Gabon

kaart Gabon

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

De Grand Libreville is opgesloten en in het hele land is een avondklok van kracht: het is verboden te circuleren tussen 20.00 uur en 05.00 uur.

Om de verspreiding van het virus te bestrijden hebben de Gabonese autoriteiten een aantal maatregelen aangenomen, die in onze rubriek “Gezondheid en hygiëne” vermeld zijn.

Als u reeds in Gabon bent en op de hoogte wil worden gehouden van de vluchten naar Europa die toch zouden worden georganiseerd, kunt u de Ambassade van België in Yaoundé daarvan informeren per mail naar yaounde@diplobel.fed.be

Het is ten sterkste aanbevolen aan Belgen die in Gabon reizen om zich  te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be en contact op te nemen met het ereconsulaat van België in Libreville (tel.: +24177083004 of +24177357761; e-mail: consulat.belgique.ga@siat-group.com) en de ambassade van België in Yaounde (+237 222 21 52 91 / yaounde@diplobel.fed.be).

 

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, is het ten sterkste aanbevolen uw reis op https://travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Sécurité générale

Algemene informatie

Het is overdag mogelijk om naar Libreville en het binnenland van het land te reizen. De aanhoudende politieke spanningen zorgen er echter voor dat grote voorzichtigheid geboden blijft (in januari 2019 werd een poging tot staatsgreep in Libreville verijdeld). Het is belangrijk dat u voorzichtig bent tijdens het reizen, dat u weg blijft van demonstraties of bijeenkomsten en dat u op de hoogte blijft van het nieuws.

Daarnaast valt op te merken dat stakingen bij openbare diensten en sociale onrust zich herhaaldelijk voordoen, wat de activiteiten van zakenreizigers en toeristen kan bemoeilijken . Door de val van de olieprijs zijn sommige commerciële activiteiten stilgelegd en kunnen onvoorziene betalingsproblemen opduiken.

Criminaliteit

De stedelijke criminaliteit neemt de laatste jaren toe, vooral in Libreville en Port-Gentil. De politie probeert de misdaad in te perken.

Voor uw veiligheid  is het  aangewezen:

  • om te vermijden 's avonds of’ s nachts alleen te wandelen
  • om geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen
  • om geen waardevolle voorwerpen of identiteitsdocumenten achter te laten in uw auto
  • om steeds in een hotel uw deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie
  • om de buurten Petit Louis, Mont Bouet, Gare Routière, Plaine de Rio, London, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendje te vermijden

Inbraken worden meestal 's nachts gepleegd, soms door gewapende personen die de beveiliging omzeilen en geweld durven gebruiken in geval van verzet. Verzet wordt daarom ten stelligste  afgeraden . Buiten de meest bezochte stranden (hotelstranden, Tahiti, cap Esterias, pointe Denis) is voorzichtigheid aan de orde, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

Men stelt een stijgend aantal frauduleuze bankverrichtingen vast. Door identiteitsroof komen vervalste overschrijvingsformulieren terecht bij de bank, die de aangeduide rekening debiteert. Het is raadzaam contact op te nemen met uw bank om u te vergewissen van diens beveiligingsmaatregelen met betrekking tot overschrijvingen uit het buitenland.

Verschillende incidenten, in enkele zeldzame gevallen met dodelijke afloop, hebben zich voorgedaan tijdens "initiatie"-stages tot lokale riten. Hierbij werden hallucinogenen met neurotoxische effecten gebruikt (afgeleid van de Iboagastruik). Deelname aan deze riten moet vermeden worden.

Nous travaillons actuellement au renouvellement de notre site web. Afin de mieux savoir qui consulte notre site et quelles informations il ou elle recherche, nous vous demandons de remplir ce court questionnaire. Cela ne prendra que quelques minutes de votre temps. Nous vous remercions d’avance de votre coopération.

Vous pouvez trouver le questionnaire ici : https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Si nécessaire, vous pouvez changer la langue du questionnaire en haut à droite.