Australië

kaart Australië

 

Laatste update

Sinds begin november hebben buitengewoon hevige bosbranden de oost- en zuidkust van Australië getroffen, met name de staten New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmania en Queensland. Ook in andere delen van Australië woeden er momenteel bosbranden. De bosbranden hebben al meer dan een miljoen hectare land verwoest met inbegrip van vakantiedorpen, nationale parken en natuurgebieden.

In sommigen getroffen gebieden hebben de hulpdiensten de inwoners opgeroepen om hun huizen dringend te evacueren, omdat de brandweer niet overal kan ingrijpen. Er zijn ook grote zones afgebakend in New South Wales waarvan gevraagd wordt dat toeristen er niet langer zouden naar toe reizen.  Deze zones kan u terug vinden via de link www.rfs.nsw.gov.au.

Als u zich in een risicozone bevindt, is het absoluut noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de gevaren en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen. Er heerst bijvoorbeeld op vele plaatsen een algemeen verbod om vuur te maken. De lokale overheid kan ook de toegang tot nationale parken beperken, snelwegen sluiten en rampgebieden evacueren.

Het Australische noodnummer is 'Triple Zero' (000) maar dit kan overbelast raken tijdens noodsituaties. Voor meer informatie over bosbranden per staat, kan u terecht op de volgende sites:

•        ACT Australian Capital Territory: https://esa.act.gov.au

•        NSW New South Wales: https://www.rfs.nsw.gov.au

•        QLD Queensland: https://www.qfes.qld.gov.au

•        VIC Victoria: https://www.cfa.vic.gov.au

•        SA South Australia : https://www.cfs.sa.gov.au 

•        TAS Tasmanië: https://www.fire.tas.gov.au 

•        WA  Western Australia : https://www.emergency.wa.gov.au 

•        NT Northern Territories: htttps://www.pfes.nt.gov.au

 

De mobiele app voor brandpreventie en –waarschuwingen “Fires near me” bestrijkt heel het grondgebied terwijl “MyFirePlan" https://www.myfireplan.com.au advies geeft over voorzorgsmaatregelen.

Gevolgen voor de luchtkwaliteit: grote rookwolken worden door de wind gedreven naar gebieden die niet onmiddellijk getroffen zijn door bosbranden. De stedelijke agglomeraties van Canberra, Sydney en Melbourne zijn geen uitzondering. De luchtkwaliteit kan er meerdere dagen na elkaar zeer slecht zijn en gevaarlijk voor ouderen, kinderen en mensen met longaandoeningen.

Plan uw verblijf zorgvuldig, vooral als u in afgelegen gebieden reist, en wees altijd alert voor de evolutie van de bosbranden.

Registreer uw reis op travellersonline : https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

 
Terreurdreiging

Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

 
Criminaliteit

De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:

  • Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen  vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
  • Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.
  • Reizigers met een ‘working holiday visum’ die op een boerderij willen werken, worden geadviseerd om waakzaam te blijven en de betrouwbaarheid van de werkgever vooraf te controleren.

Het nationale alamnummer in Australie is “000” (Drie keer nul)

Dit is ongeacht de “state” of “territory” waar je je bevindt.