Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

In augustus 2019 zijn in Koi Tash, nabij hoofdstad Bisjkek, confrontaties geweest tussen demonstranten en veiligheidstroepen. Aanleiding is de vervolging van voormalig president Atambayev. De politieke situatie blijft onzeker. Bijgevolg kunnen demonstraties en conflicten niet worden uitgesloten. De kans op betogingen en spanning is relatief groot op volgende plaatsen: in Bisjkek (Alatooplein, parlement en het presidentiële ‘Witte Huis’); Osj en omgeving; de Ferganavallei. Ook elders kunnen problemen niet worden uitgesloten. Vermijd drukte en demonstraties, blijf in contact met uw familie en volg het nieuws via de media en lokale contacten. Reizen naar Kirgizië worden momenteel niet afgeraden.

De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven.

De bevoegde instantie is de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres : Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/.

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

1. Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
2. U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
3. U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
4. De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
5. Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).