aan reizen naar IJsland, behalve risico’s van vulkaanuitbarstingen (zie afdeling "klimaat en rampen").

 
Criminaliteit

Men dient zich bewust te zijn van een licht verhoogd risico op stedelijke delinquentie ten gevolge van druggebruik. Tevens is er een risico op agressiviteit in bars tijdens het weekend door excessief alcoholgebruik.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.