Argentinië

Laatste update

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden.

De sociale onrust neemt echter toe. Het verdient aanbeveling uit de buurt te blijven van de betogingen, die  regelmatig plaatsvinden. Zij verlopen doorgaans vreedzaam, maar geweld valt nooit uit te sluiten. Ook goed om weten is dat in het kader van grote internationale evenementen de Argentijnse autoriteiten van nabij de deelnemers aan protestacties volgen.

Sommige protestgroepen geven verder ook uiting aan hun ongenoegen door middel van wegversperringen, die het verkeer in Buenos Aires op sommige verkeersaders en elders in het land (vooral in het noorden) lamleggen. Reizigers moeten dus rekening houden met de mogelijkheid van dergelijke betogingen of stakingen, die frequent voorkomen, en die vaak nog uitgebreider worden tijdens belangrijke evenementen (politiek, sportief, etc.) Deze kunnen tevens gevolgen hebben voor het openbaar vervoer (trein, vliegtuig, bus, metro).

Het is aan te raden dat bezoekers alert blijven met het anarchistisch verkeer en het gebrek aan discipline van de Argentijnse chauffeurs. Zebrapaden en stoplichten worden bovendien niet altijd gerespecteerd. ’s Nachts rijden wordt ten stelligste afgeraden.

 
Criminaliteit

Gauwdiefstal, agressie en gewapende overvallen zijn de meest voorkomende gevallen van criminaliteit. Door de sociale gevolgen van de economische crisis, alsook de stijging van de drugshandel en het druggebruik, stijgt de criminaliteit, vooral in de stadsranden waar de meest achtergestelde wijken gelegen zijn. Maar bepaalde wijken in de voorsteden, voor misdaad gevoelige wijken en in zekere mate ook de betere woonbuurten en de toeristische wijken, blijven hiervan evenmin gespaard. Vooral in de Boca-wijk in het zuiden van de hoofdstad is voorzichtigheid aangewezen. Ook rond de grote stations, en uiteraard in deze stations zelf (Retiro, Constitución, Once) dient men bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen omdat hier steeds meer zakkenrollers voorkomen.

Behalve de risicowijken is het ook aan te raden afgelegen en slecht verlichte plekken te mijden en in het bijzonder 's avonds op zijn hoede te zijn. Wie excursies doet, neemt best alleen fotokopieën van identiteits- en reispapieren mee. Indien men toch met originele reisdocumenten op stap dient te gaan, is het beter niet alles (geld, vliegtuigbiljet, paspoort) in dezelfde tas te stoppen. Horloges, juwelen, GSM’s en andere waardevolle voorwerpen worden best niet opzichtig gedragen. Beweeg met een klein bedrag geld in cash, zodat je het snel kan geven bij agressie en zo voldoet aan zijn aanvaller. Er wordt eveneens aangeraden geld op  een discrete manier te behandelen en een bijzondere waakzaamheid te vertonen tijdens het gebruik van bankautomaten.  In het geval van een gewapende overval is het ten zeerste aangeraden geen verzet te bieden.

Veel aanvallen gebeuren immers door drugsverslaafden die niet aarzelen om te doden indien weerstand wordt geboden. Men moet bijzonder op zijn hoede zijn voor het klassieke afleidingsmanoeuvre waarbij een crimineel eerst onhandig de kleren van het slachtoffer besmeurt en dan wil helpen met schoonmaken, maar intussen het slachtoffer besteelt.

Toeristen die niet in groepsverband reizen, dienen overdreven vriendelijke voorstellen van onbekenden te wantrouwen. Er werden al gevallen gemeld waarbij een agressor een “toevallige ontmoeting” op straat met een toerist uitlokt, en hem/haar uitnodigt om iets te gaan drinken. Vervolgens maakt deze van een moment van onoplettendheid van de toerist gebruik om een verdovend middel (GABA) in zijn/haar drank te mengen. Eens het verdovende middel zijn effect bereikt heeft en het slachtoffer onbewust is, berooft de agressor zijn/haar slachtoffer, en brengt hem/haar in sommige gevallen ook fysieke letsels toe. Het is beter een taxi te bellen van een taxibedrijf dan een taxi aan te houden op straat. Taxichauffeurs geven soms vals geld als wisselgeld, het is dus aan te raden gepast te betalen.

Het is mogelijk om zich met de fiets te verplaatsen in Buenos Aires aangezien een aantal fietspaden werden aangelegd. Voorzichtigheid is  echter de boodschap daar automobilisten voorrang hebben in het verkeer en voetgangers vaak op de fietspaden wandelen. Fietsers worden ook steeds meer het slachtoffer van overvallen en diefstallen. 

Aanbevolen wordt om niet alleen in Argentinië te reizen. Tevens wordt aangeraden om een basiskennis Spaans te hebben (kennis van een vreemde taal komt zelden voor buiten Buenos Aires, zelfs bij de autoriteiten).

Toeristen met problemen inzake veiligheid in de hoofdstad kunnen zich richten tot een speciaal politiecommissariaat voor toeristen, dat zich bevindt in Corrientes 436 (Microcentro). Dit commissariaat is ook gratis telefonisch te bereiken vanuit het hele land op het nummer 0800 999-5000 of van in Buenos Aires op het lokale nummer 4346-5748.