Spoedeisend geval

 
U bent in België en u moet spoedig kunnen vertrekken?

In dat geval kan u:

  1. Ofwel een paspoort aanvragen in  DRINGENDE (PDF, 169.39 KB) procedure bij uw gemeentebestuur. Uw paspoort zal er de volgende werkdag volgend op uw aanvraag  worden geleverd, op voorwaarde dat ze werd ingediend en verstuurd vóór 15u (indien u in het buitenland woont, moet uw consulaire beroepspost van inschrijving de aanvraag gecontroleerd en goedgekeurd hebben vóór 15u, zodat de aanvraag naar de producent kan vertrekken).

 

  1. Ofwel een paspoort aanvragen in superdringende procedure
    1. bij uw gemeentebestuur tijdens de openingsuren of op afspraak,
    2. bij het loket in de Koloniënstraat 11 in 1000 Brussel (vlak bij het Centraal Station), van maandag tot vrijdag (08u30 tot 15u45) en zaterdagvoormiddag (08u30 tot 12u15). Betaling is enkel mogelijk met kaart.

Uw paspoort, aangevraagd in superdringende procedure zal 4u30 later, nog dezelfde dag, worden geleverd bij het loket aan de Koloniënstraat 11 in 1000 Brussel (ook als u de aanvraag ingediend hebt bij de gemeente), op voorwaarde dat uw aanvraag werd ingediend en verzonden vóór 11.00.

Een paspoort dat wordt aangevraagd in superdringende procedure na 11.00 uur of op zaterdag, ofwel bij het loket aan de Koloniënstraat (tussen 08u30 en 12u15), ofwel bij uw gemeentebestuur, zal de volgende werkdag vanaf 8u30 beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.

Deze procedure is niet toegankelijk voor Belgen die hun woonplaats in het buitenland hebben.

 

Een paspoort dat via een dringende of superdringende procedure wordt aangevraagd, is duurder dan één aangevraagd via een gewone procedure.  Prijstabel (PDF, 165.17 KB) Belgische paspoorten.

 
U bent in België en moet spoedig kunnen vertrekken om humanitaire redenen?

Van maandag 08u30 tot vrijdag 19u45 richt u zich tot uw gemeente of het spoedloket in de Koloniënstraat om een paspoortaanvraag in te dienen in dringende of superdringende procedure.

In de weekends en op feestdagen kan de FOD Buitenlandse Zaken u, in enkele gevallen, een voorlopig paspoort afgeven. De voorwaarden voor het verkrijgen van een voorlopig paspoort zijn echter heel strikt en zo’n paspoort wordt slechts bij wijze van uitzondering afgegeven. Gelieve zeker in dit  document (PDF, 176.2 KB) na te gaan of u er recht op heeft en de opgegeven aanvraagprocedure te volgen.

 
U bent in het buitenland en moet naar België terugkeren of dringend reizen?

U bent op vakantie in het buitenland en u bent uw Belgisch reisdocument (paspoort of identiteitskaart) verloren of het werd gestolen? U hebt een document nodig om naar België terug te keren? U verblijft in het buitenland en moet dringend kunnen vertrekken (naar België of een ander land)?

Onze ambassades en consulaten kunnen, onder bepaalde voorwaarden, een voorlopig paspoort afgeven om u te helpen. Dit voorlopig paspoort heeft een beperkte geldigheidsduur en kan in tegenstelling tot een gewoon paspoort niet worden gebruikt om naar alle landen te reizen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belgische vertegenwoordiging die bevoegd is voor de plaats waar u zich bevindt.