Armenië

kaart Armenië

 

Laatste update

Coronavirus

Vanaf vrijdag 27 maart, 00u00 lokale tijd worden reguliere- en chartervluchten tussen Russische luchthavens en buitenlandse luchthavens opgeschort en dit tot nader order. Transit tussen YEREVAN en BRUSSEL via de luchthaven van MOSKOU is vanaf dat moment dus niet meer mogelijk. 

Op 16 maart heeft de Armeense overheid de noodtoestand afgekondigd voor een periode van 30 dagen. Deze maatregelen bevatten een belangrijke reisbeperking ten aanzien van buitenlanders.

Alle buitenlanders die  in deze periode inreizen uit risicobestemmingen of die in deze landen hebben vertoefd tot 14 dagen voor hun aankomst in Armenië krijgen geen toegang tot het grondgebied.  Het gaat om China, Iran, Zuid-Korea, Japan, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Oostenrijk, België, Noorwegen, Zweden, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Landsgrenzen blijven gesloten behalve voor bevoorradingstransporten.

Consulteer de website van het Armeense Ministerie van Volksgezondheid (in het Engels) en de website van de internationale luchthaven van Yerevan.

 

Mits inachtneming van onderstaande specifieke veiligheidsmaatregelen, kan in Armenië gereisd worden. De Armeense grensgebieden met Azerbeidzjan (Tavush en Gegharkunik) moeten worden vermeden.

Sinds 13 april vinden demonstraties plaats in Jerevan en elders in het land. We raden u aan om grote  bijeenkomsten te mijden en altijd een identiteitsbewijs bij te hebben. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de lokale en internationale pers en volg de instructies van de lokale autoriteiten op de voet.​

Wat de situatie betreft langs de contactlijn in Nagorno-Karabach en in de grensregio tussen Azerbeidzjan en Armenië: zie het tabblad “Algemene Veiligheid”.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

In het algemeen verlopen de reizen door Armenië zonder noemenswaardige problemen, al blijft verhoogde waakzaamheid geboden.

Demonstraties vinden soms plaats in Yerevan of in andere grotere steden maar blijven doorgaans geweldloos. Er kunnen zich echter nog incidentenvoordien met impact op het normale verkeer en publiek vervoer. Vermijd daarom alle grote samenkomsten, volg het advies van de lokale autoriteiten en volg de actualiteit.

  • Het wordt ten stelligste afgeraden om Nagorno-Karabach, een gebied dat niet door de internationale gemeenschap wordt erkend, en de bezette  Azerbeidzjaanse gebieden te bezoeken. 
  • Het zijn betwiste zones (zie reisadvies voor Azerbeidzjan) en vooral gevaarlijk langs de contactlijn.
  • We kunnen er de consulaire bijstand aan onze landgenoten niet garanderen.
  • Ook de weg van Ijevan naar Noyemberyan (mogelijke reisroute tussen Erevan-Tiblissi) evenals de wegen die na Berd liggen, dienen vermeden te worden.
  • De grens tussen Armenië en Azerbeidzjan is gesloten.
  • De grens met Turkije is eveneens gesloten, maar er zijn wekelijkse vluchten tussen Istanbul en Jerevan. Er is een reëel gevaar voor anti-persoonsmijnen in het Oosten, in de regio Sioiunik.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 
Terreurdreiging

Hoewel geen enkele regio ter wereld totaal veilig is voor terroristische bedreigingen, wordt de terreurdreiging in Armenië in het algemeen als gering ingeschat.

 
Criminaliteit

Het niveau van gewelddadige criminaliteit blijft in het algemeen laag, alhoewel volgens de media de georganiseerde misdaad blijft toenemen. Deze treffen in principe de gewone toerist niet.

Er is wel een toename in kleine misdaad vast te stellen. De nodige waakzaamheid is dan ook geboden voor wat betreft zakkenrollers en diefstallen. Reizigers doen er dan ook goed aan om geld, paspoorten, vliegtickets en waardevolle voorwerpen op een veilige plaats te bewaren en om steeds een kopie van hun paspoort als identificatiebewijs bij zich te hebben.