Mens

 
Muurschildering
© Concepción Muñoz

 
Hier vindt u thema’s die verband houden met onderwijs, gezondheid, voeding, gender, mensenrechten, sociale bescherming, enz.
 

België stuurt VN-drugsbeleid aan (29 maart 2022)
De Commission on Narcotic Drugs van de VN wijdt zich aan de drugsproblematiek. Sinds december 2021 is België voor één jaar voorzitter van de 65ste commissie, een primeur. Eén van de actiepunten betreft de betere toegang tot pijnmedicatie.

Betere drinkwater- en sanitaire voorzieningen in Mali (28 januari 2022)
De nood aan drinkwater en sanitatie in de wereld blijft hoog. In Mali doet de Belgische Ontwikkelingssamenwerking aanzienlijke inspanningen om de drinkwater- en sanitaire voorzieningen te verbeteren. En dat met inzet van plaatselijke expertise.

De vergeten terreur van Oost-Congo (24 januari 2022)
Momenteel loopt L’Empire du Silence in de filmzalen. Deze film van de Belgische regisseur Thierry Michel toont onverbloemd de gruwel en complexiteit van het aanslepende conflict in Oost-Congo. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking cofinancierde.

Onderzoek naar segregatie van metissen start nieuwe fase (21 januari 2022)
Onlangs sloot onze FOD een samenwerkingsovereenkomst af met het Algemeen Rijksarchief over een uitvoerig historisch onderzoek naar de rol van de overheden in de behandeling van metissen in de koloniale tijd in Belgisch-Congo en in Ruanda-Urundi. Een belangrijke stap naar een grotere bewustwording van een pijnlijk en minder gekend deel van onze koloniale geschiedenis.

EUROPALIA: kunst verbindt mensen en gemeenschappen (16 december 2021)
Nog tot mei 2022 organiseert de biënnale EUROPALIA weer tientallen artistieke en socioculturele evenementen. Thema: treinen en sporen. Maar wist je dat de FOD Buitenlandse Zaken al jarenlang een trouwe partner is?

Belgische straatkunst in Mumbai (14 december 2021)
Ons consulaat-generaal in Mumbai (India) leert de Indiërs de indrukwekkende Belgische street art kennen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde versterkt samenwerking met Congo (8 december 2021)
Op 20 oktober 2021 ondertekende het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een zetelakkoord met de Congolese overheid dat toelaat om een officiële ITG-afdeling op te zetten in DR Congo. België schonk daarnaast 5,6 miljoen euro aan het ITG om samen met DR Congo de strijd tegen de slaapziekte voort te zetten.

Experte in ruimtestof wint Prijs Christoffel Plantin (7 december 2021)
De Prijs Christoffel Plantin ging dit jaar naar dr. Veerle Sterken, die in Zwitserland baanbrekend onderzoek verricht naar stofdeeltjes in de ruimte. Met de prijs wordt een Belg gelauwerd die weinig gekend is bij ons, maar duidelijk bijdraagt aan de uitstraling van België in het buitenland.

België wil geweld tegen vrouwen uitbannen (26 november 2021)
25 november is de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen. De bestrijding van geweld tegen vrouwen vormt een absolute prioriteit in het buitenlands beleid van België.

Internationaal Jaar brengt fruit en groenten voor het voetlicht (17 november 2021)
Groenten en fruit moeten meer op het menu staan, vindt de VN in dit Internationale Jaar. In Tanzania ondersteunt Rikolto een ondernemer die kwaliteitsvolle groenten en fruit van de kleine boeren tot in Dar Es Salaam brengt.

Duurzame steden voor een duurzame wereld (26 juli 2021)
Tegen 2050 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Daarom werkt het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in de partnerlanden aan inclusieve en duurzame steden die harmonisch ingebed zijn in het omliggende platteland.

Team Belgium aan het werk voor SDG4 (22 juni 2021)
'Team Belgium' - de Belgische ambassade en de Belgische organisaties VVOB en Enabel - stond gedurende een jaar aan het roer van de Education Development Partners group, een onderwijsplatform in Oeganda, en dat in coronatijden. Scholing, lerarenopleiding en digitalisering waren topprioriteiten.

Gelijke rechten voor LGBTIQ-personen, een blijvende strijd (17 mei 2021)
De strijd tegen alle vormen van discriminatie, met inbegrip van anti-LGBTIQ-discriminatie, is voor België een topprioriteit.

Mensen uit de extreme armoede tillen? Het is mogelijk! (7 mei 2021)
Wie de meest kwetsbare mensen uit hun ellende wil tillen, moet meer doen dan hen middelen en kennis bezorgen. Ook een gezonde eigenwaarde en deel uitmaken van solidaire gemeenschappen zijn cruciaal. Auto-Développement Afrique past deze holistische benadering met succes toe in Rwanda en Burundi.

Gendergelijkheid staat centraal in Belgisch buitenlands beleid (16 maart 2021)
Gendergelijkheid en vrouwenrechten vormen een absolute prioriteit in het Belgisch binnenlands en buitenlands beleid.

Ongelijkheid legt zware druk op mens en planeet (26 januari 2021)
De covid-19-pandemie is een symptoom van de ontwrichte relatie tussen mens en planeet. We moeten daarom dringend met de natuur werken, en niet ertegen, zo stelt het 30ste Human Development Report (HDR). Ook de dramatische ongelijkheid moet aangepakt worden. Het HDR stelt meteen een nieuwe ontwikkelingsindex voor die de druk op de planeet mee in rekening brengt. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking  verwelkomt het rapport.

Congo: kennis van geschiedenis schenkt zelfvertrouwen en inzicht (25 januari 2021)
Met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking promoot het project Bokundoli een betere kennis van de Congolese geschiedenis in DR Congo. Omdat kennis van het verleden leidt tot tolerantie en een kritische geest en helpt om de huidige uitdagingen beter te begrijpen.

Geweld tegen vrouwen moet de wereld uit (2 december 2020)
De bestrijding van geweld tegen vrouwen vormt een absolute prioriteit in het binnenlands en buitenlands beleid van België.

Onverminderde aandacht voor kinderrechten (27 november 2020)
Kinderrechten vormen een speerpunt van het binnenlands én buitenlands beleid van België.

Documentaire ‘Besmet’ op Canvas: ruim 100 jaar onderzoek voor de wereldgezondheid (24 november 2020)
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde doet baanbrekend onderzoek om de internationale gezondheidszorg te optimaliseren. Kijk achter de schermen in een vierdelige documentaire ‘Besmet’ op Canvas vanaf 30 november 2020 en op VRTNU. Meer dan ooit actueel tijdens deze covid-19-pandemie.

Wereldvoedseldag 2020: samen voor een wereld zonder honger (13 oktober 2020)
Vandaag lijden 690 miljoen mensen honger, 60 miljoen meer dan in 2014. De covid-19-pandemie maakt de situatie nog grimmiger. Op Wereldvoedseldag 2020 doet de FAO dan ook een oproep tot internationale solidariteit om de honger uit de wereld te helpen. Ook België draagt bij.

Slachtoffers van seksueel geweld verdienen beter (4 augustus 2020)
De gevolgen van seksueel geweld zijn zwaar. Daarom introduceerde het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in Congo een holistische benadering om slachtoffers op te vangen. Dat houdt niet alleen een medische en psychologische opvolging in, maar ook juridische hulp en de re-integratie in de maatschappij.

EU: eerlijk, gezond, milieuvriendelijk en betaalbaar voedsel voor iedereen (7 juli 2020)
Met haar “van boer tot bord”-strategie heeft de Europese Commissie een alomvattend plan uitgestippeld voor een veerkrachtig voedselsysteem dat de grenzen van de planeet respecteert.

Kinderen en kolonisatie: ‘We hebben geluk dat we nu geboren zijn’ (13 december 2019)
“Sporen van de kolonisatie” – een workshop van Studio Globo -  opent de ogen van leerlingen, niet alleen voor de kolonisatie van Congo, maar ook voor racisme vandaag. Glo.be volgde een workshop mee in een divers klasje uit Antwerpen.

She Decides: zij beslist en zo hoort het ook (7 augustus 2017)
Het initiatief She Decides verenigt landen en organisaties die er voor willen zorgen dat hulporganisaties in ontwikkelingslanden hun werk rond gezinsplanning en vrouwenrechten kunnen verderzetten. Daartoe wordt een fondsenwerving opgezet. Hoe en waarom is deze recente beweging tot stand gekomen?

Tropische ziekten voor beginners (1 december 2014)
Tropische ziekten omvatten alle ziekten die uitsluitend of voornamelijk in de (sub)tropen voorkomen. In de praktijk verwijst de term meestal naar infectieziekten die goed gedijen in een warm en vochtig klimaat. Ontwikkelingslanden in het bijzonder zijn de dupe. Glo.be zet voor u de 15 voornaamste tropische ziekten op een rijtje.

Hoe omgaan met de stijgende wereldbevolking (1 februari 2012)
Vandaag leven er al meer dan 7 miljard mensen op aarde. Elke dag komen er netto 227.000 mensen bij. Het einde van de groei is nog niet voor morgen. Wat kunnen we doen om de aangroei in te perken en de aarde leefbaar te houden?