Argentinië

Laatste update

COVID-19

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Argentinië per Dekreet 260/2020.

Mensen die voor een korte periode in Argentinië verblijven, zoals toeristen of studenten, zich zullen moeten organiseren om langer dan verwacht in Argentinië te verblijven.

Kies zorgvuldig een verblijfplaats. Zorg voor een comfortabele accommodatie waar u langere tijd kan verblijven en probeer met uw netwerk in België te zorgen voor ondersteuning bij het contact met de bank, met uw verzekeringsmaatschappij (verlening van uw reisverzekering), met uw arts (medicatie), met uw familie en vrienden. Let erop dat er voeding ter plaatse is en dat u toegang heeft tot communicatiemiddelen, met name internet.

Gezien de huidige omstandigheden met ongekende gevolgen, zijn de actiemiddelen van de Ambassade beperkt.

President Alberto Fernández heeft “de preventieve en verplichte sociale afzondering” tot en met 12/04/2020 middernacht verlengd. Niemand mag zijn verblijfplaats verlaten. Zich buiten de verblijfplaats begeven zonder reden zal beschouwd worden als een inbreuk op de publieke gezondheid. De provinciale en lokale politie evenals het leger moeten ervoor zorgen dat de afzondering gerespecteerd wordt. Lokale winkels blijven open. Het is alleen toegestaan om naar de apotheek te gaan, eten te kopen, naar de dokter/ziekenhuis of naar de dierenarts in de buurt van uw verblijfplaats te gaan.

Argentinië binnenkomen is tot 12/04/2020 verboden voor iedereen, inclusief Argentijnse inwoners of buitenlandse residenten, behalve voor speciale repatriëringsvluchten. Alle personen die het land binnenkomen vanuit "getroffen gebieden" moeten zichzelf in quarantaine plaatsen zonder hun verblijfsplaats te verlaten voor 14 dagen en gebruik maken van de applicatie Covid-19 aanvraag van het Ministerie van Volksgezondheid.

De "getroffen gebieden" zijn de volgende landen: de landen van de Europese Unie en het Schengengebied, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, BraziliëChili, Zuid-Korea, Japan, China en Iran.

Decreet 260/2020 van 12/03/2020 voorziet in de opschorting van internationale vluchten uit door de pandemie "getroffen gebieden" gedurende 30 dagen (duur mogelijk verlengbaar). Er zijn geen directe of transitvluchten meer naar Europa, behalve speciale vluchten die door verschillende EU-landen worden georganiseerd.

Interne vluchten, langeafstandsbussen en treinen zijn geschrapt tot en met 12/04/2020. 

In Buenos Aires stopt de metro alleen nog bij terminals en stations waar verschillende lijnen kruisen. Ook zal het openbaar vervoer alleen nog zittende passagiers kunnen vervoeren.

Het is nog steeds mogelijk om onder verschillende voorwaarden de luchthaven van Buenos Aires te bereiken om aan boord te gaan van een repatriëringsvlucht. Volgens de nieuwe geldende maatregelen kunt u onderweg niet stoppen, voor lange reizen moet u bijgevolg ten minste twee chauffeurs voorzien. Evenzo kunt u maximaal 24 uur voor de vertrek van uw vlucht in Buenos Aires aankomen. Daarvoor moet u een bevestiging hebben van uw terugvlucht (best afgedrukt), alsook een nota van onze Ambassade. Om deze nota te verkrijgen, enkel beschikbaar voor niet in Argentinië residerende Belgische onderdanen, gelieve ruim van tevoren (minstens 24 uur voor vertrek) contact op te nemen met de Ambassade.

We stellen vast dat sommige provincies en lokale overheden versterkte sanitaire maatregelen nemen die we hier allemaal moeilijk in detail kunnen beschrijven: onder meer de toegang van toeristen tot bepaalde steden ontzeggen, de afzondering van andere steden of provincies die hun grenzen sluiten. Om u te kunnen helpen in geval van politiecontrole, raden we u aan om niet ’s nachts te reizen.

In veel steden, en zelfs in Buenos Aires, kondigen steeds meer hotels hun sluiting aan, neem contact met ons op als u problemen heeft met het vinden van accommodatie.

Als u symptomen ondervindt die compatibel zijn met Covid-19, neem dan telefonisch contact op met de medische diensten (ga niet rechtstreeks naar het ziekenhuis) en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van de Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid. De Ministerie heeft ook een speciale Covid-19 applicatie geïmplementeerd.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden ook alle Belgische reizigers in Argentinië, die dit nog niet hebben gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires en elders in het land tijdeljik kunnen lamleggen. Reizigers worden verzocht hiermee rekening te houden bij het uitwerken van hun reisplannen (geblokkeerde toegang tot de luchthaven, verstoord busverkeer, etc.).

Op zondag 27 oktober 2019 vinden in Argentinië presidentsverkiezingen plaats, met een eventuele tweede ronde voorzien op 24 november 2019. Naar aanleiding van deze verkiezingen is het waarschijnlijk dat er in de week voorafgaand en de weken nadien meer en grotere manifestaties plaatsvinden. Gezien de huidige economische situatie is een plaatselijke en kortstondige ontsporing niet onmogelijk, en er wordt dan ook sterk aangeraden om uit de buurt van deze manifestaties te blijven.
 
 
Criminaliteit

Gauwdiefstal, agressie en (on)gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit.

In Buenos Aires is waakzaamheid geboden in alle wijken. Het is aangeraden om in de toeristische wijken te blijven. Vermijd de zuidelijke wijken van de stad en de stadsranden, waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Vooral in de toeristische wijk "La Boca" of in San Telmo tijdens de zondagsmarkt, is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, aangezien hier steeds meer zakkenrollers voorkomen. Het wordt ten zeerste afgeraden om op wandel te gaan in de sloppenwijken of "villas miserias" van Buenos Aires.

Toeristen in Buenos Aires die geconfronteerd worden met veiligheidsproblemen kunnen een hulpsysteem raadplegen dat speciaal is toegewijd aan toeristen.

Politiebureau voor toeristen (Comisaría del Turista): Av. Corrientes 436, C1043AAR  Buenos Aires.
Tel.: (+54 9 11) 5050 3293 / 9260 (meertalig)
E-mail: serv.turista@gmail.com   

Bureau voor de bescherming van toeristen (Defensoría del Turista): Av. Pedro de Mendoza 1835, C1169AAC Buenos Aires, in de wijk van 'La Boca' (maar beschikken ook over andere contactpunten in de hoofdstad)
Tel.: +54 11 4302-7816
E-mail: turista@defensoria.org.ar
Site web: www.defensoriaturista.org.ar

 
Algemeen


Het is aangeraden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op de hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Opzichtig gebruik van grote bedragen geld wordt eveneens afgeraden. Daarnaast moet men waakzaam zijn bij het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval wordt ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

Veel overvallen worden immers gepleegd door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden wanneer er weerstand wordt geboden. Men moet in het bijzonder op de hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt, vervolgens wil helpen met schoonmaken en, intussen het slachtoffer besteelt.

Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze gebruik van een moment van onoplettendheid bij de toerist om een verdovend middel (scopolamine, lokaal "burundanga" genoemd) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe.

Overigens is het beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi tegen te houden op straat. Verschillende mobiele applicaties bieden de mogelijkheid om online een taxi te bestellen.

Verder is het beter niet alleen door Argentinië te reizen. Daarbovenop is een basiskennis van het Spaans aangeraden (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, ook bij de autoriteiten).