Angola

Kaart Angola

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Angola wordt ten zeerste afgeraden.

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Een nationaal rampenplan werd afgekondigd om de covid-19 pandemie te bestrijden. De grenzen blijven gesloten hoewel sommige commerciële vluchten van en naar Angola geleidelijk aan zijn hervat. Het betreden en verlaten van het grondgebied is toegestaan in volgende specifieke gevallen:

 • De terugkeer naar hun grondgebied van Angolese staatsburgers en buitenlanders die in Angola wonen;
 • Buitenlandse professionals die een dienst verlenen in Angola;
 • Buitenlandse burgers met een werkvisum;
 • terugkeer van buitenlanders naar de landen van herkomst;
 • Officiële reizen;
 • Humanitaire hulp;
 • Medische noodgevallen;
 • Technische tussenstops;
 • Diplomatiek en consulair personeel;

Alle personen die behoren tot de categorieën die het recht hebben om Angola binnen te komen, moeten een RT-PCR-test uitvoeren binnen de 72 uur voor hun vertrek naar Angola. Het is belangrijk deze deadline nauwgezet te respecteren om te voorkomen dat u de toegang tot  het vliegtuig wordt geweigerd.

Een online reisregistratieformulier moet door de reiziger worden ingevuld binnen de 72 uur voor vertrek naar Angola. Het is beschikbaar op het volgende adres : https: www.COVID19.gov.ao/

Tenslotte moet ook een document met betrekking tot de quarantaine, dat tijdens de vlucht wordt uitgedeeld, worden ingevuld en bij aankomst in Luanda worden  ingediend bij de Angolese autoriteiten. De quarantaine is verplicht. Het kan thuis gedaan worden en eindigt na het uitvoeren van een serologische test (een “snelle test”) op de 7de dag na het begin van de quarantaine.

Houd er rekening mee dat een negatieve RT-PCR-test, uitgevoerd binnen de 72 uur voor vertrek, vereist is om aan boord te gaan van een vliegtuig dat vertrekt vanuit Angola zelfs indien het land van bestemming dit niet vereist.

Alle personen die van en naar Angola reizen worden aangeraden om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om hun reis goed voor te bereiden.

De provincie Luanda blijft onder cordon sanitaire. Het is mogelijk om zonder toestemming vanuit Luanda naar de andere provincies te reizen, maar men moet binnen de 72 uur voor vertrek een “snelle” serologische test laten uitvoeren, waarvan het resultaat negatief dient te zijn.

Het dragen van een mondmasker in alle openbare ruimtes, open of gesloten, in alle openbare instellingen, in scholen en op het openbaar vervoer is verplicht.

 

Als u tot een van deze uitzonderingsgevallen behoort en u naar Angola reist, registreer u op https://travellersonline.diplomatie.be

en informeer dan de Belgische Ambassade in Luanda door een e-mail te sturen naar het adres luanda@diplobel.fed.be

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Als gevolg van de Covid-19 epidemie zijn de landgrenzen gesloten en zijn er minder regelmatige commerciële luchtvaartverbindingen met de rest van de wereld. De economie heeft enorm geleden onder deze crisis en de armoede is in het hele land toegenomen. Het is mogelijk dat de criminaliteit in komende maanden zal toenemen, hoewel er tot op heden geen problemen met expats in die zin werden gemeld.

De afbouwstrategie is begonnen met een versoepeling van de maatregelen die in maart 2020 waren ingevoerd, maar covid-19 blijft wel aanwezig in het land. Het is daarom belangrijk om sociale afstand te respecteren en aandacht te besteden aan hygiënemaatregelen.


Criminaliteit

Angola, en meer bepaald de hoofdstad Luanda, lijdt onder toenemende gewelddadige criminaliteit die vrij algemeen is verspreid. Het is aangeraden om zich vanaf de aankomst op de luchthaven te laten begeleiden door vertrouwenspersonen en een veilig logement te kiezen.

Het is ten zeerste aangeraden om zich slechts overdag te verplaatsen in de stad. Het is af te raden om zich te voet te verplaatsen in Luanda, zowel overdag als 's avonds en 's nachts. Bij verplaatsingen met de wagen dient men ramen en deuren goed te sluiten. De reizigers moeten heel voorzichtig tijdens de verplaatsingen ’s avonds en ’s nachts. Het wordt ook aanbeloven om zeer voorzichtig te zijn als geld bij de bank, aan een geldautomaat of bij een wisselkantoor moet worden opgenomen.

In geval van verplaatsingen in het binnenland is het aan te raden om waar mogelijk het vliegtuig te nemen (zie ook info “luchtvaart”). Verplaatsingen over de weg blijven in sommige afgelegen gebieden gevaarlijk vanwege mijnenvelden en niet geëxplodeerde munitie langsheen de wegen. Elke verplaatsing over de weg naar het binnenland vergt een gedegen voorbereiding en het is aan te raden om dergelijke verplaatsingen omwille van de veiligheid en bijstand te ondernemen met meerdere voertuigen.