Argentinië

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Argentinië wordt ten zeerste afgeraden.

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Argentinië per Dekreet 260/2020.

President Alberto Fernández heeft “de preventieve en verplichte sociale afzondering” tot en met 29/11/2020 middernacht verlengd (Dekreet 875/2020 voor de “departamentos” en agglomeraties genoemd in art. 10 van het Decreet.

 • Iedereen moet in zijn woonplaats blijven.
 • Uitgaan is alleen toegestaan ​​voor noodzakelijke aankopen in zijn buurt. 
 • Publieke en privé-evenementen zijn verboden, zowel sociaal, cultureel, recreatief, sportief of religieus.
 • Winkelcentra, bioscopen, theaters, culturele centra, bibliotheken, musea, restaurants, bars, gymzalen, clubs en alle openbare of privé ruimtes waar mensen samenkomen, zijn gesloten.
 • Toeristische activiteiten zijn verboden.
 • Uitzonderingen worden voorzien voor activiteiten en diensten die als essentieel worden beschouwd evenals voor een nauwkeurige lijst van activiteiten (meer informatie hier).
 • Voor elke reis buiten uw buurt is een reisvergunning vereist (meer informatie hier). 
 • Openbaar interstedelijk, interjuridictioneel en internationaal personenvervoer zijn aan gevallen voorzien in art. 22 van het Decreet voorbehouden.
 • Zich buiten de verblijfplaats begeven zonder reden zal beschouwd worden als een inbreuk op de volksgezondheid.
 • Verschillende  versoepelingen kunnen lokaal voorzien worden. Het is raadzaam de websites van de lokale en provinciale overheden onder andere te raadplegen om zich hierover te informeren.

Elders is "preventieve en verplichte sociale afstand" van toepassing, onder andere voor het Grootstedelijk Gebied van Buenos Aires (AMBA). Het is raadzaam de websites van de lokale en provinciale overheden onder andere te raadplegen om op de hoogte te zijn van de lokaal geldende maatregelen. De onderstaande regels kunnen aan de lokale omstandigheden worden aangepast.

 • Het is niet toegestaan ​​om zich te verplaatsen buiten de grenzen van de agglomeratie, het "partido" of "departamento" waar u woont behalve met een reisvergunning (meer informatie hier).
 • Mensen kunnen circuleren, werken en hun activiteiten uitoefenen zolang er tussen elke persoon een afstand van twee meter wordt aangehouden.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.
 • De geldende hygiënemaatregelen zoals het desinfecteren van de handen en het hoesten in de plooi van de elleboog respecteren.
 • Ruimtes ventileren en oppervlakken desinfecteren.
 • Alle economische, industriële, commerciële of dienstverlenende activiteiten moeten een door de bevoegde gezondheidsautoriteiten goedgekeurd werkingsprotocol hebben.
 • Sportieve en artistieke activiteiten zijn beperkt tot een maximum van 10 personen en een dichtheid van 1 persoon voor 2 m2 verkeersruimte.

De volgende activiteiten zijn verboden:

 • Culturele, recreatieve of religieuze evenementen in openbare of privé ruimtes met meer dan 10 personen. Ze moeten bij voorkeur worden uitgevoerd in open plaatsen of met strikte inachtneming van het protocol dat een minimumafstand van 2 meters en goede ventilatie omvat;
 • Sociale en familiale bijeenkomsten in gesloten plaatsen of privéwoningen, ongeacht het aantal betrokken personen;
 • Sportactiviteiten in gesloten ruimtes met meer dan 10 deelnemers of waarbij de afstand van 2 meter niet gerespecteerd kan worden. In de AMBA zijn sportactiviteiten in gesloten ruimtes verboden, ongeacht het aantal deelnemers.
 • Bioscopen, theaters, nachtclubs en culturele centra;
 • Openbaar interstedelijk, interjuridictioneel en internationaal personenvervoer zijn aan gevallen voorzien in art. 22 van het Decreet of andere uitzonderingen voorbehouden.

In het hele land zijn sociale bijeenkomsten in openbare ruimtes in de open lucht toegestaan, op voorwaarde dat mensen een minimumafstand van 2 meter tussen hen bewaren, een mondmasker dragen en de maatregelen respecteren die door de lokale autoriteiten zijn genomen. In het geval van plaatsen die onderhevig zijn aan  de preventieve en verplichte sociale isolatie, is het maximumaantal personen dat toegestaan ​​is om elkaar te ontmoeten 10.

De gedeeltelijke en geleidelijke hervatting van de lessen zal worden gecoördineerd door het Ministerie van Onderwijs waar de gezondheidssituatie het toelaat.

CIUDAD AUTÓNOMA DE BUENOS AIRES

 • Het gebruik van een mondmasker is verplicht in alle openbare ruimtes. Deze verplichting is ook van toepassing tijdens reizen met het openbaar vervoer of in het geval van privévervoer vanaf 2 personen alsook wanneer u zich begeeft in winkels en andere gesloten plaatsen die klanten/patiënten ontvangen.
 • Winkels zijn toegankelijk.
 • Restaurants kunnen afhaal- of bezorgdiensten aanbieden. De terrassen en patio’s kunnen klanten ontvangen, evenals binnenruimten maar met een beperkte capaciteit.
 • Bankbalies zijn toegankelijk op afspraak. Sommige Western Union-agentschappen zijn ook open (mogelijke toegangsbeperkingen).
 • Notarissen (“escribanos”) en advocaten hebben hun werkzaamheden hervat.
 • Hotels zijn heropend.
 • Musea zijn toegankelijk met voorafgaande reservering.
 • Er wordt een geleidelijke terugkeer naar de lessen georganiseerd.
 • Sociale bijeenkomsten van maximaal 10 personen in privéwoningen zijn toegestaan, maar alleen buiten in tuinen, patio's of terrassen.
 • Het openbaar vervoer is aan personen en categorieën voorzien in art. 11 van het Decreet of andere uitzonderingen (in dit geval is een reisvergunning nodig) voorbehouden. Ook vervoert het openbaar vervoer alleen nog zittende passagiers. De metro stopt alleen nog bij een beperkt aantal stations (meer informatie hier). De verschillende lijnen die de Ciudad de Buenos Aires (Retiro) verbinden met de Provincie Buenos Aires volgen dezelfde logica.
 • Recreatieve uitstapjes worden toegestaan voor kinderen.
 • Sport in de open lucht is toegestaan (zwembaden inbegrepen).  Sportactiviteiten in gesloten ruimtes verboden.
 • U vindt de volledige informatie hier.

INGANG EN UITGANG VAN HET LAND

Argentinië binnenkomen is, tot nader order, verboden voor niet-residerende buitenlandse onderdanen. Elke uitzondering moet bij de Argentijnse Ambassade in het land waar u woont worden aangevraagd.

Argentijnse onderdanen en buitenlandse residenten die het land binnenkomen moeten zichzelf in strikte quarantaine plaatsen zonder hun verblijfsplaats te verlaten voor 14 dagen en gebruik maken van de applicatie “Cuidar” van het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid gedurende deze periode.

Er wordt een proeftest georganiseerd om weer open te staan ​​voor toerisme. In dit verband kunnen zowel onderdanen en buitenlandse residenten van buurlanden (Brazilië, Bolivia, Chili, Paraguay en Uruguay) via de Internationale Luchthaven van Ezeiza of de haven van Buenos Aires naar het Grootstedelijk Gebied van Buenos Aires (AMBA) reizen. Ze zijn vrijgesteld van quarantaine, maar moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur en een medische verzekering die Covid-19 dekt voorleggen. U vindt de volledige informatie hier.

Een beëdigde verklaring moet door iedereen binnen 48 uur vóór de reis elektronisch worden ingevuld, zowel bij het binnenkomen als bij het verlaten van het land (vergeet niet om een ​​gedrukte versie mee te nemen).

Internationale vluchten worden georganiseerd, onder andere, door de volgende luchtvaartmaatschappijen Aerolíneas Argentinas, Air Europa, Air France, British Airways, Iberia, KLM en Lufthansa. Gelieve de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen te raadplegen.

Interne vluchten en langeafstandsbussen worden geleidelijk hervat, maar het gebruik ervan is momenteel voorbehouden aan bepaalde categorieën mensen. Houd er rekening mee dat elke provincie zijn eigen beperkingen en toelatingseisen heeft. Meer informatie hier.

Toeristen wier wettelijke verblijfsperiode is verstreken vanaf 17/03/2020 krijgen een verlenging van 240 dagen (Besluiten 1714/2020, 1923/2020, 2205/2020, 2434/2020, 2631/2020, 2916/2020, 3126/2020 et 3323/2020).

REISVERGUNNING NAAR DE INTERNATIONALE LUCHTHAVEN VAN EZEIZA TE GAAN

Om naar de Internationale Luchthaven van Ezeiza te gaan, moet u in het bezit van de bevestiging van uw terugvlucht (bij voorkeur afgedrukt), uw beëdigde verklaring van vertrek (zie hierboven) en een reisvergunning die u online moet aanvragen zijn. Met betrekking tot dit laatste, gelieve in de rubriek "Observaciones" alle relevante informatie over uw reis te vermelden. U kunt uw reisvergunning 4 uur na het indienen van uw aanvraag downloaden.

 

Als u symptomen ondervindt die compatibel zijn met Covid-19, neem dan telefonisch contact op met de medische diensten (ga niet rechtstreeks naar het ziekenhuis) en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid. Het Ministerie heeft ook een speciale Covid-19 applicatie ” Cuidar” ontwikkeld.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden alle Belgische reizigers in Argentinië, als u dit nog niet hebt gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires en elders in het land tijdeljik kunnen lamleggen. Reizigers worden verzocht hiermee rekening te houden bij het uitwerken van hun reisplannen (geblokkeerde toegang tot de luchthaven, verstoord busverkeer, etc.).

Op zondag 27 oktober 2019 vinden in Argentinië presidentsverkiezingen plaats, met een eventuele tweede ronde voorzien op 24 november 2019. Naar aanleiding van deze verkiezingen is het waarschijnlijk dat er in de week voorafgaand en de weken nadien meer en grotere manifestaties plaatsvinden. Gezien de huidige economische situatie is een plaatselijke en kortstondige ontsporing niet onmogelijk, en er wordt dan ook sterk aangeraden om uit de buurt van deze manifestaties te blijven.
 
 
Criminaliteit

Gauwdiefstal, agressie en (on)gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit.

In Buenos Aires is waakzaamheid geboden in alle wijken. Het is aangeraden om in de toeristische wijken te blijven. Vermijd de zuidelijke wijken van de stad en de stadsranden, waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Vooral in de toeristische wijk "La Boca" of in San Telmo tijdens de zondagsmarkt, is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, aangezien hier steeds meer zakkenrollers voorkomen. Het wordt ten zeerste afgeraden om op wandel te gaan in de sloppenwijken of "villas miserias" van Buenos Aires.

Toeristen in Buenos Aires die geconfronteerd worden met veiligheidsproblemen kunnen een hulpsysteem raadplegen dat speciaal is toegewijd aan toeristen.

Politiebureau voor toeristen (Comisaría del Turista): Av. Corrientes 436, C1043AAR  Buenos Aires.
Tel.: (+54 9 11) 5050 3293 / 9260 (meertalig)
E-mail: serv.turista@gmail.com   

Bureau voor de bescherming van toeristen (Defensoría del Turista): Av. Pedro de Mendoza 1835, C1169AAC Buenos Aires, in de wijk van 'La Boca' (maar beschikken ook over andere contactpunten in de hoofdstad)
Tel.: +54 11 4302-7816
E-mail: turista@defensoria.org.ar
Site web: www.defensoriaturista.org.ar

 
Algemeen


Het is aangeraden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op de hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Opzichtig gebruik van grote bedragen geld wordt eveneens afgeraden. Daarnaast moet men waakzaam zijn bij het gebruik van bankautomaten. In het geval van een gewapende overval wordt ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

Veel overvallen worden immers gepleegd door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden wanneer er weerstand wordt geboden. Men moet in het bijzonder op de hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt, vervolgens wil helpen met schoonmaken en, intussen het slachtoffer besteelt.

Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze gebruik van een moment van onoplettendheid bij de toerist om een verdovend middel (scopolamine, lokaal "burundanga" genoemd) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe.

Overigens is het beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi tegen te houden op straat. Verschillende mobiele applicaties bieden de mogelijkheid om online een taxi te bestellen.

Verder is het beter niet alleen door Argentinië te reizen. Daarbovenop is een basiskennis van het Spaans aangeraden (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, ook bij de autoriteiten).