Australië

kaart Australië

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
  • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
  • Registreer uw reis via TravellersOnline.
  • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Australië zijn verboden omdat de Australische autoriteiten het niet toelaten.

Op 20 maart 2020 riep Australië een volledige Travel Ban uit. Als gevolg blijven alle grenzen van Australië gesloten tot nadere orde.

Enkel Australische onderdanen, permanent residents (buitenlanders met permanente residentie in Australië) en hun naaste familieleden krijgen de toelating het Australische grondgebied te betreden. Beperkte uitzonderingen kunnen aangevraagd worden voor essentiële reizen, zie ook de volgende link: https://covid19.homeaffairs.gov.au/coming-australia.

Sinds 28 maart 2020 wordt iedereen die het Australische grondgebied betreedt, met slechts een paar uitzonderingen, onderworpen aan een quarantaine van 14 dagen in een hotel onder politie/militaire-bewaking. Deze quarantaine moet mogelijk door de reiziger zelf betaald worden, afhankelijk van wanneer het ticket geboekt is.

Omgekeerd mogen Australische burgers, buitenlanders met permanente residentie in Australië en bi-nationalen (zelfs indien zij hun buitenlands paspoort gebruiken) het Australische grondgebied NIET verlaten om zich naar het buitenland te begeven, tenzij ze een uitzondering aanvragen en toestemming krijgen van de overheid (https://covid19.homeaffairs.gov.au/leaving-australia

Buitenlanders die zich in het land bevinden en die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien worden gevraagd Australië te verlaten. Gewone toeristen krijgen dezelfde boodschap.

Meer informatie over de situatie betreffende het Coronavirus in Australië is beschikbaar op de volgende website https://www.health.gov.au/health-topics/novel-coronavirus-2019-ncov.

We raden reizigers aan hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

De FOD Volksgezondheid België heeft een site gewijd aan coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

 

Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

 
Terreurdreiging

Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

 
Criminaliteit

De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:

  • Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen  vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
  • Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.
  • Reizigers met een ‘working holiday visum’ die op een boerderij willen werken, worden geadviseerd om waakzaam te blijven en de betrouwbaarheid van de werkgever vooraf te controleren.

Het nationale alamnummer in Australie is “000” (Drie keer nul)

Dit is ongeacht de “state” of “territory” waar je je bevindt.