Publicaties

 

 

Cover publicatie Claiming back civic space

Rapport 'Claiming back civic space'

In een grote verscheidenheid van landen over de hele wereld is de beschikbare ruimte voor het maatschappelijk middenveld, activisten en burgers de afgelopen tien jaar onder vuur komen te liggen. Verschillende organisaties (o.a. VN, OESO, Civicus, ...) bevestigen dat de trend van 'afsluiting' of 'inkrimping' van de civiele ruimte effectief versnelt.

 Download het rapport (PDF, 1.96 MB)

E-tutorial ‘Body & Rights’

E-tutorial ‘Body & Rights’
 

Body & Rights’ is een gratis e-tutorial over seksuele en reproductive gezondheid en rechten (SRHR) voor de stakeholders van België’s internationale samenwerking. De e-tutorial is een initiatief van het platform BeCause Health, samen met DGD, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, ICRH/UGent, Enabel en Sensoa, dat de opdracht uitvoerde. Via korte modules, met video’s, factsheets en meerkeuzevragen krijg je een inleiding in diverse thema’s zoals veilig moederschap, hiv, soa, gezinsplanning, abortus, seksueel geweld, kindhuwelijken, vrouwelijke genitale verminking, en rechten van adolescenten en seksuele minderheden.

Handige referentiepagina’s laten toe om per thema snel je weg te vinden naar relevante databases, internationale akkoorden en specifieke richtlijnen. Wie alle modules doorloopt ontvangt een certificaat dat erkend wordt door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De e-tutorial werd ge-update in 2021, met nieuwe video’s waarin diplomaten, Enabel-staff en NGO-medewerkers hun ervaringen delen over hoe je seksuele en reproductieve gezondheid en rechten op de agenda krijgt en houdt, hoe je rekening houdt met culturele verschillen en hoe België haar rol als promotor van seksuele en reproductieve rechten opneemt op het internationale niveau. De e-tutorial is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels. Body&Rights leent zich zowel als inleidende cursus, als informatiehub over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Reeds 1500 mensen maakten gebruik van deze e-learning, 600 gebruikers doorliepen het volledige programma en behaalden een certificaat.

Link naar het platform (www.bodyandrights.be)

 Download deze brochure (PDF, 1.84 MB)

Voorstellingsfiche

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking in een notedop


Voorstellingsfiche van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

 Download deze fiche (PDF, 6.46 MB)
Cover Flyer Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

Flyer "De Belgische Ontwikkelingssamenwerking op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten"


Flyer over het Belgische beleid op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (2012).

 Download deze flyer (PDF, 3 MB)
Hoe samen armoede uit de wereld helpen?

Hoe samen armoede uit de wereld helpen?


Ontwikkelingssamenwerking, je kwam er ongetwijfeld al mee in contact. Misschien gaf je al eens iets aan een goed doel. Maar weet je wat het nog allemaal inhoudt? Voor België betekent ontwikkelingssamenwerking dat we ons inspannen voor een wereld zonder armoede, werken aan vrede en veiligheid, en streven naar gelijke kansen voor elk individu. Of we nu verdragen afsluiten met ontwikkelingslanden, noodhulp sturen na een ramp of organisaties op het terrein versterken, de Belgische ontwikkelingssamenwerking wil mensen kansen geven om hun levensomstandigheden te verbeteren.

België maakt er aanzienlijke middelen voor vrij, waardoor het tot de meest genereuze landen van Europa behoort. In deze toegankelijke brochure ontdekt u hoe België de armoede uit de wereld helpt.

 Download deze brochure (PDF, 4.39 MB)
Kroniek van een halve eeuw Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Kroniek van een halve eeuw Belgische Ontwikkelingssamenwerking


Auteurs Patrick Develtere en Aristide Michel maken een balans op van 50 jaar Belgische ontwikkelingssamenwerking. Dit boek is enkel beschikbaar als pdf.

 Download dit boek (PDF, 1.11 MB)
Didactisch dossier: Waarom helpt België de landen in het Zuiden?

Didactisch dossier: Waarom helpt België de landen in het Zuiden?


De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft in november 2008 samen met ‘Le Journal des Enfants’, een bijlage bij de krant Vers l'Avenir, een dossier samengesteld over ontwikkelingssamenwerking. Het is een didactisch en helder dossier dat de prioriteiten van België aankaart: de honger in de wereld, de strijd tegen de klimaatverandering en de rechten van het kind.

Download het dossier in  lage (PDF, 503.06 KB) of  hoge (PDF, 9.29 MB) resolutie
Voedselhulp - Voedselzekerheid

Voedselhulp - Voedselzekerheid


Informatiebrochure rond het thema voedselhulp en voedselzekerheid (2008)

 Download deze brochure (PDF, 1.42 MB)
30 jaar ontwikkelingssamenwerking tussen België en Vietnam

30 jaar ontwikkelingssamenwerking tussen België en Vietnam


Boek uitgebracht naar aanleiding van de 30ste verjaardag van de betrekkingen tussen Vietnam en België (2008). 

 Download dit boek (PDF, 2.76 MB)
Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking


Informatiebrochure over kinderrechten binnen de Belgische ontwikkelingssamenwerking (2007). 

 Download deze brochure (PDF, 4.21 MB)
Bamtaré in 2015

Bamtaré in 2015 of het waarachtige verhaal van de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen in een kleine stad ergens in Afrika


Hoe zou het denkbeeldige Afrikaanse stadje Bamtaré er uitzien in 2015, wanneer de Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties gerealiseerd zijn? (2006)

 Download deze publicatie (PDF, 781.18 KB)