Costa Rica

kaart Costa Rica

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Covid-19 coronavirus is aanwezig in Costa Rica.

Sinds 18 maart en tot 31 juli is het voor buitenlanders niet meer mogelijk om het land binnen te komen. Het land verlaten is altijd mogelijk, mits de luchtvaartmaatschappijen hun vluchten behouden. Vanaf  1 augustus  staat Costa Rica enkele commerciële vluchten toe (zie in het spaans: https://www.ministeriodesalud.go.cr/index.php/centro-de-prensa/noticias/741-noticias-2020/1813-apertura-de-vuelos-comerciales-al-pais-inicia-el-01-de-agosto-con-traydesde-europaectos-limitados )Vanaf 24 maart tot aan het einde van de maatregelen tegen COVID-19 verliezen inwoners die het land verlaten automatisch hun status van resident. Zolang deze maatregelen van kracht zijn, is terugkeer naar Costa Rica niet meer mogelijk voor deze personen.

Alleen Costa Ricanen en permanente inwoners worden toegelaten, zowel aan de lucht-, lands- als zeegrenzen. Bij hun terugkeer worden Costa Ricanen en permanente inwoners 14 dagen onder verplichte quarantaine geplaatst.

Er zijn ook sanitaire beperkingen op het autoverkeer tussen 22.00 uur en 05.00 uur vanaf dinsdag 24 maart 2020 met boetes van ₡22.187,93 colones ($ 40) bij niet-naleving van de maatregelen.Het toeristenvisum - evenals het rijbewijs voor toeristen - van iedereen die na 17 december 2019 in Costa Rica aankomt, blijft geldig tot 18 augustus 2020. Deze maatregel van de Costa Ricaanse autoriteiten voldoet aan de behoeften van een migratiestatus legaal voor mensen op doorreis die in Costa Rica zijn gestrand vanwege de Covid-19-crisis.

Voor alle informatie met betrekking tot de verschillende fasen van de heropening van het land, nodigen wij u uit om de website van Ministerio de Salud te raadplegen (in het Spaans) - https://www.ministeriodesalud.go.cr

 

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij u ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

In principe kan in Costa Rica zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. Geweld neemt echter gevoelig toe en diefstal is in het hele land aan de orde van de dag.

Gezond verstand en gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk:

  • Laat geen voorwerpen zichtbaar achter in auto’s, ook niet voor enkele minuten;
  • Wees voorzichtig indien men spontaan zijn diensten aanbiedt, bijvoorbeeld indien men gereed staat om u te helpen bij autopech;
  • Logeer in hotels van lagere categorie enkel op aanbeveling van vertrouwde personen en doe niet aan wildkamperen. Diefstal uit goedkope hotelkamers komt vaak voor;
  • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
  • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die makkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
  • Bied bij een gewapende overval geen weerstand. Overvallers aarzelen niet om hun wapen te gebruiken;
  • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
  • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig. In beide wateren zijn verraderlijke onderstromingen. Aan de zijde van de Stille Oceaan kan er soms tot twee meter verschil zijn tussen eb en vloed. Er bestaan geen noemenswaardige reddingsdiensten.
  • In het regenseizoen (mei tot december) is het af te raden om te baden in rivieren aangezien het waterniveau plots verschillende meters kan stijgen.

Voor veiligheidstips van het Instituut voor Toerisme van Costa Rica zie:
http://www.visitcostarica.com/ict/paginas/en_tips.asp
 
Actualiteit


De vervuiling van het zeewater werd menigmaal in de media vermeld. Tengevolge van deze schandalen werden door lokale autoriteiten en privéondernemingen verscheidene maatregelen genomen om gebruikt water te behandelen en de vervuiling van rivier- en zeewater tot een minimum te beperken. Op de gesaneerde stranden werden borden geplaatst.

 Criminaliteit

Vermijd in het donker over straat te lopen, vooral in de stad of op het strand. Wees bijzonder voorzichtig bij grote mensenmassa's zoals aan busstations.

Indien uw paspoort gestolen wordt, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor (speciale afdeling: O.I.J. Organismo de Investigación Judicial). U kunt vervolgens aan het ereconsultaat in San José een voorlopig paspoort aanvragen. Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming te vragen voor afgifte van het paspoort aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: http://costarica.usembassy.gov/consnonimmigrant.html). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten in geval van diefstal van een paspoort (zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw vliegbiljet) dekt, is aangewezen.

Op de website van de Ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.