Australië

kaart Australië

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  Alle niet-essentiële reizen naar Australië worden momenteel afgeraden.

  Op 20 maart 2020 riep Australië een volledige Travel Ban uit. Als gevolg blijven alle grenzen van Australië gesloten tot nader order.

  Enkel Australische onderdanen, permanent residents (buitenlanders met permanente residentie in Australië) en hun naaste familieleden krijgen de toelating het Australische grondgebied te betreden. Beperkte uitzonderingen kunnen aangevraagd worden voor essentiële reizen, zie ook de volgende link.

  Vanaf 22 januari 2021 moeten reizigers naar Australië van 5 jaar en ouder bij de incheckbalie een negatief COVID-19-testresultaat voorleggen dat niet ouder is dan 72 uur. Klik hier voor meer informatie. Ook moet een travel declaration ingevuld worden ten minste 72 uur voor vertrek naar Australië.

  Sinds 28 maart 2020 wordt iedereen die het Australische grondgebied betreedt, met slechts een paar uitzonderingen, onderworpen aan een quarantaine van 14 dagen in een hotel onder politie/militaire-bewaking. Een negatief COVID-19-testresultaat voor vertrek stelt een reiziger niet vrij van quarantaine. Deze quarantaine moet mogelijk door de reiziger zelf betaald worden, afhankelijk van wanneer het ticket geboekt is. Op dit moment verandert een eventuele vaccinatie tegen COVID-19 niets aan de testvereiste voor vertrek en de 14-daagse quarantaine.

  Omgekeerd mogen Australische burgers, buitenlanders met permanente residentie in Australië en bi-nationalen (zelfs indien zij hun buitenlands paspoort gebruiken) het Australische grondgebied NIET verlaten om zich naar het buitenland te begeven, tenzij ze een uitzondering aanvragen en toestemming krijgen van de overheid (https://covid19.homeaffairs.gov.au/leaving-australia).

  Buitenlanders die zich in het land bevinden en die niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, worden gevraagd Australië te verlaten. Gewone toeristen krijgen dezelfde boodschap.

  Een uitzondering op de hierboven beschreven travel ban is een travel bubble tussen Australië en Nieuw Zeeland die ingaat om 23.59 uur op 18 april 2021, waarbij quarantaine-vrij reizen tussen de twee landen mogelijk is voor reizigers die zich ten minste 14 dagen in één van beide landen hebben bevonden. Raadpleeg voor voorwaarden de volgende websites: https://covid19.govt.nz/travel/quarantine-free-travel/travel-with-australia/  en https://covid19.homeaffairs.gov.au/new-zealand-safe-travel-zone. Deze travel bubble kan tijdeljik gepauseerd worden als er lokale COVID-19-uitbraken plaatsvinden, dit zal op bovenstaande websites worden gepubliceerd. 

  Meer informatie over de situatie betreffende het coronavirus in Australië is beschikbaar op de volgende website: https://www.health.gov.au/health-topics/novel-coronavirus-2019-ncov.

  We raden reizigers aan hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

  De FOD Volksgezondheid België heeft een site gewijd aan coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is: https://www.info-coronavirus.be/nl/.

   

  Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

   
  Terreurdreiging

  Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

   
  Criminaliteit

  De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:

  • Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen  vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
  • Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.
  • Reizigers met een ‘working holiday visum’ die op een boerderij willen werken, worden geadviseerd om waakzaam te blijven en de betrouwbaarheid van de werkgever vooraf te controleren.

  Het nationale alamnummer in Australie is “000” (Drie keer nul)

  Dit is ongeacht de “state” of “territory” waar je je bevindt.