Argentinië

 

Laatste update

 

   

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Argentinië per Decreet 260/2020 en verlengd bij Decreet 167/2021 tot 31 december 2021.

  Decreet 455/2021 heeft Decreten 287/2021 en 334/2021 tot 06/08/2021 verlengd. De verschillende lokaliteiten van het land zijn in zones van laag risico, gemiddeld risico, hoog risico of in epidemiologische en gezondheidswaarschuwing geklasseerd. U vindt de evoluerende classificatie hier.

  U vindt de maatregelen die van toepassing zijn per type zone hier (Decreet 287/2021) en de meer beperkende maatregelen hier (Decreet 334/2021).

   

  CIUDAD AUTÓNOMA DE BUENOS AIRES (CABA)

  De maatregelen die van kracht zijn in de Ciudad Autónoma de Buenos Aires vindt u hier.

   

  INGANG TOT HET LAND

  De onderstaande informatie met betrekking tot toelatingseisen voor Argentinië is louter indicatief. We herinneren u eraan dat alleen de Argentijnse overheden u volledige en up-to-date informatie kunnen verstrekken over de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied (contactformulier).

  Alleen Argentijnen, buitenlandse residenten (met geldige DNI), buitenlanders die uitdrukkelijk geautoriseerd zijn door de Dirección Nacional de Migraciones en passagiers op doorreis in de internationale zone voor minder dan 24 uur mogen binnenkomen. De ingang van directe familieleden onder bepaalde voorwaarden is opgeschort. De ingang van directe familieleden onder bepaalde voorwaarden is opgeschort.

  Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Argentijnse Ambassade in het land waar u woont (Ambassade van Argentinië in Brussel).

  De sanitaire toelatingsvoorwaarden:

  1. Een elektronische beëdigde verklaring op eer binnen 48 uur vóór de reis invullen (vergeet niet om een af​​gedrukte versie mee te nemen);
  2. Een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor de reis voorleggen. Personen die besmet geweest zijn met Covid-19 in de 90 dagen voorafgaand aan de binnenkomst in het land dienen geen negatieve PCR-test voor te leggen. Deze laatste zullen daarentegen de resultaten van de diagnostische tests voor SARS-CoV-2 moeten voorleggen en het medische ontslag meer dan tien dagen na genoemde diagnose moeten toevoegen;
  3. Bij aankomst in Argentinië zal een tweede SARS-CoV-2 test worden afgenomen;
  4. Een quarantaine van 7 dagen uitzitten, waarbij op de 7de dag een derde SARS-CoV-2 test moet worden afgenomen als voorwaarde voor het afronden van de quarantaine;
  5. Voor niet residenten, een medische verzekering die COVID-19 dekt voorleggen;
  6. De Argentijnse overheden verplichten ook om de Cuidar”-app gedurende de eerste 14 dagen te gebruiken (enkel mogelijk als u in het bezit van een DNI bent).

  Mensen die bij aankomst een negatief resultaat krijgen van de uitgevoerde test, moeten gedurende 7 dagen vanaf het nemen van het monster van de test die wordt uitgevoerd bij binnenkomst in het land een verplichte quarantaine uitvoeren op de plaatsen die de provinciale autoriteiten of de Ciudad Autónoma de Buenos Aires hiervoor hebben aangewezen.

  Mensen die bij aankomst een positief resultaat krijgen van de uitgevoerde test, moeten een PCR-test uitvoeren voor genomische sequencing. Bovendien moeten deze mensen en hun "nauwe contacten" een quarantaine respecteren op de door de nationale autoriteiten voorziene plaatsen.

  De kosten van de tests alsmede het verblijf op de door de nationale of provinciale autoriteiten bepaalde plaatsen, indien van toepassing, zijn voor rekening van de reiziger.

  • Informatie voor CABA hier;
  • Informatie voor de Provincie van Buenos Aires hier.

  Meer informatie over toelatingseisen voor Argentinië hier.

  Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Argentijnse Ambassade in het land waar u woont (Ambassade van Argentinië in Brussel).

  De enige toegangspunten zijn de luchthaven Ezeiza, de luchthaven San Fernando, de luchthaven Jorge Newbery en de Buquebus-terminal in de haven van Buenos Aires aangezien de landgrenzen gesloten zijn (uitzonderingen, zie hier).

  Internationale vluchten van en naar Europa worden georganiseerd, maar de frequenties zijn sterk verlaagd. Een beperkt dagelijks quotum van passagiers die het land mogen binnenkomen, heeft een sterke impact op de beschikbare vluchten.

  Reguliere lijnvluchten naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk, Turkije en de landen van het Afrikaanse continent alsook degene vanuit Brazilië, Chile en Indië zijn opgeschort. Gelieve de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen te raadplegen voor meer details.

   

  CIRCULATIE BINNEN HET LAND

  Decreten 287/2021 en 334/2021 verlengd door Decreet 455/2021 voorzien in verschillende circulatiebeperkingen.

  Gelieve er rekening mee te houden dat elke provincie bovendien zijn eigen beperkingen en toelatingseisen heeftSommige hebben hun toeristische activiteiten opgeschort. We raden aan ook de websites van de provinciale en lokale overheden te raadplegen.

  De Argentijnse overheden hebben ook een website voor (binnenlands) toerisme gedurende de pandemie ontwikkeld.

   

  UITGANG VAN HET LAND

  Om naar de Internationale Luchthaven van Ezeiza te gaan, moet u in het bezit van de bevestiging van uw terugvlucht, uw elektronische beëdigde verklaring van vertrek (die binnen de 48u voor de reis ingevuld dient te zijn) en, als u zich verplaatst terwijl circulatiebeperkingen van kracht zijn (zie hierboven), een “Certificado Único Habilitante para Circulación”. Met betrekking tot dit laatste, gelieve in de rubriek "Observaciones" alle relevante informatie over uw reis te vermelden. U kunt uw reisvergunning een paar uur na het indienen van uw aanvraag downloaden. Als u met de bus of auto reist en verschillende provincies moet doorkruisen, vergeet niet de beperkingen en toegangsvereisten die specifiek zijn voor elke provincie na te kijken. Meer informatie hier. Vergeet niet om gedrukte versies van de verschillende documenten mee te nemen.

   ***

  Als u symptomen ondervindt die compatibel zijn met Covid-19, neem dan telefonisch contact op met de medische diensten (ga niet rechtstreeks naar het ziekenhuis) en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

  Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid.

  Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

   

  We raden alle Belgische reizigers in Argentinië die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

  De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

  Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires en elders in het land tijdeljik kunnen lamleggen. Reizigers worden verzocht hiermee rekening te houden bij het uitwerken van hun reisplannen (geblokkeerde toegang tot de luchthaven, verstoord busverkeer, etc.).

  Op zondag 27 oktober 2019 vinden in Argentinië presidentsverkiezingen plaats, met een eventuele tweede ronde voorzien op 24 november 2019. Naar aanleiding van deze verkiezingen is het waarschijnlijk dat er in de week voorafgaand en de weken nadien meer en grotere manifestaties plaatsvinden. Gezien de huidige economische situatie is een plaatselijke en kortstondige ontsporing niet onmogelijk, en er wordt dan ook sterk aangeraden om uit de buurt van deze manifestaties te blijven.
   
   
  Criminaliteit

  Gauwdiefstal, agressie en (on)gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit.

  In Buenos Aires is waakzaamheid geboden in alle wijken. Het is aangeraden om in de toeristische wijken te blijven. Vermijd de zuidelijke wijken van de stad en de stadsranden, waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Vooral in de toeristische wijk "La Boca" of in San Telmo tijdens de zondagsmarkt, is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, aangezien hier steeds meer zakkenrollers voorkomen. Het wordt ten zeerste afgeraden om op wandel te gaan in de sloppenwijken of "villas miserias" van Buenos Aires.

  Toeristen in Buenos Aires die geconfronteerd worden met veiligheidsproblemen kunnen een hulpsysteem raadplegen dat speciaal is toegewijd aan toeristen.

  Politiebureau voor toeristen (Comisaría del Turista): Av. Corrientes 436, C1043AAR  Buenos Aires.
  Tel.: (+54 9 11) 5050 3293 / 9260 (meertalig)
  E-mail: serv.turista@gmail.com   

  Bureau voor de bescherming van toeristen (Defensoría del Turista): Av. Pedro de Mendoza 1835, C1169AAC Buenos Aires, in de wijk van 'La Boca' (maar beschikken ook over andere contactpunten in de hoofdstad)
  Tel.: +54 11 4302-7816
  E-mail: turista@defensoria.org.ar
  Site web: www.defensoriaturista.org.ar

   
  Algemeen


  Het is aangeraden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op de hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Opzichtig gebruik van grote bedragen geld wordt eveneens afgeraden. Daarnaast moet men waakzaam zijn bij het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval wordt ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

  Veel overvallen worden immers gepleegd door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden wanneer er weerstand wordt geboden. Men moet in het bijzonder op de hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt, vervolgens wil helpen met schoonmaken en, intussen het slachtoffer besteelt.

  Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze gebruik van een moment van onoplettendheid bij de toerist om een verdovend middel (scopolamine, lokaal "burundanga" genoemd) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe.

  Overigens is het beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi tegen te houden op straat. Verschillende mobiele applicaties bieden de mogelijkheid om online een taxi te bestellen.

  Verder is het beter niet alleen door Argentinië te reizen. Daarbovenop is een basiskennis van het Spaans aangeraden (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, ook bij de autoriteiten).