Onze ambassades in actie

 

Foto van de Belgische ambassade in Londen
© Shutterstock

 

Achter de schermen: wat doet een ambassade of consulaat zoal?


Op naar de Europese Raad, het ‘festival’ van de Europese besluitvorming! (26 november 2021)
Minstens 4 keer per jaar vergaderen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. Op het moment dat alle Europese en internationale mediablikken op Brussel gericht zijn, verleent de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van België bij de Europese Unie haar assistentie aan de Belgische delegatie onder leiding van Premier Alexander De Croo. ‘Achter een Europese Raad schuilt veel meer voorbereiding dan wat er gebeurt op de dag zelf’, weet Niels Timmermans, woordvoerder van de PV. Tijd voor een blik achter de schermen!

Evacuatie Red Kite/Little Kite vanuit Afghanistan - een slopende marathon van 7 dagen op 7, 24 uur op 24 (26 oktober 2021)
In augustus 2021 was het plots alle hens aan dek voor onze ambassade in Islamabad (Pakistan). Meer dan 1.400 mensen moesten geëvacueerd worden vanop de luchthaven in Kaboel (Afghanistan) en dat in ongemeen stresserende en gevaarlijke omstandigheden. Hoe speelden onze medewerkers het klaar? Ontdek het volledige relaas.

Bruggen bouwen in Tanzania (23 septembre 2021)
Onze ambassademedewerkers in Dar Es Salaam reisden een aantal keer naar Kigoma om er met eigen ogen te aanschouwen hoe Enabel er stenen boogbruggen bouwde. De conclusie is overduidelijk: het project is een succesverhaal dat de Tanzaniaanse overheid ook in andere regio’s wil toepassen.

Buja Tour 2021: heerlijk en ontspannen fietsen in Bujumbura (13 juli 2021)
Meer dan 160 enthousiastelingen namen deel aan een fietstocht door de straten van Bujumbura (Burundi), georganiseerd door onze ambassade ter plaatse. Ook de Burundese overheid schaarde zich voluit achter het evenement.

Allereerste energieneutrale Belgische ambassade in Marokko (15 juni 2021)
Eind mei 2021 werd al ons diplomatiek personeel in Marokko gecentraliseerd in een gloednieuw gebouw in Rabat. En niet zomaar een gebouw, het betreft de allereerste energieneutrale ambassade van België!

Ambassade Lima schenkt IP-telefooncentrale in strijd tegen COVID-19 (18 mei 2021)
Onze ambassade in Lima schonk een IP-telefooncentrale om patiënten met lichte COVID-19-symptomen vanop afstand te kunnen begeleiden. Ze organiseerde tevens een webinar over vaccins en vaccinatiestrategieën.

Een ministeriële bijeenkomst bij de NAVO: blik achter de schermen (22 april 2021)
In maart 2021 kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen voor het eerst sedert corona weer fysiek bijeen. Hoe bereidt onze Permanente Vertegenwoordiging bij de NAVO een dergelijke ministeriële bijeenkomst voor?

Saoedische vrouwenmode met Belgisch tintje (16 maart 2021)
Onze ambassade in Riyad (Saoedi-Arabië) organiseerde op zondag 23 januari 2021 een heuse modeshow.