Economie

 

Haven
© Port of Antwerp

 
Hier vindt u thema’s rond productie en handel: landbouw, privésector, inclusieve en duurzame groei, fair trade, innovatie, migratie…

100 jaar diplomatieke relaties met Hongarije (25 april 2022)
In 2022 vieren België en Hongarije 100 jaar diplomatieke betrekkingen. Een mooie gelegenheid om onze vriendschapsbanden aan te halen zonder de meningsverschillen uit de weg te gaan.

Duurzame architectuur legt basis voor groene en sociale toekomst (20 april 2022)
In Rwanda en Burundi zet het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in op duurzame architectuur: circulaire economie in de praktijk.

De Golfregio zit in de lift (30 mars 2022)
Onlangs bracht ons vorstenpaar een officieel bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwaar die aandacht voor de Golfregio? De toenemende economische opportuniteiten zitten er zeker voor iets tussen.

België maakt van migratie een positief verhaal (1 maart 2022)
Mits de juiste aanpak kan migratie een hefboom zijn voor duurzame ontwikkeling. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft er een strategie voor uitgewerkt.

Betere sociale bescherming in Senegal en Burkina Faso (26 november 2021)
Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir bezocht in oktober 2021 de ‘nationale mutualiteit voor ambachtslui’ in Dakar (Senegal). Deze mutualiteit werd onlangs gelanceerd in het kader van een ILO-programma dat met Belgische steun de sociale bescherming in Senegal en Burkina Faso wil verbeteren.

België wendt de blik zeewaarts (23 november 2021)
België wil zich sterker profileren als een maritieme natie. Want de blauwe economie zal onmisbaar zijn voor de groene toekomst die we zo nodig hebben.

Expo 2020 Dubai: technologische en duurzame hoogstandjes in de woestijn (23 november 2021)
Met een opvallend, elegant paviljoen maakt ons land best indruk op de wereldtentoonstelling in Dubai. Talloze Belgische bedrijven kunnen er interessante contacten leggen. Ook de FOD Buitenlandse Zaken draagt zijn steentje bij tot het succes van de Belgische aanwezigheid.

België ijvert voor wereld vrij van kinderarbeid (22 oktober 2021)
Met het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid plaatst de internationale gemeenschap een nijpende kwestie voor het voetlicht. Ook België doet inspanningen om het probleem aan te pakken. 

Handelsland België kan niet zonder economische diplomatie (7 juni 2021)
In België zijn vooral de gewesten bevoegd voor de handel. Toch heeft ook de FOD Buitenlandse Zaken een aantal cruciale taken, samengevat als de 4 I’s van de economische diplomatie: informeren, introduceren, interveniëren en imago. Wat houdt dat in?

Hoe migratie kan bijdragen tot ontwikkeling en gelijkheid (9 april 2021)
Migratie is van alle tijden. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap (Enabel) doet inspanningen om van migratie een katalysator voor ontwikkeling te maken die iedereen ten goede komt.

België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen (9 april 2021)
In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid verheven tot ambassades. Al die tijd onderhouden beide landen een warme band en dat willen ze ook in de toekomst blijven doen.

Transparante toeleveringsketens? Het loont! (28 oktober 2020)
Rikolto (voorheen Vredeseilanden) trekt lessen uit 15 jaar werken aan duurzame, transparante toeleveringsketens met Colruyt Group. In de hoop dat het andere bedrijven en ngo’s inspireert om eveneens de uitdaging aan te gaan.

Fair trade, belangrijker dan je denkt (1 oktober 2020)
Tijdens de Week van de Fair Trade (7 tot 17 oktober) staat eerlijke handel weer in de kijker. Fair trade vormt immers een cruciaal instrument voor een eerlijke en duurzame wereld, waar uiteindelijk iedereen wel bij vaart.

Marketingcoaching essentieel voor fairtradecacao (8 september 2020)
Het Trade for Development Center ondersteunt Afrikaanse boeren om hun cacao beter op de markt te brengen. Met succes: de verkoopcijfers zijn bijna verdubbeld.

De wereld engageert zich om kinderarbeid uit te roeien (6 augustus 2020)
Alle 187 lidstaten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben de ILO-Conventie over de ergste vormen van kinderarbeid geratificeerd.

25,3 miljoen euro investeringen in Afrika en Azië (14 juli 2020)
Dankzij het SDG Frontier Fund kunnen Belgische privé-investeerders met een gerust hart investeren in Afrika en Azië. Hun inbreng is meer dan nodig als we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) willen realiseren.

Kan de Belgische chocolade volledig duurzaam worden? (9 juli 2020)
Beyond Chocolate wil een eind maken aan de extreme armoede, kinderarbeid en ontbossing die achter onze chocolade schuilgaat. Vandaag is al 50% van de Belgische chocolade gecertificeerd.

Mineralen in alle transparantie? (10 maart 2020)
Veel mineralen bevinden zich in fragiele landen en komen te weinig ten goede aan de bevolking. Daarom probeert het Extractive Industries Transparency Initiative al sinds 2003 de geldstromen van de mijnbouwsector transparanter te maken én meer waardevol voor de bevolking. België ondersteunt het initiatief.

Ondernemen in Afrika: meer dan ooit boeiend! (25 februari 2020)
Hoe valt het mee om te ondernemen in Afrika? Bruno Geltmeyer, Algemeen Directeur van Denys NV, specialist in grote infrastructuurwerken, vertelt over zijn ervaringen en geeft meteen een aantal tips mee.

Gezondheid van planten belangt ons allen aan! (29 januari 2020)
De internationale gemeenschap plaatst in 2020 de gezondheid van planten voor het voetlicht. Omdat gezonde planten aan de basis liggen van ons voedsel, onze zuurstof, een bloeiende natuur én een groot deel van onze economie.

Ethisch shoppen, zo doe je het (19 mars 2019)
We houden er allemaal wel eens van een koopje te scoren. Het feit dat we op deze manier bijdragen aan oneerlijke werkomstandigheden en klimaatvervuiling drukt ons plezier echter al snel de kop in. Maar een duurzamere en ethischere mode is mogelijk. Wij geven je enkele tips mee zodat je je niet langer schuldig moet voelen over wat er in je kleerkast hangt.

10 tips om je ethisch en ecologisch te kleden (19 maart 2019)
De mode industrie is één van de meest vervuilende industrieën. Daar komt bij dat het maken van kleren vaak gepaard gaat met slechte werkomstandigheden voor arbeiders. Toch bestaat er ook een andere soort mode. En jij kan deze steunen. We leren je hoe in 10 simpele tips.