Kirgizië

kaart Kirigizië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Indien u de komende weken een reis naar Kirgizië plant, raden wij u aan de laatste officiële berichten van de Kirgizische overheid in verband met het coronavirus na te gaan. Het aantal gevallen van Covid-19 blijft toenemen. De Regering heeft de noodtoestand opgeheven  en winkels en restaurants zijn weer open. Verplaatsingen buiten eenzelfde administratieve zone zijn weer mogelijk. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen, waaronder de sluiting van grensposten.

Indien u symptomen vertoont, vragen wij u binnen te blijven en een dokter te bellen. Begeef u niet naar een publieke ruimte zoals een dokterspraktijk of ziekenhuis, en vermeld nog tijdens uw telefoongesprek de symptomen die u vertoont. Hou bij de planning van uw reizen ook rekening met ons algemene advies met betrekking tot de gezondheidszorg in Kirgizië, waaronder de nood aan een reisverzekering die repatriëring dekt en het feit dat de lokale gezondheidszorg niet op Western niveau is. Registreer u zoals altijd via TravellersOnline.

Thans wordt iedere buitenlandse persoon verbod opgelegd om het grondgebied te betreden, met uitzondering van diplomaten en ingezetenen, die echter nog steeds aan een quarantaine van 14 dagen onderworpen zijn.. Er zijn geen rechtstreekse noch onrechtstreekse vluchten meer naar de Europese Unie, behoudens uitzonderlijke vluchten die de ambassades pogen te organiseren voor repatriëringen. Ook de toegang tot de buurlanden is afgesloten. Buitenlanders mogen het grondgebied verlaten maar er niet meer terugkeren. Omwille van de pandemie is het verblijfsrecht van alle buitenlanders reeds ter plaatse (met of zonder visum) automatisch verlengd na 1 juli 2020.

Hierom wordt aangeraden  alle reizen naar Kirgizië tijdelijk uit te stellen. Hou er rekening mee dat, omwille van de snelle verspreiding van het virus, uw terugkeer naar België niet steeds gegarandeerd kan zijn. Bovendien is er geen, zelfs onrechtstreekse, vlucht meer naar de Europese Unie. Buitenlanders ter plaatse mogen het land verlaten maar er niet meer terugkeren.

De FOD Volkgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: www.info-coronavirus.be/nl

 

 De Belgische onderdanen die het land binnenkomen voor een verblijf langer dan 60 werkdagen moeten zich laten inschrijven.

De bevoegde instantie is de Staatsregistratiedienst. Deze dienst is open in Bisjkek van 9 u. tot 18 u. (adres: Prospekt Mira, 95). U vindt al de adressen en werktijden (in het Kirgizische en in het Russisch) op de link: http://grs.gov.kg/ru/subord/drnags/address/ 

Een risico op terreuraanslagen, en op ontvoering, kan niet uitgesloten worden. Hoewel er geen specifieke dreiging is ten aanzien van Belgische burgers, is het toch aangewezen om waakzaam te zijn. Volg de instructies van de lokale autoriteiten op en blijf op de hoogte via de media. Het is aangeraden om grote bijeenkomsten te vermijden.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan om uw reis voor vertrek te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

Reizigers in Kirgizië hebben meestal geen bijzondere moeilijkheden. Natuurlijk bent u best voorzichtig. Hou ook rekening met volgende punten:

  • Het land is nu eerder rustig, maar blijf voorzichtig. Vroeger zijn er al problemen geweest (rellen en revoluties in 2005 en 2010).
  • U reist best niet alleen, vooral buiten grote steden.
  • U gaat best niet naar het achterland langs de grens met Oezbekistan. Er liggen misschien nog mijnen (antipersoonsmijnen).
  • De grens met Kazachstan is open. De grens met Oezbekistan wordt regelmatig gesloten.
  • Het risico op incidenten is het grootst in de gebieden naast Oezbekistan en Tadzjikistan.

Criminaliteit

U hebt best steeds een kopie op zak van uw paspoort en uw visum.

Er is vooral kleine criminaliteit (zoals zakkenrollers). In de steden zijn er soms ook gewelddadige berovingen. Die gebeuren door georganiseerde bendes, of door nep-politieagenten.

Ga best niet alleen op stap, zeker in het donker. Neem best officiële taxi’s. Doe uw deur niet open voor mensen die u niet kent (man, vrouw of kind).


 

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.