Afghanistan

kaart Afghanistan

 

Laatste update

Alle reizen naar Afghanistan worden volledig afgeraden. Zou u toch een reis naar dit land ondernemen, dan is het absoluut noodzakelijk advies te vragen aan de Belgische ambassade in Islamabad (Pakistan) en ze op de hoogte brengen van uw aankomst en verplaatsingen in het land.

Het geweld tegen buitenlanders neemt recent nog toe in Afghanistan. Terroristische groepen viseren vooral westerlingen in het land. Daarom zijn alle reizen naar Afghanistan heel risicovol. Er zijn geen veilige zones meer. De toestand in Kaboel is erg gespannen.

Het geweld gaat in 2017 en 2018 onverminderd voort in alle delen van het land. Enkele voorbeelden: een zelfmoordaanslag tegen een registratiecentrum voor parlementsverkiezingen in Kabul op 22 april 2018, een aanslag met een ambulance 27/01/2018 in de diplomatieke wijk in Kaboel waarbij meer dan 100 doden en minstens 160 gewonden vielen, een aanslag op een bureau van de ngo ‘Save the Children’ in Jalalabad op 24/01/2018 met enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg, een terroristische aanval op 20/01/2018 door enkele schutters op het Intercontinental Hotel in Kaboel met meer dan 20 dodelijke slachtoffers, een bomaanslag op een cultureel centrum in Kaboel op 28/12/2017 waarbij minstens 20 doden en meer dan 100 gewonden vielen, verschillende aanslagen in het najaar van 2017 en begin 2018 tegen leger- en politieposten met tientallen doden als gevolg, een terroristische aanval in het district Sayad in de noordelijke provincie Sar-e-Pul op 5/08/2017 met 50 dodelijke slachtoffers, een zelfmoordaanslag tegen de militaire luchthaven van Bagram op 3/08/2017, een aanslag te Kandahar op 2/08/2017, een aanslag op 1/08/2017 tegen een moskee in Herat, een aanslag op de Iraakse ambassade te Kaboel op 31/07/2017, een aanval van de Taliban op 24/07/2017 op een hospitaal te Taywara in de centrale provincie Ghor. De explosie van een bomauto te Kaboel op 24/07/2017 veroorzaakte 24 doden en 42 gewonden.

Bij een aanslag op 31/05/2017 in de diplomatieke wijk te Kaboel vielen er meer dan 150 doden en 300 gewonden toen een vrachtwagen gevuld met springstof ontplofte in de nabijheid van de Duitse ambassade. Het was de zwaarste aanslag in de Afghaanse hoofdstad sinds 2001.
Tijdens een terroristische aanval op een guesthouse van een Zweedse ngo in Kaboel op 20/05/2017 werden een Duitse ontwikkelingshelpster en een Afghaanse bewaker gedood en een Finse medewerkster ontvoerd.

Tijdens de eerste twee weken van mei 2017 werd hevig gevochten nabij de noordelijke stad Kunduz.

Op 3/05/2017 blies een zelfmoordterrorist zich op te Kaboel toen een Amerikaans konvooi voorbij reed. Daarbij vielen 8 doden en 28 gewonden. De aanslag vond plaats in de wijk van de Amerikaanse ambassade en het hoofdkwartier van de NAVO.

Bij een terroristische aanval op een Afghaanse legerbasis in de buurt van Mazar-e-Sharif op 21/04/2017 vielen er meer dan 160 dodelijke slachtoffers.

Minstens 11 burgers kwamen om in de zuidelijke provincie Helmand tussen Nawa en Lashkar Gah toen een bom langs de rand van de weg explodeerde op 15/04/2017.

Een zelfmoordaanslag nabij het Ministerie van Defensie te Kaboel op 12/04/2017 maakte 5 dodelijke slachtoffers.

Op 8/03/2017 doodden terroristen die als dokters verkleed waren 38 personen in een hospitaal te Kaboel. Bij die aanval vielen ook nog 70 gewonden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening beter te organiseren, raden wij ook u ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be. Gezien de bijzonder slechte veiligheidssituatie in Afghanistan, en de afwezigheid van een Belgische diplomatieke post in Kaboel, is consulaire bijstand heel moeilijk, zo niet onmogelijk te verzekeren.

Mocht er zich tijdens uw verblijf in Afghanistan een onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van u verwacht dat u zo spoedig mogelijk contact opneemt met de Belgische ambassade in Islamabad en tevens uw gezinsleden of naaste vrienden in België van uw toestand inlicht en geruststelt.

 

Description

Algemene veiligheid

De veiligheidssituatie in Afghanistan is uiterst problematisch, zeker na de terugtrekking van het gros van de NAVO/ISAF-troepen begin 2015. Het land gaat momenteel door een belangrijke politieke, economische en veiligheidstransitie.

De dreiging van terroristische en misdadige acties tegenover buitenlanders is zeer hoog. Gehele zones van het land, stedelijke agglomeratie inbegrepen, ervaren het geweld van de gewapende opstandelingen tegen de Afghaanse en de  internationale veiligheidskrachten. Het conflict veroorzaakt meer dan duizend doden elk jaar. Het gevaar kan de vorm aannemen van bomaanslagen, zelfmoordaanvallen, ontvoeringen, gewapende confrontaties, aanvallen langs de wegen, tegen ngo's, internationale organisaties, privé-ondernemingen en mensen die zich per toeval in de omgeving bevinden.

De buitenlanders moeten zich tegen elk soort criminaliteit beschermen. Er is immers niet alleen het geweld van de gevechten tussen de gewapende oppositie en de regeringskrachten. Het kan eveneens gaan om politieke of criminele ontvoeringen. Al deze vormen van criminaliteit houden trouwens vaak verband met illegale handel en smokkel, met name de drughandel.

Belgische burgers die worden tewerkgesteld door multilaterale organisaties (VN en haar agentschappen, Europese Unie, NAVO, ontwikkelingsagentschappen) zijn onderworpen aan het veiligheidsprotocol van deze organisaties en dienen zich hier strikt aan te houden.

Gewone diefstallen en roofovervallen kunnen af en toe in de stadscentra, de winkelcentra, de banken geldautomaten) en de plaatsen die regelmatig door de buitenlanders worden bezocht plaatsvinden.

Er is een groot risico op ontvoeringen in heel het land.

De risico's in verband met de aanwezigheid van mijnen en niet-ontplofte munitie blijven bestaan in verschillende zones van het Afghaanse grondgebied. Het wordt compleet afgeraden om over land te reizen.

 
Kaboel

De veiligheid in Kaboel blijft problematisch. Sinds 2014 is er een golf van (zelfmoord)aanslagen in de stad, waarbij regematig buitenlanders gevisserd worden. Het risico op aanvallen en aanslagen, zowel op de Afghaanse overheden, de buitenlandse strijdkrachten, als op plaatsen waar de westerse aanwezigheid zichtbaar is, blijft bijzonder groot.Ook burgers vormen een doelwit.

De plaatsen die regelmatig door de buitenlanders worden bezocht (supermarkten en bepaalde restaurants) kunnen het doelwit van een aanval zijn. Vooral de luchthaven van Kaboel is een doelwit. Ook beveiligde compounds kunnen aangevallen worden. Verplaatsingen tijdens de nacht moeten absoluut vermeden worden.

Verplaatsingen overdag moeten onder begeleiding gebeuren, liefst door een escorte.

Een verblijf in Kaboel door leden van officiële instanties en van internationale of humanitaire organisaties in het kader van hun zending is enkel denkbaar op voorwaarde elementaire veiligheidsregels na te leven (kennis van de bezochte plaatsen en mensen, permanente bewaking van de woonplaats, planning van de verplaatsingen, begeleiding en opvang, enz).

 
De provincies

Er zijn geen veilige provincies meer. Er vinden vooral gevechten en aanvallen plaats in de provincies van het zuiden, het oosten en het centrum maar ook van het noorden en, sinds kort, van het westen van het land.

Sommige reisagentschappen bieden nog steeds reizen aan naar Bamiyan, Herat en de Panjshirvallei. Deze zijn compleet af te raden omwille van het ontvoeringsgevaar en het risico op terroristische aanvallen.

Het grensgebied met Pakistan is extreem gevaarlijk, onder andere door de regelmatige militaire operaties tegen militante groeperingen.