Ghana

kaart Ghana

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

 
Een toenemend aantal gevallen van COVID-19 werden bevestigd en de Ghanese autoriteiten hebben hun grenzen afgesloten. Het is niet mogelijk om naar Ghana af te reizen.

Verschillende maatregelen om de verspreiding van COVID-19 zijn van kracht zoals het verbod op samenscholingen van meer dan 25 personen. Voor meer informatie kunt u de volgende website raadplegen: https://ghanahealthservice.org/Reizigers dienen er rekening mee te houden dat deze maatregelen onderhevig zijn aan veranderingen zonder voorafgaande kennisgeving, met inbegrip van de mogelijke onderbreking van bijkomende luchtverbindingen tijdens hun verblijf ter plaatse. 

Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij en Ghanese consulaire diensten voor uw vertrek. Het is ook van essentieel belang om dagelijks de gezondheidssituatie te volgen.

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

De Ghanese autoriteiten hebben aangekondigd dat alle scholen en universiteiten worden gesloten en dat alle openbare bijeenkomsten vier weken lang worden verboden..

Gezien het activisme van terroristische groeperingen die actief zijn in de Sahelzone, moeten Belgen die in Ghana wonen of het land bezoeken waakzaam zijn, vooral in het Noorden. Het wordt ten zeerste afgeraden om naar het grensgebied met Burkina Faso en de grensgebieden met Ivoorkust en Togo te gaan, die zich in de buurt van de grens met Burkina Faso bevinden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij reizigers sterk aan om zich te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.
 

Travellers Online

 

Description

Sécurité générale

De veiligheidsomstandigheden zijn in het algemeen goed in het grootste deel van het land.

De meeste bezoeken aan Ghana verlopen probleemloos. Criminele activiteit vinden echter plaats en kunnen variëren van kleine criminaliteit tot opportunistische criminaliteit. In Greater Accra (Accra en omgeving) wordt aanbevolen om 's nachts niet te wandelen of taxi’s te nemen, vooral in volkswijken zoals Nima of Jamestown. Verschillende roofdiefstallenwerden gemeld op de stranden, o.m. in  Kokrobite, 25 km ten westen van Accra.

Het wordt aangeraden om zich afzijdig te houden van elke manifestatie of samenscholing. 

Geregeld zijn er politieke of etnische spanningen, vooral in het noordoosten.  Voor elke verplaatsing naar een bepaalde regio, is het dus aan te raden om zich op de hoogte te stellen van de veiligheidssituatie en de eventuele richtlijnen van de lokale autoriteiten. In bepaalde steden kunnen die richtlijnen een dwingend uitgangsverbod omvatten. Sinds begin 2019 hebben er in de grote steden van het land verschillende ontvoeringen met losgeld plaatsgevonden. Verhoofde waakzaamheid wordt aanbevolen tijdens het reizen en in het dagelijks leven: in een bewaakte woning verblijven en niet 's nachts te voet lopen.

Zuidoost-Ghana bevindt zich in een seismische zone, maar heeft sinds 1939 geen grote aardbevingen meer heeft meegemaakt.

Criminaliteit

In het algemeen ondervinden bezoekers aan Ghana weinig problemen. Toch wordt het afgeraden zich na zonsondergang buiten de steden te verplaatsen. Het is ook aangeraden om zich om  's nachts niet te voet of per taxi te verplaatsen, zeker niet in de volksbuurten van de hoofdstad. In de handelsstraten, bij de luchthaven Kotoka en in de residentiële zones zijn er geregeld diefstallen waarbij soms op gewelddadige wijze een tas  wordt afgenomen of weggerukt.
Onlangs zijn gewelddadige gesignaleerd op het strand van Kokrobite.

Diefstallen, tasjesroven, inbraken, overvallen, soms met geweld, worden vaak gemeld, ook in woonwijken of wijken bezocht door toeristen en expats. Het betreft vooral de grote steden (Accra, Tamale, Takoradi, Kumasi) of de stranden.

Aan slachtoffers van gewapende overvallen wordt aangeraden om geen weerkwerk te bieden.

Tijdens verplaatsingen met de auto, vooral ’s nachts, is het aan te raden om na te kijken dat men niet door een ander voertuig gevolgd wordt.

Fraude met kredietkaarten komt geregeld voor. Het is dus beter om cash te betalen.

Vaak worden landgenoten in de val gelokt via allerlei pogingen tot bedrog via internet. Vervalsingen van officiële documenten komen vaak voor.

 

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.