Nigeria

kaart Nigeria

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Alle niet-essentiële reizen naar Nigeria worden momenteel verboden

De Nigeriaanse autoriteiten namen einde maart een reeks maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds 2 juni worden deze maatregelen op regelmatige basis herzien.

 • Enkel essentiële reizen naar Nigeria zijn toegelaten; elke reiziger moet voor het vertrek een COVID-19-test laten afnemen max 14 en min 5 dagen voor vertrek; bij aankomst in Nigeria moeten alle reizigers het Health Declaration/Self-Reporting Form en het Sample Collection Form, beiden ontvangen en in te vullen in het vliegtuig, hun contactgegevens en hun paspoort afgeven (uitgezonderd diplomatieke paspoorten), dit laatste tot aan het einde van de 14 dagen zelfisolatie in de stad van aankomst; een nieuwe COVID-19 test zal worden afgenomen binnen de 72u na aankomst; indien negatief zal het paspoort worden teruggegeven na een exit interview met de immigratiediensten op het einde van de 14 dagen zelfisolatie;
 • Alle landgrenzen en de zeehavens blijven gesloten voor niet-essentieel personenverkeer.
 • Reizen tussen de verschillende deelstaten voor niet-essentiële verplaatsingen is (buiten de uren van de avondklok) vanaf 1 juli weer toegelaten.
 • Tussen 8 en 24 juli hebben alle 14 luchthavens hun werkzaamheden mogen hervatten. Binnenlandse vluchten zijn dus opnieuw mogelijk. Internationale passagiersvluchten blijven voorlopig opgeschort;
 • Alle economische ondernemingen kunnen terug aan het werk mits het respecteren van de door het NCDC voorgeschreven maatregelen;
 • De avondklok blijft van kracht tussen 10u ’s avonds en 4u ’s morgens voor alle niet-essentiële verplaatsingen;
 • Openbaar vervoer is weer toegelaten mits respect van de door NCDC voorgeschreven maatregelen (zoals het dragen van een mondmasker);
 • Alle onderwijsinstellingen, van kleuterschool tot hoger onderwijs, blijven gesloten. Een uitzondering zijn deze klassen in het junior en senior secondair onderwijs die hun leerlingen met het oog op hun afstuderen gedurende twee weken zullen voorbereiden op het eindexamen, dat gespreid zal plaatsvinden tussen 17 augustus en 18 november. Deze klassen openen op 4 augustus;
 • Religieuze plaatsen van samenkomst mogen terug open mits respect van de door NCDC voorgeschreven maatregelen;
 • Massabijeenkomsten van meer dan 20 personen buiten werkplaatsen en religieuze plaatsen van samenkomst blijven verboden.
 • De toegang tot supermarkten en open markten is eveneens onderhevig aan strikte hygiënische maatregelen;
 • Alle bars blijven gesloten. Restaurants mogen nog steeds enkel nog aan huis leveren of een afhaaldienst aanbieden. Hotels mogen terug open.

In elke deelstaat van Nigeria heeft de gouverneur de mogelijkheid om voor zijn deelstaat maatregelen uit te vaardigen die verder gaan dan deze die van toepassing zijn op federaal niveau. Dit gebeurt vaak.

Meer informatie vindt u terug op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Nigerian Centre for Disease Control (NCDC) http://www.covid19.ncdc.gov.ng

Alle internationale vluchten zijn tot nader order verboden. Indien u uw reisplannen moet wijzigen, neem dan contact op met het reisagentschap of de luchtvaartmaatschappij. Indien u reeds in Nigeria bent en op de hoogte wilt worden gehouden van eventuele vluchten die naar Europa zouden worden georganiseerd, informeer dan de Belgische ambassade in Nigeria via e-mail op: abuja@diplobl.fed.be 

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het NCDC te bellen: 0800 9700 0010 (toll-free), of :

SMS : 0809 955 5577
Whatsapp : 0708 711 0839
Twitter/Facebook: @NCDCgov
Email: info@ncdc.gov.ng

De FOD Volksgezondheid van België heeft een website over het Coronavirus gelanceerd: https://www.info-coronavirus.be/nl

Informatie over het coronavirus is ook beschikbaar op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen)

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Sécurité générale

Abuja is in toenemende mate het toneel van protestdemonstraties die soms gewelddadig verlopen en dodelijke slachtoffers maken zowel bij de manifestanten als bij de ordediensten. Omdat deze manifestaties niet altijd officieel op voorhand aangekondigd worden, is waakzaamheid ten allen tijden geboden.

U wordt aangeraden grote menigtes, demonstraties, samenscholingen, openbare evenementen en drukbezochte locaties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en u te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen alvorens af te reizen.

De toestand in een overgroot gedeelte van het grondgebied van Nigeria is buitengewoon chaotisch; meerdere regio's zijn in toenemende mate onveilig niet enkel in het noordoosten en de Nigerdelta, maar ook in het noordwesten en de centrale regio is het erg onveilig geworden.

Terwijl ontvoeringen tot voor kort vooral in de Niger Delta en het Noordoosten een groot probleem vormden, is dit de laatste tijd overal in het land een acuut probleem geworden (waarnemers spreken van 1.000 ontvoeringen per jaar), en verhoogde waakzaamheid is dan ook geboden. 

Noordoosten, Noordwesten & Centraal Nigeria
Nog altijd voert de terroristische groepering 'Boko Haram' op geregelde tijdstippen aanslagen uit in Noordoost-Nigeria en door acties van het leger in het noordoosten voelt de rebellie zich momenteel in het defensief gedwongen. De humanitaire situatie in deze regio is nog steeds zorgwekkend. In Centraal Nigeria vielen in 2018 bijna 2000 doden bij gevechten tussen veetelers en landbouwers.

Ook in het Noordwesten vallen er doden bij gevechten: 3000 burgerslachtoffers in de afgelopen 2 jaar. 

Alle reizen naar de deelstaten Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna. Kano, Katsina, , Plateau, Sokoto, Yobe en Zamfara worden dan ook formeel afgeraden. 

Niet-essentiële reizen naar Kwara, Nassarawa, Benue, Taraba, Kebbi en Niger worden eveneens afgeraden.

Als gevolg van de terroristische acties vinden er bovendien in meerdere deelstaten zeer strenge politiecontroles plaats.

Niger Delta
Het aantal ontvoeringen en andere criminele activiteiten in de Nigerdelta en voor de kust bij de Nigermonding stijgen. Het ‘cultisme’ fenomeen neemt ook in deze regio toe. Het betreft geheime genootschappen die ontstonden in studentenmilieus maar steeds meer betrokken raken bij criminele activiteiten. In  2019 stierven minstens 60 mensen als gevolg van dergelijke aanvallen of gewelddadige confrontaties tussen cultgroepen.

Alle reizen naar Akwa Ibom, Anambra,  Bayelsa, Delta, Imo en Rivers worden afgeraden,

Niet-essentiële reizen naar Abia,  Ebonyi, Enugu, Ekiti, Edo en Ondo  worden ook afgeraden.

In het gehele land doen zich steeds vaker etnische of religieuze spanningen voor. Het is ten zeerste aangeraden uit de buurt van ongewone volksoplopen en samenscholingen te blijven.

Terreurdreiging

Sinds 2009 is de islamitische terroristische groep Boko Haram actief in het noorden en het centrum van het land. Er vonden ook terreuracties plaats in de hoofdstad Abuja. De groep pleegt aanslagen tegen kerken, hotels, bars, markten, kranten, politiekantoren en regeringsgebouwen.

Sinds kerstmis 2011 tracht de groepering het noordoosten in haar greep te houden. In de noordoostelijke deelstaten Adamawa, Borno en Yobe is de noodtoestand van kracht sinds 2013. Ook het centrum van het land lijdt onder de terreurdreiging. De grote hotels in Abuja (Hilton, Sheraton) kregen terroristische bedreigingen, maar hebben bijkomende maatregelen genomen ter beveiliging van hun infrastructuur. Hetzelfde geldt voor alle ambassades.

Op alle religieuze feesten, islamitische zowel als christelijke, is de kans op aanslagen reëel.

Onlangs werd ook de Sjiitische groepering IMN door de Nigeriaanse overheid bestempelt als een terroristische groep. Sinds een twaalftal maanden manifesteren IMN aanhangers voor de vrijlating van hun leider, en onder meer in Abuja hebben deze protesten reeds tot tientallen doden geleid zowel bij de manifestanten, ordediensten en omstaanders.

 Criminaliteit

Gewelddadige criminaliteit (gewapende overvallen, kidnappings, carjackings) komt recentelijk in quasi alle delen van het land voor. Soms worden die misdaden gepleegd door personen die een politie- of legeruniform dragen. Inbraken gebeuren vaak door zwaar bewapende gangsters.

Dieven schrikken er niet voor terug horecazaken, supermarkten en apotheken binnen te vallen, waar ze de klanten onder bedreiging van wapens verplichten geld, juwelen en waardevolle bezittingen af te geven. Vooral grensovergangen en douaneposten zijn een geliefkoosd doelwit voor diefstallen, aftroggelarij en bedreigingen.

In Abuja is het aangeraden de weg tussen de luchthaven en de stad niet alleen af te leggen en deze zeker ’s nachts te vermijden.

Reizigers die in Lagos aankomen, dienen bijzonder oplettend te zijn. Bij aankomst op de luchthaven laten zij zich het best afhalen door iemand die zij kennen en die voor veilig vervoer naar de stad kan instaan. Het traject van het luchthavengebouw naar de nieuwe parking wordt gefrequenteerd door dieven en overvallers. Verschillende bronnen maakten ook melding van ontvoeringspogingen van buitenlanders. Daders waren telkens personen die zich als agenten van protocoldiensten of douane voorstelden.

Sommige migratie- of anti-drugsambtenaren deinsden er in het verleden niet voor terug reizigers te intimideren door lastige vragen te stellen over hun identiteit of bagage. Doel is telkens geld af te troggelen. Reizigers moeten beleefd blijven, maar hier in de mate van het mogelijke niet op ingaan.
Een stilstaand voertuig kan altijd overvallen worden, ook in een file. Overvallen of nepcontroles met misdadige intenties komen regelmatig voor, vooral op de verbindingswegen tussen steden.

Het wordt ten stelligste afgeraden 's nachts te rijden. Alle autoportieren en -ramen blijven best permanent gesloten. Bij langere verplaatsingen moet men zich ervan vergewissen dat het vervoermiddel technisch in orde is. Gewapende gangsters patrouilleren op de hoofdwegen en overvallen – soms op zeer gewelddadige wijze – gestrande passagiers.

Onbekenden die ongevraagd hun hulp aanbieden hebben dikwijls een crimineel oogmerk. Ga niet in op voorstellen waarbij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld.

De georganiseerde corruptie is wijdverspreid in Nigeria. Geef geen gegevens over uw persoon, uw familie, creditcards of bankrekeningen door aan mensen die u niet goed kent, ook niet in correspondentie of per telefoon.

Het gebeurt niet zelden dat (zaken)mensen het slachtoffer zijn van oplichting door zogenaamde Nigeriaanse zakenlui. Tijdens handelsprospecties is het noodzakelijk voorzichtig te zijn bij het kiezen van lokale zakenpartners en over alle nodige garanties te beschikken vooraleer transacties aan te gaan.

Internetcriminaliteit

Internetcriminaliteit is een wijdverspreid fenomeen. Virtuele partners zijn in heel wat gevallen oplichters die enkel op geld uit zijn. Men dient ook voorzichtig te zijn bij verkoop via websites. De lay-out van de bank die zogenaamd betalingen uitvoert, wordt dikwijls nagebootst. Het is aangeraden eerst aan een Belgische bank te vragen of het om een authentiek bericht gaat.

Pogingen tot oplichting vanwege zogenaamde chat- en e-mail-'vrienden' komen frequent voor. Er worden verhalen verzonnen over fictieve hospitalisaties, overvallen en ongevallen, waarbij het leven van het zogenaamde slachtoffer alleen kan worden gered door financiële bijstand (vanuit Europa). Het zogenaamde slachtoffer heeft meestal dringend geld nodig om terug te kunnen keren, het hospitaal te kunnen betalen, de politie- of immigratieofficieren te kunnen vergoeden. Ga daar nooit op in. Slachtoffers van zulke criminaliteit kunnen klacht indienen bij de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission, al levert dat bijna nooit iets op.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.