Vietnam

Vietnam

Laatste update

Het coronavirus "2019-nCoV" verspreidt zich vanuit de stad Wuhan in China en er is een toename van bevestigde gevallen van besmetting. In Vietnam zijn twee gevallen geïdentificeerd in verband met reizen vanuit China.

We raden reizigers aan hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Meer informatie kan u terugvinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen: https://www.wanda.be/nl/landen/china

De volgende websites laten u toe een update te krijgen van de situatie in verband met ouragans:

http://www.tropicalstormrisk.com/

http://www.nchmf.gov.vn/Web/en-US/104/102/11551/Default.aspx

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Vietnam veilig gereisd worden.

 

 

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene veiligheid

 
Algemene inlichtingen

In principe verlopen de meeste bezoeken aan Vietnam zonder problemen. Bepaalde streken, in het bijzonder de hooglanden en grensgebieden, zijn nog niet helemaal toegankelijk voor vreemdelingen. In geval men plant op stap te gaan in de meest afgelegen uithoeken, is het aangewezen voorafgaandelijk inlichtingen in te winnen om zo nodig van de lokale autoriteit toelating te verkrijgen. Algemeen kan aangenomen worden dat de locaties vermeld in de reisgidsen geen problemen stellen.

 
Waarschuwing betreffende het huren van een bromfiets

Recent wordt de Belgische Ambassade in Hanoi spijtig genoeg steeds meer geconfronteerd met zware verkeersongevallen. Het verkeer in Vietnam eist – volgens de WHO - jaarlijks 14 000 doden en 59% daarvan zijn bromfietsbestuurders. Het is essentieel bij het huren van een bromfiets te beschikken over een internationaal rijbewijs dat expliciet vermeldt dat de huurder met een bromfiets mag rijden. Een rijbewijs enkel geldig voor wagens volstaat bijgevolg niet om in geval van een ongeval als bestuurder van een bromfiets beroep de kunnen doen op een bijstandsverzekering. Het is bij het reizen in het algemeen verder cruciaal over een goede bijstandsverzekering te beschikken.

 
Waarschuwing betreffende de cruises in de Baai van Halong

Voorzichtigheid is geboden bij het vastleggen van cruises in de baai van Halong, vooral wat betreft aanbiedingen aan zeer lage prijzen. Op dit ogenblik kan de kwaliteit van de boten niet gewaarborgd worden, zelfs nu de Vietnamese overheid versterkte controles heeft aangekondigd.
Er gebeurden reeds meerdere scheepsrampen de afgelopen jaren, waarbij ook toeristen het leven lieten.

 
Waarschuwing betreffende vleugelboten

Voorzichtigheid is tevens geboden bij het gebruik van vleugelboten, vaak gebruikt om op snelle wijze van grootsteden naar toeristische oorden te reizen. Volgens een aantal artikels in de lokale pers komen ongevallen vaker voor met dit type boot. Vaak gaat het om aanvaringen of motorpech tijdens de reis van Ho Chi Minh City naar Vung TAU via de Saigon rivier.

Vaak zijn de boten ook overladen.

 
Criminaliteit

Het niveau van criminaliteit van gewoon recht is laag. Desondanks is er een ontwikkeling van kleine criminaliteit waarneembaar in de toeristische regio's (Sapa, Nha Trang en de toeristische straten in het centrum van Ho Chi Minh Stad) evenals een toenemend aantal inbraken in Hanoi en Ho Chi Minh Stad.

Vreemdelingen vormen voorkeursprooien voor zakkenrollers en het, per motorfiets, weggraaien van tassen. Van deze diefstallen zijn vooral de reizigers die het land als trekker bezoeken het slachtoffer. Het is aangewezen juwelen, draagbare telefoons, portefeuilles en alle voorwerpen van waarde met de nodige onopvallendheid te dragen c.q. gebruiken. Het is ook aangeraden om reisdocumenten in de kluis van het hotel te bewaren. Het wordt afgeraden 's avonds en 's nachts gebruik te maken van fietstaxi's (cyclo-pousses) en XE-OM (moto-taxi's).