Azerbeidzjan

kaart Azerbeidzjan

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

Reizen naar Azerbeidzjan wordt ten zeerste afgeraden.

Azerbeidzjan heeft zeer ingrijpende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus ‘Covid-19’ tegen te gaan. Alle landgrenzen zijn momenteel gesloten en alle reguliere vluchten zijn tot nader order opgeschort. Derhalve is het risico voor Belgische staatsburgers om voor een onbepaalde duur geblokkeerd te raken in Azerbeidzjan zeer hoog. Dit risico kan allerhande gevolgen hebben (financiële, medische, visumvaliditeit, registratieplicht,…) waarmee de reiziger rekening moet houden in zijn beslissing.

Bij aankomst op het  grondgebied van Azerbeidzjan, wordt iedereen  in verplichte zelf-quarantaine geplaatst voor een periode van 14 dagen Het is tot nader order niet mogelijk online een visum (e-visa) aan te vragen. Wend u voor meer informatie tot de Azerbaidjaanse ambassade in Brussel: https://brussels.mfa.gov.az. Gedurende de quarantaineperiode in de lokale instelling  kunnen de patiënten geen bezoek ontvangen van hun naasten.

In het binnenland heeft de regering eveneens dwingende maatregelen genomen om de ziekteverspreiding te beperken. Het is dus essentieel om zich blijvend te informeren over de geldende maatregelen via officiële bronnen en om de instructies strikt na te leven. Link naar de website van het Azerbeidzjaanse kabinet van Ministers: link (deels in het Engels). De geldende sanitaire procedures en medische contactgegevens zijn beschikbaar op de volgende website: https://koronavirusinfo.az/az

We raden alle reizigers aan om de hygiënevoorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nauw op te volgen: link. Pertinente nieuwe informatie wordt ook op de Facebookpagina van de ambassade geplaatst: https://www.facebook.com/BelgiuminBaku/.

 

Update over de veiligheidssituatie
 

Er vinden momenteel zware vijandelijkheden plaats nabij de contactlijn rond  Nagorno-Karabakh en de omringende bezette districten.

 • Gezien de recente ontwikkelingen worden alle niet-essentiële reizen naar Azerbeidzjan sterk afgeraden ;
 • Voor Belgen in Azerbeidzjan: het wordt ten stelligste afgeraden zich voor niet-essentiële redenen te verplaatsen in  richting van de contactlijn en van de internationale grens tussen Azerbeidzjan en Armenië. Het wordt sterk aangeraden de nabijheid van militaire installaties te mijden ; 
 • De President van Azerbeidzjan heeft besloten om vanaf 28 september en tot nader order de staat van oorlog in te roepen. Deze beslissing houdt een avondklok in tussen 21:00 en 06:00 voor de meeste steden van Azerbeidzjan (met inbegrip van Bakoe en omstreken) Meer info : link;
 • Het is sterk aangeraden bijeenkomsten op straat en betogingen te mijden en altijd de instructies van de lokale ordediensten te volgen ;
 • Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben besloten om vluchten die binnenkort gepland waren van/naar Azerbeidzjan te annuleren. Reizigers dienen contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om zich hierover te informeren ;
 • Belgen in Azerbeidzjan worden aanbevolen om zich blijvend in te lichten over lokale ontwikkelingen via officiële bronnen.  
 • Het blijft ten allen tijde verboden te reizen langs de contactlijn met en rond  Nagorno-Karabakh en de omringende bezette districten, alsook ter hoogte van de grensstreek tussen Azerbeidzjan en Armenië (zie verder ‘Algemene veiligheid’). Consulaire hulp kan u desgevallend niet worden aangeboden. 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ten stelligste aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Azerbeidzjan is een seculier land en de hoofdstad Bakoe geeft een moderne Europese indruk.

Het is evenwel aangeraden rekening te houden met de gevoeligheden van de bevolking die voor de grote meerderheid traditioneel moslim en conservatief is, vooral buiten de hoofdstad. De straatcriminaliteit in de hoofdstad Bakoe is over het algemeen beperkt. Er zijn meldingen van pickpockets in Bakoe, vooral 's nachts en in de buurt van bars en clubs die bezocht worden door expats. Vermijd grote sommen geld bij u te hebben en wees voorzichtig bij het gebruik van kredietkaarten om diefstal of vervalsing te voorkomen. Het wordt aangeraden, vooral voor vrouwen, om ’s nachts niet alleen op straat te lopen en om slecht verlichte plaatsen te vermijden.

Ondanks het beperkte risico op terroristische aanslagen of algemene onrust, is het aangewezen de actualiteit en de evolutie van de situatie ter plekke te volgen. Eventuele bijeenkomsten verlopen meestal vreedzaam en worden door de autoriteiten van nabij gevolgd.

Het is aangeraden steeds een kopie van uw paspoort bij zich te hebben voor eventuele controle van documenten. Het origineel dient veilig bewaard te worden.

Het conflict inzake Nagorno-Karabach is nog steeds niet opgelost en gewapende incidenten komen dagelijks voor. Nagorno-Karabach is niet onder de feitelijke controle van de Azerbeidzjaanse autoriteiten en de 7 districten Kalbajar, Lachin, Gubadly, Zangilan, Fizuli, Jabrayil en Agdam rondom Nagorno-Karabach blijven bezet gebied. De autoriteiten van de Republiek Azerbeidzjan beschouwen elk bezoek aan Nagorno-Karabach en/of de zeven omliggende bezette districten of het uitvoeren van economische activiteiten in die gebieden zonder hun toelating als illegaal en kunnen dus het voorwerp uitmaken van sancties en/of strafrechtelijke vervolging. Het is tevens sterk aanbevolen een afstand van 5 km te houden van de contactlijnen en de grens met Armenië. In sommige gebieden kunnen zich landmijnen bevinden.

Het is raadzaam gesprekken te mijden met betrekking tot de binnenlandse politiek, de kwestie Nagorno-Karabakh en de spanningen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Voor reizen naar de grensgebieden met Rusland is voorzichtigheid geboden. Het is formeel afgeraden de grens tussen Azerbeidzjan en Rusland (Dagestan) over te steken.