Argentinië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/.
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Argentinië per Dekreet 260/2020.

Volgens Decreet 1033/2020, is de "preventieve en verplichte sociale afstand" van toepassing in het hele land

Het is raadzaam de websites van de lokale en provinciale overheden onder andere te raadplegen om op de hoogte te zijn van de lokaal geldende maatregelen. De onderstaande regels kunnen aan de lokale omstandigheden worden aangepast.

 • Mensen kunnen circuleren, werken en hun activiteiten uitoefenen zolang er tussen elke persoon een afstand van twee meter wordt aangehouden.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • Er wordt gevraagd de geldende hygiënemaatregelen zoals het desinfecteren van de handen en het hoesten in de plooi van de elleboog te respecteren, alsook ruimtes te ventileren en oppervlakken te  desinfecteren.
 • Alle economische, industriële, commerciële of dienstverlenende activiteiten moeten een door de bevoegde gezondheidsautoriteiten goedgekeurd werkingsprotocol hebben.
 • Sportieve en artistieke activiteiten zijn beperkt tot een maximum van 10 personen in gesloten ruimtes en een dichtheid van 1 persoon voor 2 m2 verkeersruimte.
 • Sociale bijeenkomsten in openbare ruimtes in de open lucht toegestaan, op voorwaarde dat mensen een minimumafstand van 2 meter tussen hen bewaren, een mondmasker dragen en de maatregelen respecteren die door de lokale autoriteiten zijn genomen.
 • Elke verplaatsing is verboden voor een persoon die wordt beschouwd als een "bevestigd geval" of een "vermoedelijk geval" van Covid-19.

De volgende activiteiten zijn verboden:

 • Culturele, sociale, recreatieve, religieuze, familiale of andere evenementen van meer dan 20 personen in gesloten ruimtes. Dezelfde beperking geldt voor privé openluchtruimten met openbare toegang en particuliere woningen.
 • Culturele, sociale, recreatieve of religieuze evenementen in openbare ruimtes in de open lucht voor meer dan 100 personen.
 • Sportactiviteiten in gesloten ruimtes met meer dan 10 deelnemers of waarbij de afstand van 2 meter niet gerespecteerd kan worden. 
 • Bioscopentheaters, nachtclubs en culturele centra.
 • Openbaar vervoer in het Grootstedelijk Gebied van Buenos Aires (AMBA) is voorbehouden aan gevallen voorzien in art. 11 van het Decreet of andere uitzonderingen, onder andere in het geval van dringende medische behandelingen. Deze personen dienen in het bezit te zijn van het “Certificado Único Habilitante para Circulación”.

De gedeeltelijke en geleidelijke hervatting van de lessen zal worden gecoördineerd door het Ministerie van Onderwijs waar de gezondheidssituatie het toelaat.

 

CIUDAD AUTÓNOMA DE BUENOS AIRES

 • Het gebruik van een mondmasker is verplicht in alle openbare ruimtes. Deze verplichting is ook van toepassing tijdens reizen met het openbaar vervoer of in het geval van privévervoer vanaf 2 personen alsook wanneer u zich begeeft in winkels en andere gesloten plaatsen die klanten/patiënten ontvangen.
 • Winkels zijn toegankelijk.
 • De terrassen en patio’s van restaurants kunnen klanten ontvangen, evenals binnenruimten maar met een beperkte capaciteit. Tafels zijn beperkt tot 8 personen buiten en 4 personen binnen.
 • Bankbalies zijn toegankelijk op afspraak. Sommige Western Union-agentschappen zijn ook open (mogelijke toegangsbeperkingen).
 • Notarissen (“escribanos”) en advocaten hebben hun werkzaamheden hervat.
 • Hotels zijn heropend.
 • Sociale bijeenkomsten van maximaal 20 personen in openbare of privé ruimtes zijn toegestaan, maar alleen buiten.
 • Het openbaar vervoer is aan personen en categorieën voorzien in art. 11 van het Decreet of andere uitzonderingen (in dit geval is een “Certificado Único Habilitante para Circulación” nodig) voorbehouden. De metro stopt alleen nog bij een beperkt aantal stations (meer informatie hier). De verschillende lijnen die de Ciudad de Buenos Aires (Retiro) verbinden met de Provincie Buenos Aires volgen dezelfde logica.
 • Toerisme: vanaf 08/12/2020 (bus, trein, boot en auto) en 15/12/2020 (vliegtuig), zullen reizigers bij aankomst aan een test worden onderworpen (kost: 2.500 ARS voor niet residerende buitenlanders). Quarantaine zal alleen verplicht zijn bij een positieve test. Er zal ook gevraagd worden om een ​​verklaring op eer in te vullen die specifiek voor Buenos Aires is. Meer informatie over toerisme hier.
 • U vindt de volledige informatie hier.

 

INGANG TOT HET LAND

De onderstaande informatie met betrekking tot toelatingseisen voor Argentinië is louter indicatief. We herinneren u eraan dat alleen de Argentijnse overheden u volledige en up-to-date informatie kunnen verstrekken over de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied (covideuropa@mrecic.gov.ar).

Argentinië kondigde de sluiting van haar grenzen aan tussen 25/12/2020 en 08/01/2021.

Alleen Argentijnen, buitenlandse residenten (met geldige DNI), buitenlanders die uitdrukkelijk geautoriseerd zijn door de Dirección Nacional de Migraciones en passagiers op doorreis in de internationale zone voor minder dan 24 uur mogen binnenkomen. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Argentijnse Ambassade in het land waar u woont.

De toelatingseisen worden nader toegelicht in Administratief Besluit 2252/2020. In het algemeen zijn de toegangsvoorwaarden als volgt (voor uitzonderingen verwijzen wij u naar de tekst van het Administratief Besluit).

 1. Een elektronische beëdigde verklaring op eer binnen 48 uur vóór de reis worden invullen (vergeet niet om een ​​gedrukte versie mee te nemen).
 2. Een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor de reis voorleggen.
 3. Een quarantaine van 10 dagen (beginnend vanaf de datum van de test) uitoefenen.
 4. Voor niet residenten, een medische verzekering die Covid-19 dekt voorleggen.

De Argentijnse overheden adviseren ook om de "Cuidar" -app binnen 48 uur na aankomst in het land te downloaden.

Meer informatie over toelatingseisen voor Argentinië hier en hier.

Internationale vluchten van en naar Europa worden georganiseerd. Gelieve de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen te raadplegen. Tussen 25/12/2020 en 08/01/2021 zijn vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, Australië, Denemarken, Italië en Nederland opgeschort. Deze lijst kan worden aangepast vanwege de gezondheidssituatie.

 

CIRCULATIE BINNEN HET LAND

Gelieve er rekening mee te houden dat elke provincie zijn eigen beperkingen en toelatingseisen heeft. Meer informatie hier.

De Argentijnse overheden hebben ook een website voor toerisme gedurende de zomerperiode ontwikkeld.

Interne vluchten en langeafstandsbussen worden geleidelijk hervat, maar het gebruik ervan is momenteel voorbehouden aan bepaalde categorieën mensen. Meer informatie hier.

Toeristen wier wettelijke verblijfsperiode is verstreken vanaf 17/03/2020 krijgen een verlenging van 270 dagen (Besluiten 1714/2020, 1923/2020, 2205/2020, 2434/2020, 2631/2020, 2916/2020, 3126/2020, 3323/2020, 3611/2020 et 3837/2020).

 

UITGANG VAN HET LAND

Om naar de Internationale Luchthaven van Ezeiza te gaan, moet u in het bezit van de bevestiging van uw terugvlucht, uw elektronische beëdigde verklaring van vertrek (die binnen de 48u voor de reis ingevuld dient te zijn) en een “Certificado Único Habilitante para Circulación”. Met betrekking tot dit laatste, gelieve in de rubriek "Observaciones" alle relevante informatie over uw reis te vermelden. U kunt uw reisvergunning een paar uur na het indienen van uw aanvraag downloaden. Als u met de bus of auto reist en verschillende provincies moet doorkruisen, vergeet niet de beperkingen en toegangsvereisten die specifiek zijn voor elke provincie na te kijken. Meer informatie hier. Vergeet niet om gedrukte versies van de verschillende documenten mee te nemen.

 ***

Als u symptomen ondervindt die compatibel zijn met Covid-19, neem dan telefonisch contact op met de medische diensten (ga niet rechtstreeks naar het ziekenhuis) en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid. Het Ministerie heeft ook een speciale Covid-19 applicatie ” Cuidar” ontwikkeld.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden alle Belgische reizigers in Argentinië, als u dit nog niet hebt gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires en elders in het land tijdeljik kunnen lamleggen. Reizigers worden verzocht hiermee rekening te houden bij het uitwerken van hun reisplannen (geblokkeerde toegang tot de luchthaven, verstoord busverkeer, etc.).

Op zondag 27 oktober 2019 vinden in Argentinië presidentsverkiezingen plaats, met een eventuele tweede ronde voorzien op 24 november 2019. Naar aanleiding van deze verkiezingen is het waarschijnlijk dat er in de week voorafgaand en de weken nadien meer en grotere manifestaties plaatsvinden. Gezien de huidige economische situatie is een plaatselijke en kortstondige ontsporing niet onmogelijk, en er wordt dan ook sterk aangeraden om uit de buurt van deze manifestaties te blijven.
 
 
Criminaliteit

Gauwdiefstal, agressie en (on)gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit.

In Buenos Aires is waakzaamheid geboden in alle wijken. Het is aangeraden om in de toeristische wijken te blijven. Vermijd de zuidelijke wijken van de stad en de stadsranden, waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Vooral in de toeristische wijk "La Boca" of in San Telmo tijdens de zondagsmarkt, is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, aangezien hier steeds meer zakkenrollers voorkomen. Het wordt ten zeerste afgeraden om op wandel te gaan in de sloppenwijken of "villas miserias" van Buenos Aires.

Toeristen in Buenos Aires die geconfronteerd worden met veiligheidsproblemen kunnen een hulpsysteem raadplegen dat speciaal is toegewijd aan toeristen.

Politiebureau voor toeristen (Comisaría del Turista): Av. Corrientes 436, C1043AAR  Buenos Aires.
Tel.: (+54 9 11) 5050 3293 / 9260 (meertalig)
E-mail: serv.turista@gmail.com   

Bureau voor de bescherming van toeristen (Defensoría del Turista): Av. Pedro de Mendoza 1835, C1169AAC Buenos Aires, in de wijk van 'La Boca' (maar beschikken ook over andere contactpunten in de hoofdstad)
Tel.: +54 11 4302-7816
E-mail: turista@defensoria.org.ar
Site web: www.defensoriaturista.org.ar

 
Algemeen


Het is aangeraden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op de hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Opzichtig gebruik van grote bedragen geld wordt eveneens afgeraden. Daarnaast moet men waakzaam zijn bij het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval wordt ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

Veel overvallen worden immers gepleegd door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden wanneer er weerstand wordt geboden. Men moet in het bijzonder op de hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt, vervolgens wil helpen met schoonmaken en, intussen het slachtoffer besteelt.

Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze gebruik van een moment van onoplettendheid bij de toerist om een verdovend middel (scopolamine, lokaal "burundanga" genoemd) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe.

Overigens is het beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi tegen te houden op straat. Verschillende mobiele applicaties bieden de mogelijkheid om online een taxi te bestellen.

Verder is het beter niet alleen door Argentinië te reizen. Daarbovenop is een basiskennis van het Spaans aangeraden (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, ook bij de autoriteiten).