Prijs en leveringstermijn

 

De  prijs van de paspoorten (PDF, 165.17 KB) die de Belgische gemeentebesturen afgeven, varieert afhankelijk van:

 1. het aantal pagina’s (32 of 64)
 2. de leeftijd van de aanvrager (minderjarig/meerderjarig)
 3. de aanvraagprocedure (normaal, dringend of superdringend)
 4. een eventuele gemeentetaks.

 
Wanneer en hoe ontvangt u uw paspoort?

 • In  GEWONE (PDF, 167.44 KB) procedure: uw paspoort zal uiterlijk de 5e werkdag volgend op de dag van aanvraag geleverd worden aan het gemeentebestuur waar u de aanvraag hebt ingediend. Als u bij de aanvraag een gsm-nummer of e-mailadres hebt opgegeven, ontvangt u een sms of e-mail zodra het paspoort klaarligt.
   
 • In  DRINGENDE (PDF, 169.39 KB) procedure: een paspoort waarvoor de aanvraag vóór 15u wordt doorgestuurd, zal de volgende werkdag geleverd worden aan het gemeentebestuur waar u de aanvraag hebt ingediend. Meer informatie is verkrijgbaar bij uw gemeentebestuur.
   
 • In  SUPERDRINGENDE (PDF, 191.46 KB) procedure: een paspoort, waarvoor de aanvraag van maandag tot vrijdag vóór 15u00 wordt doorgestuurd, wordt 4u30 later, nog dezelfde dag, geleverd aan het loket in de Koloniënstraat 11 in 1000 Brussel (vlak bij het Centraal Station). U kan de aanvraag indienen bij het gemeentebestuur waar u bent ingeschreven of rechtstreeks bij het loket in de Koloniënstraat (betaling enkel via kaart).

  Een paspoort dat wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure, ofwel bij het loket aan de Koloniënstraat (tussen 08u30 en 12u15), ofwel bij uw gemeentebestuur (tijdens de openingsuren), zal de volgende werkdag vanaf 10u00 (dus op maandag, behalve indien feestdag) beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat. Meer informatie is verkrijgbaar bij uw gemeentebestuur.

In principe moet u uw paspoort persoonlijk gaan afhalen. Als u wenst dat iemand anders het paspoort komt afhalen, moet u daartoe een volmacht geven. U kunt gebruikmaken van het door de gemeente gebruikte model of van  dit document (DOCX, 38.1 KB).

 
Opgelet

Deze termijnen zullen waarschijnlijk langer zijn voor Belgen ingeschreven  in een ambassade of consulaat en die hun aanvraag in een Belgische gemeente indienen. De leveringstermijn begint maar te lopen na goedkeuring (in het informaticaprogramma) van de consulaire post waar ze zijn ingeschreven. Dat is de reden waarom die Belgen geen paspoort in superdringende procedure kunnen aanvragen.