Planeet

 

Rivier
© VNP

 
Klimaat, biodiversiteit, woestijnvorming, bossen, oceanen…: actuele thema’s die een prioriteit vormen van het Belgisch buitenlands beleid.
 

Landherstel, meer dan broodnodig (27 april 2022)
Van 9 tot 20 mei gaat in Ivoorkust de 15de VN-conferentie rond woestijnvorming door. Landherstel is cruciaal voor de toekomst van de mensheid, een boodschap die België in de verf wil zetten.

Plasticvervuiling moet de wereld uit (19 april 2022)
Tegen 2024 moet een juridisch bindend, ambitieus verdrag afgesloten worden om plasticvervuiling aan te pakken. Dat besliste de internationale gemeenschap in maart 2022 in Nairobi. De Belgische delegatie ijverde mee voor een verstrekkend akkoord.

BIO wil hernieuwbare energie voor iedereen (23 maart 2022)
De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden heeft een lange traditie van investeringen in hernieuwbare energie. In 2022 gaat het over 55 miljoen euro, ruim een kwart van haar budget. 

De Belgische klimaatfinanciering: significante resultaten, maar onvoldoende voor klimaatuitdagingen (25 februari 2022)
De Dienst Bijzondere Evaluatie heeft de Belgische klimaatfinanciering grondig doorgelicht. België behaalt significante resultaten, maar de impact van de klimaatacties stemt niet overeen met de klimaatuitdagingen. Dat komt voornamelijk omdat de belangrijkste spelers geen gemeenschappelijke visie hebben. De overheid zal om die reden de prioriteiten voor klimaatmaatregelen verduidelijken en de betrokken spelers meer sturing en middelen geven.

België wil wereldwijd meer klimaatambitie (14 december 2021)
België verhoogt zijn klimaatfinanciering voor de armere landen. Het dringt ook bij de ontwikkelingsbanken aan om de steun aan steenkool stop te zetten en voluit te gaan voor hernieuwbare energie.

Wordt de klimaattop in Glasgow een keerpunt voor de mensheid? (14 oktober 2021)
De klimaatverstoring toont zich almaar dichter bij huis. Kan de mensheid na de COP26 in Glasgow (1-12 november 2021) radicaal de weg inslaan naar een klimaatneutrale samenleving in 2050? We vroegen tekst en uitleg aan Ulrik Lenaerts (FOD Buitenlandse Zaken), de nummer 2 van de Belgische klimaatdelegatie.

Biodiversiteit, een kwestie van overleven (23 september 2021)
De zo noodzakelijke VN-biodiversiteitstop werd uitgesteld naar april-mei 2022. Dat belet niet dat ons land krachtig zal blijven ijveren voor een ambitieus biodiversiteitsbeleid binnen de EU en de VN. We staken ons licht op bij de Belgische biodiversiteitsdelegatie: Ines Verleye (FOD Leefmilieu, hoofd) en Annemie Van der Avort (FOD Buitenlandse Zaken, lid).

België bouwt mee aan de Grote Groene Muur (23 maart 2021)
België zet zich in voor de ‘Grote Groene Muur’: een ambitieus initiatief dat 100 miljoen hectare land in de Sahel wil herstellen, groene jobs voor de bewoners wil creëren en voedselzekerheid wil verbeteren.   

De Grote Groene Muur: een muur die verenigt (23 oktober 2020)
In het kader van het ‘Grote Groene Muur’-initiatief werden tot nu toe 20 miljoen hectare land hersteld. De 11 betrokken Sahellanden, samen met de VN, willen dat dit ‘wonder in wording’ tegen 2030 klaar is. Dat betekent dat per jaar 8,2 miljoen hectare land hersteld moet worden aan een totaalkost van mogelijk 4,3 miljard dollar. België draagt zijn steentje bij.

België op weg naar een circulaire economie (17 september 2020)
België hoort bij de top 10 van landen die de grootste bijdrage leveren aan het VN-Milieuprogramma (UNEP), de belangrijkste mondiale milieuautoriteit. De VN-organisatie wijdde een artikel aan de manier waarop België zich inzet voor een werkelijk circulaire economie. Hierbij de integrale tekst.

12 tips om klimaatverandering tegen te gaan (10 september 2020)
Met haar Green Deal toont de EU zich van haar klimaatambitieuze kant. Maar de Deal kan enkel slagen als iedereen meedoet. Daarom stellen we enkele tips voor waarmee je als individuele burger jouw bijdrage kunt leveren.

Wat gebeurt er met je CO2-compensatie? (7 september 2020)
Wat gebeurt er precies met het geld dat je betaalt om je CO2-uitstoot te compenseren ? We zochten het voor je uit. BIO, Enabel en de FOD Buitenlandse Zaken doen alvast inspanningen om hun CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken en vervolgens de resterende uitstoot te compenseren.

De verborgen ontbossing van je dagelijkse aankopen (28 augustus 2020)
Koffie, chocolade, rundvlees, chocopasta, koekjes, zeep, meubels… Alle hebben bestanddelen die aanleiding kunnen geven tot ontbossing in de landen van oorsprong. Hoe kan je als consument zoveel mogelijk die “geïmporteerde ontbossing” vermijden?

EU: biodiversiteit verdient een boost (6 juli 2020)
De Europese Commissie heeft een doortastende EU-biodiversiteitsstrategie uitgewerkt, die integraal deel uitmaakt van haar Green Deal. ‘De natuur gezond maken vormt een sleutel tot ons lichamelijk en mentaal welzijn, en is een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverstoring en ziekte-uitbraken’, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Tropische bossen slaan geleidelijk minder koolstof op (5 maart 2020)
Tropische bossen verliezen geleidelijk hun capaciteit om koolstof op te slaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen ze tegen 2035 zelfs koolstof beginnen uitstoten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarin het AfricaMuseum een leidende rol speelde.

Virunga: jobs beschermen bossen (10 december 2019)
Het majestueuze Virungapark (DR Congo) vormt een parel van onze planeet. Maar de rijke natuur wordt er bedreigd door houtkap, visserij, stroperij en gewapende groepen. Alleen jobs en nog eens jobs kunnen helpen. De Belg Emmanuel de Merode wil er 100.000 creëren.

Waarom biodiversiteit belangrijk is (24 juni 2019)
De biodiversiteit is van levensbelang voor mens en planeet. Ontdek waarom.

François-Xavier de Donnea : ‘De bossen in het Congobekken zijn bedreigd’ (1 april 2019)
De bossen in het Congobekken zijn bijzonder rijk aan natuurlijke rijkdommen, maar ze worden bedreigd door de sterke demografische groei en corruptie. Het Congo Basin Forest Partnership (CBFP) ijvert voor het behoud ervan. Om hierover meer te weten te komen, hadden we een gesprek met François-Xavier de Donnea, facilitator van het partnerschap.

12 redenen waarom bossen belangrijk zijn (7 augustus 2018)
Voor veel mensen blijven bossen ver van hun bed. Toch hebben bossen een onschatbare waarde en zijn ze onmisbaar om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te halen. We zetten 12 redenen op een rijtje.

14 tips om plastic in het milieu te voorkomen (17 juli 2018)
Plastic bedreigt het leven op het land en in de zeeën. Hoe kan je ervoor zorgen dat er veel minder of geen plastic in het milieu terechtkomt? We geven 14 tips mee.

Alles wat je altijd al had willen weten over hernieuwbare energie in Afrika (11 december 2017)
Om de klimaatverandering tegen te gaan, moet meer en meer overgeschakeld worden op hernieuwbare energie. Hoever staat Afrika? We vroegen het aan Pépin Tchouate Heteu, expert duurzame energie in Afrika.

6 gevaren die onze oceanen bedreigen (9 juni 2017)
Onze impact op de planeet wordt schrikbarend groot. Ook de oceanen kreunen onder onze tomeloze voortvarendheid. Een beknopt overzicht geeft een idee wat de gevolgen zijn voor dier en plant, en uiteindelijk ook wat de gevolgen zijn voor onszelf. Conclusie: hoog tijd om het roer om te gooien!

Het ‘wonder’ van Parijs (1 april 2016)
Op 12 december 2015 schaarden alle 195 lidstaten van de VN zich in Parijs achter een ambitieus klimaatakkoord. Maar wat staat er precies in? En kunnen we nu echt de opwarming van de aarde tegengaan?