LGBTI

 
Verklaring van de Coalitie voor Gelijke Rechten om Gedwongen Anale Onderzoeken te Beëindigen

De ondergetekende Coalitie voor Gelijke Rechten (ERC) juicht de hieronder geschetste recente internationale en nationale ontwikkelingen toe erop gericht om de praktijk van gedwongen anale onderzoeken bij homo- en biseksuele mannen en transgendervrouwen wegens hun echte of veronderstelde seksuele geaardheid of genderidentiteit, te beëindigen. De ERC-leden merken ook, met grote bezorgdheid, op dat individu’s nog altijd dergelijke onderzoeken moeten ondergaan.

De ERC-leden erkennen de internationale mensenrechten- en medische instanties die dergelijke onderzoeken hebben veroordeeld, inclusief: een resolutie in oktober 2017 van de Algemene Vergadering van de World Medical Association; meerdere verklaringen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zoals de verklaring van de WHO-directeur-generaal op de Dag van de Mensenrechten in december 2017; de verklaring van de Onafhankelijke Groep van Forensisch Experten in 2016, de Gezamenlijke Verklaring van 12 VN-agentschappen in 2015; en de conclusies van de speciaal VN-rapporteur voor Foltering en andere Wrede, Onmenselijke of Onterende Behandeling of Straf en het VN-Comité tegen Foltering.

De ERC-leden juichen ook de nationale ontwikkelingen toe om de menselijke waardigheid hoog te houden en de praktijk van gedwongen anale onderzoeken te beëindigen. Zoals een arrest van maart 2018 van het Keniaanse Hof van Beroep oordelende dat veronderstelde homoseksuele mannen tot een anaal onderzoek dwingen indruist tegen de Keniaanse grondwet. Ook nationale medische instanties in Libanon, Tunesië en Kenia uitten kritiek op die praktijk en drongen erop aan die stop te zetten.

De ERC-leden sporen alle overheden ertoe aan de praktijk te beëindigen van gedwongen anale onderzoeken bij individu’s op basis van hun echte of veronderstelde seksuele geaardheid of genderidentiteit. De ERC-leden moedigen de Verenigde Naties en andere internationale instellingen ertoe aan de nodige technische bijstand te verlenen om regeringen te helpen deze onmenselijke praktijk te beëindigen.

[Albanië, Argentinië, Australië, België, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kaapverdië, Litouwen, Luxemburg, Montenegro, Nederland,  Noorwegen, Oostenrijk, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (het), Verenigde Staten van Amerika (de), Uruguay, Zweden en Zwitserland].