Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

 
Laatste update

 

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, is quarantaine verplicht.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel U keert terug uit ...’. Wie terugkeert uit een van deze gebieden dient de ‘passenger locator form’ in te vullen en verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België of over het ‘passenger locator form’ vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

Curaçao: RIZIV-INFO:  Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Meerdere tientallen gevallen van coronavirus werden vastgesteld op de 6 Eilanden, met inbegrip van meerdere overlijdens op de eilanden Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Curaçao: Per 1 juli gaat de grens van Curaçao open voor Nederland en enkele West-Europese landen waaronder België zonder verplichte quarantaine, onder de volgende voorwaarden:

 1. De reiziger mag minstens 14 dagen voor vertrek geen ander land of stad met een hoog risico voor Covide-19 hebben bezocht. Als dat toch het geval is dient de reiziger verplicht in quarantaine.
 2. Maximaal 72 uur voor de vlucht dient een PCR test gedaan. De reiziger moet het (negatieve) testresultaat uitgeprint bij zich hebben.
 3. De reiziger moet voor vertrek online een Passenger Location Card (PLC) invullen en deze uitgeprint bij hebben.
 4. In geval van quarantaine draagt de reiziger hiervan alle kosten.
 5. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart in te vullen via www.gobiernu.cw .
 6. Reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Zie mededelingen 78 tot 80 op https://gobiernu.cw/nl/mededelingen-over-het-coronavirus/


Een cargovlucht van KLM vindt plaats  elke woensdag en zaterdag, waarop een beperkt aantal gestrande reizigers als passagier worden toegelaten. Reizigers die belangstelling hebben dienen zich te begeven naar het KLM kantoor op de luchthaven van Hato om er een ticket te komen.
Een avondklok in ingesteld van 21u00 tot 06u00. Tweemaal per week kan men zich op de openbare weg begeven, naargelang de nummerplaten. Raadpleeg de website van de Regering van Curaçao: https://gobiernu.cw/nl/voorzorgsmaatregelen/

Aruba: Vanaf 1 juli 2020 zullen de internationale grenzen voor Europa, Canada en het Caribisch gebied heropenen voor reizen met uitzondering van de Dominicaanse Republiek en Haïti. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden en een COVID-19 reisverzekering af te sluiten via www.edcardaruba.aw waar tevens informatie te vinden is over de voorwaarden voor inreizen. 

Andere informatie: 
https://www.overheid.aw/actueel/nieuws_46856/item/crisismaatregelen-regering-van-aruba-in-verband-met-coronavirus-covid-19_48503.html (externe link)

Bonaire: Vanaf 1 juli 2020 kunnen toeristen uit Nederland, België, en een paar andere landen weer naar Bonaire vliegen, mits zij de 14 dagen voor vertrek in het gebied van vertrek verbleven. Bij aankomst wordt verzocht een gezondheidsverklaring in te vullen en ondertekenen. Het advies is om binnen 72 uur voor vertrek een (negatieve) coronatest te laten doen om te waarborgen dat quarantaine niet nodig is.. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Bonaire : https://www.bonairegov.com/nl/content/q-inzake-covid-19-maatregelen-bonaire

Sint Maarten: Passagiers vanuit Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius worden toegelaten, alsook van enkele andere eilanden in het Caribisch gebied. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via de website https://stmaartenentry.com/. Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test van uiterlijk 72 uur voor aankomst ingediend te worden bij aankomst. Reizigers zijn verplicht een reisverzekering te hebben afgesloten.

Raadpleeg de website van de Regering van Sint Maarten: http://www.sintmaartengov.org/government/VSA/Health-Updates/NOVELCORONAVIRUS/Pages/Travel-advice.aspx

Saba: een verbod op internationale passagiers is van kracht sinds 16 maart, op de luchthaven zowel als op de haven, tot minstens 1 juli (verlengbaar). Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Saba: http://www.sabagov.nl

Sint Eustatius: Toeristen worden nog niet toegelaten tot Sint Eustatius. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam : https://www.statiagovernment.com/organisation/covid-19/news/2020/06/15/travel-and-quarantine-policy-of-statia-from-the-15th-of-june

Sinds 20/02/2019 zijn de lucht- en zeegrenzen tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire voor onbepaalde tijd gesloten.

 

Reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn om niet (onbewust) met drugs in aanraking te komen.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • indien u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten