Armenië

kaart Armenië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

Sinds 27 maart  werden reguliere  en chartervluchten tussen Russische luchthavens en buitenlandse luchthavens opgeschort en dit tot nader order. Transit tussen YEREVAN en BRUSSEL via de luchthaven van MOSKOU is voorlopig niet meer mogelijk. Het reguliere luchtverkeer blijft nagenoeg opgeschort of is heel beperkt . Neem geregeld contact op met luchtvaartmaatschappijen. Zij blijven uw beste en meest nauwkeurige bron. Voorlopig behoudt de Wit-Russische luchtvaartmaatschappij BELAVIA via Minsk een verbinding naar Parijs maar deze situatie kan snel wijzigen.

De Armeense overheid heeft de noodtoestand tot 31 juli verlengd. De genomen maatregelen bevatten een belangrijke reisbeperking ten aanzien van buitenlanders. Alle buitenlanders die in deze periode inreizen uit risicobestemmingen of die in deze landen hebben vertoefd tot 14 dagen voor hun aankomst in Armenië, krijgen geen toegang tot het grondgebied. Het gaat om alle EU-lidstaten, Australië, de VS, Turkije, Israël, Canada, China, Iran,  Zuid-Korea, Japan, Zwitserland, Noorwegen, Rusland, Georgië en het Verenigd Koninkrijk.

Personen die aan de voorwaarden beantwoorden om toegang tot het grondgebied te krijgen zullen bij aankomst een medisch onderzoek moeten ondergaan. Vervolgens geldt een verplichting tot zelfisolatie van twee weken.

Momenteel zijn er enkel lokale lock-downmaatregelen van kracht. Een lock-down op grotere schaal kan echter worden afgekondigd in functie van de situatie.

Voor meer informatie over de noodtoestand en toegang tot het grondgebied is er het informatiecentrum rond COVID-19 van de Armeense overheid, dat ook in het Engels geconsulteerd kan worden: https://covid19.gov.am/en/travel_and_coronavirus   

Landsgrenzen blijven gesloten behalve voor bevoorradingstransporten.

Consulteer ook de website van het Armeense Ministerie van Volksgezondheid (in het Engels) en de website van de internationale luchthaven van Yerevan.

 

De Armeense grensgebieden met Azerbeidzjan (Tavush en Gegharkunik) moeten worden vermeden.

We raden u steeds aan om grote bijeenkomsten te mijden en altijd een identiteitsbewijs bij te hebben. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de lokale en internationale pers en volg de instructies van de lokale autoriteiten op de voet.​

Wat de situatie betreft langs de contactlijn in Nagorno-Karabach en in de grensregio tussen Azerbeidzjan en Armenië: zie het tabblad “Algemene Veiligheid”.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In het algemeen verlopen de reizen door Armenië zonder noemenswaardige problemen, al blijft verhoogde waakzaamheid geboden.

Demonstraties vinden soms plaats in Yerevan of in andere grotere steden maar blijven doorgaans geweldloos. Er kunnen zich echter nog incidentenvoordien met impact op het normale verkeer en publiek vervoer. Vermijd daarom alle grote samenkomsten, volg het advies van de lokale autoriteiten en volg de actualiteit.

  • Het wordt ten stelligste afgeraden om Nagorno-Karabach, een gebied dat niet door de internationale gemeenschap wordt erkend, en de bezette  Azerbeidzjaanse gebieden te bezoeken. 
  • Het zijn betwiste zones (zie reisadvies voor Azerbeidzjan) en vooral gevaarlijk langs de contactlijn.
  • We kunnen er de consulaire bijstand aan onze landgenoten niet garanderen.
  • Ook de weg van Ijevan naar Noyemberyan (mogelijke reisroute tussen Erevan-Tiblissi) evenals de wegen die na Berd liggen, dienen vermeden te worden.
  • De grens tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten.
  • De grens met Turkije is eveneens gesloten, maar er zijn wekelijkse vluchten tussen Istanbul en Jerevan. Er is een reëel gevaar voor anti-persoonsmijnen in het Oosten, in de regio Sioiunik.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Terreurdreiging

Hoewel geen enkele regio ter wereld totaal veilig is voor terroristische bedreigingen, wordt de terreurdreiging in Armenië in het algemeen als gering ingeschat.

 
Criminaliteit

Het niveau van gewelddadige criminaliteit blijft in het algemeen laag, alhoewel volgens de media de georganiseerde misdaad blijft toenemen. Deze treffen in principe de gewone toerist niet.

Er is wel een toename in kleine misdaad vast te stellen. De nodige waakzaamheid is dan ook geboden voor wat betreft zakkenrollers en diefstallen. Reizigers doen er dan ook goed aan om geld, paspoorten, vliegtickets en waardevolle voorwerpen op een veilige plaats te bewaren en om steeds een kopie van hun paspoort als identificatiebewijs bij zich te hebben.