Australië

kaart Australië

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie worden ten stelligste afgeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

   

  De grenzen van Australië zijn gesloten voor binnenkomende reizigers, behalve voor reizigers die onder de uitzonderingsregels vallen of reizigers die een individuele uitzondering ontvangen hebben.  Onder de uitzonderingsregels vallen onder andere Australische staatsburgers en permanent residents en hun directe familie, volledig gevaccineerde staatsburgers van Singapore, Japan en Zuid-Korea die reizen vanuit die betreffende landen, en bepaalde visahouders (onder andere studenten en “working holiday”). De volledige lijst is beschikbaar op: https://covid19.homeaffairs.gov.au/travel-restrictions.

  Maatregelen betreffende Covid-vaccinatie en (pre-departure) testen voor binnenkomende reizigers en een link naar de “Australia Travel Declaration” kunt u vinden op deze website

  Vanaf 1 november 2021 gelden aangepaste quarantaineregelingen (waaronder thuisquarantaine of geen quarantaine bij aankomst) voor volledig gevaccineerde binnenkomende reizigers. De verschillende staten en territoria zijn verantwoordelijk voor het bepalen en beheren van quarantainevereisten.

  Sinds 1 november 2021 mogen volledig gevaccineerde Australische onderdanen en buitenlanders met permanente residentie in Australië het land weer verlaten zonder een uitzondering aan te vragen, zie deze website

  Er bestaat een 'travel bubble' tussen Australië en Nieuw Zeeland, waarbij quarantainevrij reizen tussen de twee landen mogelijk is voor reizigers die zich ten minste 14 dagen in één van beide landen hebben bevonden. Raadpleeg voor voorwaarden de Nieuw-Zeelandse COVID-19-website en de Australische COVID-19-website. Deze 'travel bubble' kan tijdelijk gepauzeerd worden als er lokale COVID-19-uitbraken plaatsvinden, dit zal op bovenstaande websites worden gepubliceerd. 

  Meer informatie over de situatie betreffende het coronavirus in Australië is beschikbaar op de deze website.

  We raden reizigers aan hygiënemaatregelen te nemen, zoals regelmatig de handen te wassen. Als symptomen optreden zoals koorts, ademhalingsmoeilijkheden en/of spierpijn, wordt aanbevolen om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

  De FOD Volksgezondheid België heeft een site gewijd aan coronavirus online gezet, die hier toegankelijk is.

   

  Om consulaire bijstand beter te organiseren, raden we u ook aan om uw reis te registreren via Travellers Online.

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Over het algemeen kan men zonder veel problemen in Australië rondreizen.

   
  Terreurdreiging

  Terreurdaden kunnen niet uitgesloten worden en de terreurdreiging in Australië is de laatste jaren (zoals in veel andere Westerse landen) toegenomen, in het bijzonder sinds Australië aan de internationale coalitie tegen ISIS/Daesch in Irak en Syrië deelneemt. Een belangrijke terroristische daad is echter voorlopig echter altijd uitgebleven in Australië. Alhoewel er gedurende de twee laatste jaren verschillende kleine terreuraanslagen tegen politiekantoren waren, plus een gijzelingsactie in Café Lindt in Sydney en verschillende verijdelde aanslagen. Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen en strikt de inlichtingen en instructies van de Australische overheid op te volgen.

   
  Criminaliteit

  De volgende voorzorgen verdienen aanbeveling indien men niet het slachtoffer wil worden van criminelen:

  • Persoonlijke bezittingen en reisdocumenten moeten goed in het oog gehouden worden, vooral in luchthavens, op het openbaar vervoer en druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Reizigers naar Australië worden aangemaand gezond verstand, voorzichtigheid en waakzaamheid aan de dag te leggen  vooral in de grote steden zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth, maar ook in kleinere toeristische oorden zoals Cairns en de aanpalende kuststreken van New South Wales en de Gold Coast;
  • Rugzaktoeristen die alleen reizen, zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. We raden u af te liften alsook ’s nachts alleen te reizen.
  • Reizigers met een ‘working holiday visum’ die op een boerderij willen werken, worden geadviseerd om waakzaam te blijven en de betrouwbaarheid van de werkgever vooraf te controleren.

  Het nationale alamnummer in Australie is “000” (Drie keer nul)

  Dit is ongeacht de “state” of “territory” waar je je bevindt.