Coronacrisis

 

Coronavirus
© Shutterstock

 
Onze FOD zet zich in om het leed van de covid-19-pandemie te verzachten: getuigenissen, hulpacties, achtergrond…

Een hub voor meer vaccingelijkheid (29 maart 2022)
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) selecteerde Zuid-Afrika om er een ‘mRNA tech transfer hub’ te installeren. Die hub werkt onafhankelijk aan een nieuwe generatie mRNA-vaccins waarvan het de technologie zal delen met producenten uit Afrika en wereldwijd. België steunt voluit het WHO-initiatief. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir bezocht de hub samen met WHO directeur-generaal Dr Tedros Ghebreyesus.

Niemand is veilig tot iedereen veilig is (20 september 2021)
Wat doet België om de armere landen te ondersteunen in hun strijd tegen COVID-19 en mogelijke toekomstige pandemieën? Ontdek het hier.

2,5 miljoen euro voor covid-noodhulp (19 november 2020)
België ondersteunt SFERA, een noodfonds van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), om snel in te grijpen in landen waar COVID-19 de voedselzekerheid bedreigt.

Virtuele SDG-top: dringend actie nodig in tijden van covid-19 (3 augustus 2020)
Op een volledig virtuele SDG-top bleef het enthousiasme overeind om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN te halen, ook na de zware klap van de covid-19-pandemie. Alleen ontbreekt het nog aan eensgezindheid over hoe de post-coronasamenleving er moet uitzien.

De post-coronasamenleving moet inclusiever, duurzamer en veerkrachtiger zijn (31 juli 2020)
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil er alles aan doen om de sociaaleconomische gevolgen van de covid-19-pandemie in haar partnerlanden te verzachten. Ze wil daarbij extra aandacht geven aan onder meer vrouwenrechten, sociale bescherming, een ecologische heropbouw, onderwijs en voedselzekerheid.

Solide gezondheidssystemen om de covid-19-pandemie aan te pakken (31 juli 2020)
België wil kwetsbare landen bijstaan om de covid-19-pandemie klein te krijgen. Daarom wil ons land inzetten op solide gezondheidssystemen, zonder de impact van gender, milieu, voeding, sanitaire voorzieningen en sociale bescherming uit het oog te verliezen.

Voedselzekerheid verhogen in het door covid-19 getroffen Zimbabwe (24 juli 2020)
België schenkt 355.000 euro om 3272 kwetsbare huishoudens in Zimbabwe te ondersteunen.

Honger voorkomen in het door covid-19 getroffen Haïti (22 juli 2020)
België schenkt 476.000 euro om 1800 kwetsbare gezinnen in Haïti te helpen.

De impact van covid-19 lenigen bij kwetsbare huishoudens in Sierra Leone (15 juli 2020)
België schenkt 355.000 euro om 2000 kwetsbare landbouwgezinnen te ondersteunen in Sierra Leone.

4 vragen over One Health (26 juni 2020)
De huidige pandemie toont overduidelijk aan dat de gezondheid van de mens niet losstaat van zijn leefomgeving. De “One Health”- benadering wint daardoor aan belang. Maar wat betekent dat precies?

België pakt coronacrisis aan (25 juni 2020)
Ons land doet op velerlei gebieden zware inspanningen om de coronacrisis te bestrijden en de gevolgen ervan op te vangen, zowel bij ons als wereldwijd. Een niet-exhaustief overzicht.

Hoe breng je 11.266 Belgen terug naar huis? (19 juni 2020)
Door de coronacrisis zaten in maart plots duizenden Belgen vast in het buitenland. Na 3 maanden kan de FOD Buitenlandse Zaken tevreden terugkijken op de repatriëringen.

Mali: voedselzekerheid verhogen in context van covid-19-pandemie (17 juni 2020)
België schenkt 250.000 dollar om de voedselzekerheid op te krikken van 1270 kwetsbare Malinese gezinnen.

Hoe onze post in Rabat het hoofd bood aan een crisis van ongekende omvang (5 juni 2020)
Eind maart kwam de wereld tot stilstand. Om een ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beslisten landen hun grenzen te sluiten. Heel wat Belgen kwamen daardoor wereldwijd in een lastig parket terecht. Onze diplomatieke posten werden plots overspoeld met repatriëringsaanvragen. Dat geldt in het bijzonder voor onze posten in Marokko, waar zich op het moment van de lockdown heel wat burgers bevonden. Marc Trenteseau, de Belgische ambassadeur in Rabat, blikt terug op het beheer van deze crisis zonder weerga.

Yoga en meditatie tijdens quarantaine (5 juni 2020)
Begin maart trok Maryline Delvallée met haar Albanese vriend Vigjilent Rrapaj naar India voor een opleiding. Een paar dagen later werden ze in quarantaine geplaatst. Gelukkig konden ze rekenen op de toegewijde steun van het Belgische consulaat-generaal om terug naar huis te keren. Maryline vertelt haar verhaal.

Team Europe: EU legt volle gewicht in coronaschaal (3 juni 2020)
Met Team Europe wil de Europese Unie al haar externe acties bundelen om partners te helpen om de coronacrisis te bezweren.

Vast op Kaapverdië: een avontuur met glans (3 juni 2020)
Op 11 maart vertrok Toon Nicolai met echtgenote Hilde Verlinden naar São Vicente, een van de Kaapverdische eilanden. Wat een verblijf van 3 weken moest worden, is door de coronacrisis uitgelopen tot 8 weken. Hij vertelt het verhaal van zijn verblijf en de repatriëring naar België.

‘We moesten de Belgen laten voelen dat ze er niet alleen voor stonden’ (29 mei 2020)
In Zuid-India dienden tientallen Belgen naar huis terug te keren in een land in lockdown. Hoe heeft het Belgisch consulaat-generaal in Chennai hen daarbij geholpen? Dhivviaa Ramakrishnan - medewerkster consulaire zaken en economische diplomatie - en stagiaire Shruthi George doen hun verhaal.

‘Belgen persoonlijk begeleiden op de luchthaven, dat geeft voldoening’ (28 mei 2020)
Door de coronacrisis was het op onze ambassades plots alle hens aan dek: vele nationale luchtruimen werden gesloten terwijl duizenden Belgen in het buitenland nog naar huis moesten terugkeren. Hoe zorgden onze ambassades ervoor dat ze toch thuis raakten? Thomas Hiergens, politiek en economisch adviseur op de ambassade in Dakar, doet zijn verhaal.

Enabel zet alle zeilen bij in de strijd tegen covid-19 (19 mei 2020)
Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel past zijn lopende gezondheidsprogramma’s aan om de partnerlanden zo goed mogelijk bij te staan tijdens de coronacrisis.

Wereldbank werkt aan sociaaleconomisch herstel tijdens en na pandemie (18 mei 2020)
De Wereldbank zet alle zeilen bij om de impact van de covid-19-pandemie op de arme landen te lenigen. Nathalie Francken gaf ons tekst en uitleg.

Onze ambassades zetten hun beste beentje voor (14 mei 2020)
De Belgische ambassades worden in de landen waarin ze gevestigd zijn, geconfronteerd met de grote impact van de coronacrisis. Daarom zetten ze hulpacties op.

‘We moeten het virus ook in Afrika klein krijgen’ (8 mei 2020)
België wil zijn ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp inzetten om de covid-19-pandemie te bestrijden in zijn partnerlanden. ‘Want als we er niet in slagen het virus in Afrika klein te krijgen, kan dat ook bij ons zijn weerslag hebben’, aldus minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.

Corona en consoorten: vanwaar komen ze? (8 mei 2020)
Waar komen ziekteverwekkers zoals het nieuwe coronavirus vandaan? En waarom groeien ze zo makkelijk uit tot een pandemie? We zochten het voor u uit.

Coronacrisis: Consortium 12-12 lanceert oproep tot solidariteit met het Zuiden (8 mei 2020)
Onder de naam COVID 12-12 lanceert Consortium 12-12 een oproep tot solidariteit met landen in het Zuiden die eveneens getroffen worden door de coronacrisis.