Argentinië

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  TOEGANG TOT HET LAND

  De onderstaande informatie met betrekking tot toelatingsvoorwaarden voor Argentinië is louter indicatief. We herinneren u eraan dat alleen de Argentijnse overheden u volledige en up-to-date informatie kunnen verstrekken over de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied.

  Toegangsvoorwaarden voor Argentijnse onderdanen en buitenlandse residenten (met geldige DNI): zie hier.

  Toegangsvoorwaarden voor niet-residerende buitenlanders: zie hier.

  Niet-residerende buitelanders mogen Argentinië binnenkomen op voorwaarde dat ze sinds meer dan 14 dagen een volledige vaccinatie hebben voordat ze het land binnenkomen. Het bewijs van volledige vaccinatie moet geleverd worden door het officiële vaccinatiecertificaat van het land van vaccinatie voor te leggen.

  Niet-residerende buitenlanders zonder volledige vaccinatie mogen Argentinië om toeristische redenen NIET binnenkomen. Niet-residerende buitenlanders zonder volledige vaccinatie die om professionele redenen naar Argentinië moeten reizen, moeten een consulair certificaat van de Ambassade van Argentinië krijgen.

  Meer informatie over toegangsvoorwaarden voor Argentinië hier.

  Voor vragen over toegangsvoorwaarden voor Argentinië gelieve contact opnemen met de Argentijnse Ambassade bevoegd voor het land waar u woont (Ambassade van Argentinië in Brussel).

  Informatie over de momenteel geopende grensovergangen vindt u hier.

  CIRCULATIE BINNEN HET LAND

  Voor deelname aan bepaalde activiteiten is in het land een “pase sanitario” van toepassing. Meer informatie hier.

  De provincies en de Ciudad Autónoma de Buenos Aires (CABA) hebben soms specifieke beperkingen en toegangsvoorwaarden. Het is daarom raadzaam om u te informeren over de lokaal geldende maatregelen. Wij nodigen u uit om de websites van de provinciale en lokale overheden te raadplegen.

  De Argentijnse overheden hebben ook een website voor toerisme ontwikkeld die een overzicht biedt van de verschillende voorwaarden voor reizen binnen het land.

  CIUDAD AUTÓNOMA DE BUENOS AIRES (CABA)

  De maatregelen die van kracht zijn vindt u hier.

  UITGANG VAN HET LAND

  Om het land te verlaten, moet u een elektronische beëdigde verklaring op eer binnen 48 uur vóór de reis invullen (vergeet niet een af​​gedrukte versie mee te nemen);

  Als u verschillende provincies moet doorkruisen, vergeet niet de beperkingen en toegangsvoorwaarden die specifiek zijn voor elke provincie na te kijken. Meer informatie hier

   

  Informatiedienst over de Covid-19 : 0800 222 1002 optie 1

  WhatsApp +54 9 11 2256 0566

  Telefoonnummers per provincie

  Te downloaden "Cuidar" applicatie

  Website van het Ministerie van Gezondheid

  Om de situatie ivm de Covid-19 in Argentinië te volgen, klik hier.

   

  We raden alle Belgische reizigers in Argentinië sterk aan om zich op TravellersOnline in te schrijven.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

  De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

  Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires en elders in het land tijdeljik kunnen lamleggen. Reizigers worden verzocht hiermee rekening te houden bij het uitwerken van hun reisplannen (geblokkeerde toegang tot de luchthaven, verstoord busverkeer, etc.).

  Op zondag 27 oktober 2019 vinden in Argentinië presidentsverkiezingen plaats, met een eventuele tweede ronde voorzien op 24 november 2019. Naar aanleiding van deze verkiezingen is het waarschijnlijk dat er in de week voorafgaand en de weken nadien meer en grotere manifestaties plaatsvinden. Gezien de huidige economische situatie is een plaatselijke en kortstondige ontsporing niet onmogelijk, en er wordt dan ook sterk aangeraden om uit de buurt van deze manifestaties te blijven.
   
   
  Criminaliteit

  Gauwdiefstal, agressie en (on)gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit.

  In Buenos Aires is waakzaamheid geboden in alle wijken. Het is aangeraden om in de toeristische wijken te blijven. Vermijd de zuidelijke wijken van de stad en de stadsranden, waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Vooral in de toeristische wijk "La Boca" of in San Telmo tijdens de zondagsmarkt, is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, aangezien hier steeds meer zakkenrollers voorkomen. Het wordt ten zeerste afgeraden om op wandel te gaan in de sloppenwijken of "villas miserias" van Buenos Aires.

  Toeristen in Buenos Aires die geconfronteerd worden met veiligheidsproblemen kunnen een hulpsysteem raadplegen dat speciaal is toegewijd aan toeristen.

  Politiebureau voor toeristen (Comisaría del Turista): Av. Corrientes 436, C1043AAR  Buenos Aires.
  Tel.: (+54 9 11) 5050 3293 / 9260 (meertalig)
  E-mail: serv.turista@gmail.com   

  Bureau voor de bescherming van toeristen (Defensoría del Turista): Av. Pedro de Mendoza 1835, C1169AAC Buenos Aires, in de wijk van 'La Boca' (maar beschikken ook over andere contactpunten in de hoofdstad)
  Tel.: +54 11 4302-7816
  E-mail: turista@defensoria.org.ar
  Site web: www.defensoriaturista.org.ar

   
  Algemeen


  Het is aangeraden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op de hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Opzichtig gebruik van grote bedragen geld wordt eveneens afgeraden. Daarnaast moet men waakzaam zijn bij het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval wordt ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

  Veel overvallen worden immers gepleegd door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden wanneer er weerstand wordt geboden. Men moet in het bijzonder op de hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt, vervolgens wil helpen met schoonmaken en, intussen het slachtoffer besteelt.

  Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze gebruik van een moment van onoplettendheid bij de toerist om een verdovend middel (scopolamine, lokaal "burundanga" genoemd) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe.

  Overigens is het beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi tegen te houden op straat. Verschillende mobiele applicaties bieden de mogelijkheid om online een taxi te bestellen.

  Verder is het beter niet alleen door Argentinië te reizen. Daarbovenop is een basiskennis van het Spaans aangeraden (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, ook bij de autoriteiten).