Albanië

kaart Albanië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

Na een piek van besmettingen in februari 2021 is de situatie nu aan de betere hand. Waakzaamheid blijft echter geboden. 

Er zijn momenteel geen bijzondere inreisbeperkingen voor Albanië in verband met Covid-19.  Let er echter wel op dat u voor terugreis naar België nog steeds een PLF formulier dient in te vullen.  Indien de coronasituatie in Albanië zou verslechteren is het steeds mogelijk dat u voor terugkeer naar België om een coronacertificaat of negatieve PCR test zal worden gevraagd.

Indien u zich in Albanië bevindt, dan raden wij u aan om de situatie in de media te volgen, de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en de toepasselijke voorzorgs- en preventiemaatregelen na te leven. Men moet een mondmasker dragen bij het betreden van de publieke ruimte. 

De COVID-19-maatregelen in Albanië worden regelmatig aangepast. Voor de actuele stand van zaken kan u volgende site raadplegen: https://coronavirus.al/ (in het Albanees)

De FOD Volksgezondheid in België heeft een site gewijd aan het Coronavirus: www.info-coronavirus.be/nl.    

In Albanië kan ondanks bepaalde veiligheidsrisico’s doorgaans veilig gereisd worden, voor zover de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden.  Zo is het voor bezoekers aangeraden om zich uit de buurt van manifestaties te houden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Criminaliteit

De Albanese bevolking is over het algemeen zeer gastvrij, in het bijzonder tegenover buitenlandse bezoekers.  Waakzaamheid blijft echter geboden met betrekking tot kleine criminaliteit. Over het algemeen komt  zakkenrollen en gauwdiefstal vooral voor in de steden en de andere toeristische trekpleisters. Dit geldt eveneens voor het openbaar vervoer (bussen en stations). Waakzaamheid is geboden en de reiziger wordt aangeraden waardevolle zaken verborgen te dragen of - indien mogelijk - in de kluis van hun hotel te bewaren. Kopieën van identiteitspapieren kunnen van pas komen in geval van verlies of diefstal. Bedelaars kunnen soms zeer hardnekkig zijn, maar gewelddadigheid komt weinig voor.

Wapenbezit is algemeen verbreid en sporadisch zijn er gewelddadige episodes en schietpartijen. Deze zijn evenwel niet specifiek tegen buitenlanders gericht.

Bezoekers worden geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.

Volg het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naar toe reist bijvoorbeeld via de (sociale) media.

 
Nuttige nummers

Wegpolitie: 126
Noodnummer politie: 129
Brandweer: 128
Medisch noodnummer: 127