Planeet

 

Rivier
© VNP

 
Klimaat, biodiversiteit, woestijnvorming, bossen, oceanen…: actuele thema’s die een prioriteit vormen van het Belgisch buitenlands beleid.
 

België op weg naar een circulaire economie (17 september 2020)
België hoort bij de top 10 van landen die de grootste bijdrage leveren aan het VN-Milieuprogramma (UNEP), de belangrijkste mondiale milieuautoriteit. De VN-organisatie wijdde een artikel aan de manier waarop België zich inzet voor een werkelijk circulaire economie. Hierbij de integrale tekst.

12 tips om klimaatverandering tegen te gaan (10 september 2020)
Met haar Green Deal toont de EU zich van haar klimaatambitieuze kant. Maar de Deal kan enkel slagen als iedereen meedoet. Daarom stellen we enkele tips voor waarmee je als individuele burger jouw bijdrage kunt leveren.

Wat gebeurt er met je CO2-compensatie? (7 september 2020)
Wat gebeurt er precies met het geld dat je betaalt om je CO2-uitstoot te compenseren ? We zochten het voor je uit. BIO, Enabel en de FOD Buitenlandse Zaken doen alvast inspanningen om hun CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken en vervolgens de resterende uitstoot te compenseren.

De verborgen ontbossing van je dagelijkse aankopen (28 augustus 2020)
Koffie, chocolade, rundvlees, chocopasta, koekjes, zeep, meubels… Alle hebben bestanddelen die aanleiding kunnen geven tot ontbossing in de landen van oorsprong. Hoe kan je als consument zoveel mogelijk die “geïmporteerde ontbossing” vermijden?

EU: biodiversiteit verdient een boost (6 juli 2020)
De Europese Commissie heeft een doortastende EU-biodiversiteitsstrategie uitgewerkt, die integraal deel uitmaakt van haar Green Deal. ‘De natuur gezond maken vormt een sleutel tot ons lichamelijk en mentaal welzijn, en is een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverstoring en ziekte-uitbraken’, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Tropische bossen slaan geleidelijk minder koolstof op (5 maart 2020)
Tropische bossen verliezen geleidelijk hun capaciteit om koolstof op te slaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen ze tegen 2035 zelfs koolstof beginnen uitstoten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarin het AfricaMuseum een leidende rol speelde.