Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

 
Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Curaçao: RIZIV-INFO:  Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Meerdere tientallen gevallen van coronavirus werden vastgesteld op de 6 Eilanden, met inbegrip van meerdere overlijdens op de eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Curaçao: Per 1 juli gaat de grens van Curaçao open voor Nederland en enkele West-Europese landen waaronder België zonder verplichte quarantaine, onder de volgende voorwaarden:

  1. De reiziger mag minstens 14 dagen voor vertrek geen ander land of stad met een hoog risico voor Covide-19 hebben bezocht. Als dat toch het geval is dient de reiziger verplicht in quarantaine.
  2. Maximaal 72 uur voor de vlucht dient een PCR test gedaan. De reiziger moet het (negatieve) testresultaat uitgeprint bij zich hebben.
  3. De reiziger moet voor vertrek online een Passenger Location Card (PLC) invullen en deze uitgeprint bij hebben.
  4. Ingeval van quarantaine draagt de reiziger hiervan alle kosten.

Zie mededelingen 78 tot 80 op https://gobiernu.cw/nl/mededelingen-over-het-coronavirus/


Een cargovlucht van KLM vindt plaats  elke woensdag en zaterdag, waarop een beperkt aantal gestrande reizigers als passagier worden toegelaten. Reizigers die belangstelling hebben dienen zich te begeven naar het KLM kantoor op de luchthaven van Hato om er een ticket te komen.
Een avondklok in ingesteld van 21u00 tot 06u00. Tweemaal per week kan men zich op de openbare weg begeven, naargelang de nummerplaten. Raadpleeg de website van de Regering van Curaçao: https://gobiernu.cw/nl/voorzorgsmaatregelen/

Aruba: Vanaf 1 juli 2020 zullen de internationale grenzen voor Europa, Canada en het Caribisch gebied heropenen voor reizen met uitzondering van de Dominicaanse Republiek en Haïti :  
https://www.overheid.aw/actueel/nieuws_46856/item/crisismaatregelen-regering-van-aruba-in-verband-met-coronavirus-covid-19_48503.html (externe link)

Bonaire: Vluchten naar Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn mogelijk. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Bonaire : https://www.bonairegov.com/nl/content/q-inzake-covid-19-maatregelen-bonaire

Sinds 15 juni 2020 zijn reizen tussen Aruba, Curaçao en Bonaire opnieuw toegestaan zonder in quanrantaine te hoeven te gaan, maar wel een medische screening of een test bij aankomst.

Sint Maarten: Passagiers vanuit Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius worden toegelaten, alsook van enkele andere eilanden in het Caribisch gebied. Raadpleeg de website van de Regering van Sint Maarten: http://www.sintmaartengov.org/government/VSA/Health-Updates/NOVELCORONAV...

Saba: een verbod op internationale passagiers is van kracht sinds 16 maart, op de luchthaven zowel als op de haven, tot minstens 1 juli (verlengbaar). Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Saba: http://www.sabagov.nl

Sint Eustatius: Toeristen worden nog niet toegelaten tot Sint Eustatius. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam : https://www.statiagovernment.com/organisation/covid-19/news/2020/06/15/travel-and-quarantine-policy-of-statia-from-the-15th-of-june

Sinds 20/02/2019 zijn de lucht- en zeegrenzen tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire voor onbepaalde tijd gesloten.

 

Reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn om niet (onbewust) met drugs in aanraking te komen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
  • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
  • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
  • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
  • indien u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
  • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten