Angola

Kaart Angola

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

Alle niet-essentiële reizen naar Angola worden afgeraden.

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

Een nationaal rampenplan werd afgekondigd om de covid-19 pandemie te bestrijden. De grenzen blijven gesloten behalve in de volgende bepaalde specifieke gevallen :

  • De terugkeer naar Angola van nationale en buitenlandse residenten;
  • De terugkeer van buitenlanders naar hun land van herkomst;
  • Officiële reizen;
  • Humanitaire hulp;
  • Medische noodgevallen;
  • Binnenkomst en vertrek van diplomatiek en consulair personeel;
  • Binnenkomst van buitenlandse specialisten voor specifieke taken.

Alle personen die behoren tot de uitzonderingsgevallen en dus de mogelijkheid hebben om  Angola binnen te komen, zullen zich bij de luchtvaartmaatschappij en bij de Angolese autoriteiten moeten informeren over het verkrijgen van vergunningen die nodig zijn om het land te kunnen binnenkomen. Het is daarbij noodzakelijk om een PCR-test uit te voeren om na te gaan of men al dan niet Covid-19 heeft, maximaal 72u voor vertrek naar Angola.

Vanaf 15 augustus 2020:

Voor de Angolese burgers en voor de buitenlanders die in Angola verblijven, is thuisquarantaine, gevolgd door een PCR-test (op kosten van de reiziger) verplicht. De test kan worden gedaan vanaf de 7e dag van de quarantaine. De overheid  bepaalt of de voorwaarden voor het uitvoeren van quarantaine thuis, voldoende gegarandeerd zijn  (inclusief de voorwaarde van het bewaren van fysieke afstand tot andere bewoners van de woning).

De reiziger in thuisquarantaine moet een verantwoordelijkheidsverklaring ondertekenen en mag zijn/haar quarantaine pas beeindigen nadat hij/zij een negatief resultaat bij de PCR-test heeft bekomen  en toestemming heeft gekregen van de bevoegde autoriteiten om de quarantaine af te ronden. Bij overtreding van de quarantaine kan een boete worden opgelegd. Buren hebben de plicht om elke overtreding van de thuisquarantaine te melden.

Voor de buitenlandse reizigers die niet resideren in Angola of voor de personen die niet voldoende kunnen beantwoorden aan de voorwaarden om de quarantaine thuis  uit te voeren, is institutionele quarantaine verplicht.

 Houd er rekening mee dat er geen commerciële luchtverbinding is tussen Angola en Europa. Momenteel bestaan er alleen humanitaire vluchten tussen Angola en Frankrijk en tussen Angola en Portugal, uitgevoerd door TAP, Taag en Air France. Neem voor meer informatie over deze vluchten contact op met de TAP-, Taag of Air France-kantoren in Luanda via e-mail of telefoon.  

De provincie Luanda en het district Cazengo in de provincie Cuanza Norte staan onder cordon sanitaire. Toestemming van de Angolese autoriteiten is vereist voor het verlaten van en terugkeren naar deze provincies, die momenteel afgesloten zijn van de rest van het land. 

De huidige ramptoestand beperkt de verplaatsingen, de werktijden en de openingstijden van winkels en restaurants zijn beperkt.

 

Als u tot één van deze uitzonderingsgevallen behoort en u naar Angola reist, informeer dan de Belgische Ambassade in Luanda door een e-mail te sturen naar het adres luanda@diplobel.fed.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Als gevolg van de Covid-19 epidemie zijn de landgrenzen gesloten en zijn er geen regelmatige commerciële luchtvaartverbindingen meer met de rest van de wereld. De economie heeft enorm geleden onder deze crisis en de armoede is in het hele land toegenomen. Het is mogelijk dat de criminaliteit in komende maanden zal toenemen, hoewel er tot op heden geen problemen met expats in die zin werden gemeld.

De afbouwstrategie is begonnen met een versoepeling van de maatregelen die in maart 2020 waren ingevoerd, maar covid-19 blijft wel aanwezig in het land. Het is daarom belangrijk om sociale afstand te respecteren en aandacht te besteden aan hygiënemaatregelen.


Criminaliteit

Angola, en meer bepaald de hoofdstad Luanda, lijdt onder toenemende gewelddadige criminaliteit die vrij algemeen is verspreid. Het is aangeraden om zich vanaf de aankomst op de luchthaven te laten begeleiden door vertrouwenspersonen en een veilig logement te kiezen.

Het is ten zeerste aangeraden om zich slechts overdag te verplaatsen in de stad. Het is af te raden om zich te voet te verplaatsen in Luanda, zowel overdag als 's avonds en 's nachts. Bij verplaatsingen met de wagen dient men ramen en deuren goed te sluiten. De reizigers moeten heel voorzichtig tijdens de verplaatsingen ’s avonds en ’s nachts zijn. Het wordt ook aanbeloven om zeer voorzichtig te zijn als geld bij de bank, aan een geldautomaat of bij een wisselkantoor moet worden opgenomen.

In geval van verplaatsingen in het binnenland is het aan te raden om waar mogelijk het vliegtuig te nemen (zie ook info “luchtvaart”). Verplaatsingen over de weg blijven in sommige afgelegen gebieden gevaarlijk vanwege mijnenvelden en niet geëxplodeerde munitie langsheen de wegen. Elke verplaatsing over de weg naar het binnenland vergt een gedegen voorbereiding en het is aan te raden om dergelijke verplaatsingen omwille van de veiligheid en bijstand te ondernemen met meerdere voertuigen.